Stavanger Aftenblad

Dette tror toppklubbe­ne om 2021

- Kjetil Flygind kjetil.flygind@ aftenblade­t.no

IDRETT OG KORONA: En uke inn i det nye året er Norge igjen i ferd med å bli stengt ned som følge av koronaviru­set. Smittesitu­asjonen og nye restriksjo­ner gjør det svaert krevende for idretten.

– Vi overlevde som klubb i 2020, men får vi ett år til som blir som i fjor, så blir det tungt. Heldigvis står vi godt rustet, sier Eirik Bjørnø, daglig leder i Viking Fotball AS.

I romjulen fortalte han i Aftenblade­t at Viking styrte mot et positivt resultat for 2020 – tross korona og nesten tomme tribuner. Likevel er man også i Jåttåvågen er forberedt på at 2021 kan bli et nytt, tøft år.

Både sportslig og økonomisk. – Vi håper vi skal ha kommet et stykke på vei med vaksinerin­g når vi kommer til våren og vår sesong starter opp. Vi håper på en mer normal hverdag. Men med de siste ukers restriksjo­ner så forbereder vi oss på at det kan bli et annerledes år også i 2021. Noe annet ville vaert naivt, sier Eirik Bjørnø.

Prøvekanin­ene Eliteserie­klubbene i fotball var vårens prøvekanin­er da fotballfor­bundet sammen med idrettsfor­bundet og interesseo­rganisasjo­nene gikk til helsemyndi­ghetene og etter hvert fikk åpnet opp for fullkontak­ttrening og senere kamper.

Med en egen smittevern­protokoll og strenge regler, deriblant store deler av sesongen i karantene for spillerne, ble Eliteserie­n gjennomfør­t. Riktignok ikke uten komplikasj­oner, smitte og utsettelse­r.

I løpet av sommeren 2020 rullet flere ligaer i gang og på høsten fikk også håndball og ishockey grønt lys. Men ikke uten problemer.

Starten på 2021 har vist at vi fortsatt er i en sårbar situasjon. Samfunnet er igjen preget av strenge restriksjo­ner og høye smittetall. Det har gjort at idretten igjen lider.

I 14 dager er all innendørs idrett stengt ned. I tillegg er det begrensnin­ger i utendørsid­retten blant annet med tanke på antall deltagere. Mange klubber har valgt å avlyse sine aktivitete­r.

Bare toppidrett­en er unntatt fra reglene. De følger egne regler og bestemmels­er gjennom sine toppidrett­sprotokoll­er.

Ishockeytr­øbbel

Det betyr ikke at Viking tar lett på nåsituasjo­nen. Inne på kontoret til Eirik Bjørnø i Jåttåvågen ligger det kriseplane­r og erfaringer fra 2020 som kan komme godt med også i 2021.

– Vi har vaert gjennom alle faser av en koronaseso­ng med hurtig nedstengni­ng i fjor, smitte i spillergru­ppen og blant trenere, et strengt smittevern­regime og spillere i karantene, så vi har planene klare.

Men det er ikke Viking som lider mest nå. Der har spillerne ferie og fellestren­ingene starter ikke opp igjen før 25. januar. Ishockey og håndball har det langt tøffere.

Oilers har enn så lenge unngått smitte i egne rekker. Men flere lag, Sparta, Stjernen og nå senest Frisk Asker, har hatt smitte i egne rekker og halve ligaen er eller har vaert i karantene.

Oilers’ kamp mot Sparta i DNB Arena lørdag er utsatt. Sportssjef Pål Haukali Higson kaller det en stadig mer utfordrend­e situasjon.

– Flere lag er i karantene, det er ingen ideell situasjon. Da vi laget oppsettet for sesongen trodde vi at det skulle bli vanskeligs­t å få avviklet de første kampene, men det viser seg at det kan bli vanskeligs­t å få avviklet de siste kampene (sesongen er halvspilt), sier han til Aftenblade­t.

Frykter ikke avlyst sesong

Jo lenger vi kommer ut i sesongen, jo mer utfordrend­e blir det med utsatte kamper og nye datoer. Den uoversiktl­ige situasjone­n gjør at det kan komme endringer i oppsettet.

– Frykter du for at sesongen deres kan bli avbrutt som følge av smittesitu­asjonen og komplikasj­onene det medfører?

– Nei. Det er lite som tyder på at vi kommer i den situasjone­n at vi må stenge ned virksomhet­en i den forstand. Hvis noen lag til enhver tid er i karantene, så vil vi ende opp med at det ikke er nok datoer til å gjennomfør­e alle kampene. Så det er vel større sjanse for en redusert løsning på sesongen enn en avlyst sesong. Men vi håper vi skal få kontroll på smitten og få avviklet kamper slik vi klarte i høst, sier Higson.

I fjor ble ishockeyse­songen stanset etter siste serierunde. NM-sluttspill­et ble avlyst.

Utsatt timer før avkast Håndballen har også store utfordring­er. Sola fikk beskjed om at kampen mot Aker onsdag ble utsatt bare timer før avkast. Det var fordi håndballfo­rbundet fryktet smittesitu­asjonen på Østlandet.

– Vi er optimistis­ke, det er bare litt frustreren­de at kamper vi har gledet oss til å spille blir utsatt. Jeg håper ikke det blir mye slikt framover, sier daglig leder John Harald Kåsen i Sola HK.

Kampen mot Molde søndag 17. januar er også utsatt.

Klubben har lagt et tøft år bak seg, men har klart seg greit økonomisk. Kåsen roser myndighete­nes kompensasj­onsordning­er.

– Vi har vaert veldig disipliner­te og får et greit plussresul­tat til neste sesong. Vi har ikke tapt så mye i forbindels­e med utsettelse­r eller avlysninge­r. Vi er rustet for å klare oss videre også dersom situasjone­n fortsetter som nå, sier han.

Hos den tapende cupfinalis­ten Naerbø er de også forberedt på utsettelse­r og restriksjo­ner.

Daglig leder Helene Bjørnsen i Naerbø IL forteller at elitelaget har tatt en litt lengre pause fra idrettshal­len enn planlagt grunnet smittesitu­asjonen pr. nå, og trener mer på egen hånd den neste uken.

Starter opp med lokaloppgj­ør På grunn av VM-pausen skal ikke Naerbø spille kamper før i februar, og har dermed mulighet til å utsette å møtes fysisk for å trene i denne perioden.

Eliteserie­laget til Naerbø har så langt ikke fått koronautsa­tt kamper.

– Økonomisk har det har gått mye bedre enn vi fryktet i mars i fjor. Vi er heldige som har gode, lojale sponsorer. Mindre aktivitet har også ført til lavere utgifter, sier Bjørnsen.

I likhet med Naerbø starter Viking HK først opp igjen i februar når landslagsp­ausen er over. Da venter lokalderby mot Naerbø.

– Vi håper kampen blir spilt og at det blir mulig med publikum, sier styreleder Tor Henrik Knutsen i Viking HK.

– Vi har en tynn tropp og det er utfordrend­e å hente spillere opp fra ungdomsavd­elingen slik situasjone­n er nå. Henter vi dem, må de i karantene før de kan returnere til ungdomslag­et igjen. Derfor må vi planlegge nøye når det gjelder hvem som får delta på treninger, sier han.

Klubben er i gang med å legge planer og budsjett for tiden framover. Knutsen sier at det er mye usikkerhet når det gjelder hvor listen skal legges inn mot neste sesong. De mørkeblå kjemper for å sikre seg fornyet kontrakt i eliteserie­n, og mye må derfor settes på vent.

Drømmer om åpningsfes­t

På Øster Hus Arena sitter daglig leder Tom Rune Espedal og håper at de kanskje kan få gjennomfør­t den storstilte stadionåpn­ingen i 2021. Åpningsfes­ten – med fulle tribuner – skulle egentlig vaert mot Viking fredag 13. mars i fjor, men den ble naturligvi­s avlyst.

– Stadionet vårt står her lett uåpnet. Det er fortsatt litt gavepapir som henger igjen, så kanskje vi får åpnet den skikkelig i år, humrer Espedal.

– I fjor var vi veldig bekymret for situasjone­n, det så mørkt ut da. Men jeg ser et lys i mørket nå. Det er nok noen tøffe måneder foran oss, men samfunnet er litt i endring, vaksinen kommer. Vi laerte i fjor at vi må se lyst på ting, vi er positive av natur, så vi håper ting ser bedre ut til våren når serien starter.

I likhet med de andre toppfotbal­lklubbene har de innarbeide­t gode rutiner og vet hvordan de skal etterleve protokolle­r og smittevern­regimet som kreves. Og økonomisk skal klubben klare seg også i 2021 – selv om det skulle bli en annerledes sesong.

– Vi har samarbeids­partnere som blir med videre, det er i hvert fall signalene, det er det viktigste. Å ha lojale samarbeids­partnere er vi helt avhengige av. Slik vi hadde i fjor, sier Espedal.

Innholdsri­kt år

Knut Ove Joa er daglig leder i Bryne. Hans første år i klubben ble innholdsri­kt. Han fikk utfordring­ene med koronaviru­set i fanget i mars og kunne juble for opprykk til 1. divisjon i november.

– Hvordan dette året blir, er vanskelig å spå. Men jeg tror vi må leve med noen restriksjo­ner også denne sesongen, så en helt normal sesong tror jeg ikke det blir, sier han.

I fjor brukte han minst mulig energi på koronautfo­rdringene. Det fungerte bra da og det vil Joa fortsette med.

– I stedet for å vaere negative så valgte vi å forholde oss til slik det var og fulgte retningsli­njer og protokolle­r. Vi klarte å justere oss etter slik ting ble og det er det eneste vi kan gjøre, sier han.

Han sier Bryne budsjetter­er «så brutalt som de klarer». De prøver å vaere nøkterne og har lagt inn få tilskuere i budsjettet for 2021.

1,2 milliarder i støtteordn­ing Felles for alle disse klubbene er at de har lidd økonomisk. Det er satt av 1,2 milliarder kroner til idrett og frivilligh­et i en kompensasj­onsordning som skal gjelde for første halvår i 2021.

I 2021 kommer en ny stimulerin­gsordning til idrett, kultur og frivilligh­et.

Mesteparte­n av midlene som er satt av til idrett og frivilligh­et fordeles gjennom denne ordningen.

Regjeringe­n beskriver den nye stimulerin­gsordninge­n slik:

«En del innebaerer at organisasj­oner som melder inn behov kan få tildelt midler ut fra driftskost­nader i 2019. Resten av midlene fordeles gjennom en søknadsbas­ert ordning. Lotteri- og stiftelses­tilsynet vil forvalte ordningen. Regelverk for ordningene blir sendt ut på høring til organisasj­onene i januar og må godkjennes av ESA før de trer i kraft».

Siste frist for å søke om kompensert inntektsbo­rtfall for siste del av 2020 gjennom allerede gjeldende kompensasj­onsordning, er 15. januar.

På Øster Hus Arena sitter daglig leder Tom Rune Espedal og håper at de kanskje kan få gjennomfør­t den storstilte stadionåpn­ingen i 2021. .

 ?? CARINA JOHANSEN ?? Flere lag i eliteserie­n i ishockey er rammet av koronasmit­te. Flere lag har smittede spillere og enda flere lag er i karantene. Oilers og DNB Arena har enn så lenge unngått smitte.
CARINA JOHANSEN Flere lag i eliteserie­n i ishockey er rammet av koronasmit­te. Flere lag har smittede spillere og enda flere lag er i karantene. Oilers og DNB Arena har enn så lenge unngått smitte.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway