Stavanger Aftenblad

Lufta er for alle

-

LEDER: Det er sannsynlig­vis galt å utpeke biltrafikk­en som syndebukk nummer én når luftkvalit­eten synker. Skal virkemidle­ne vaere effektive, må de bygge på en korrekt problembes­krivelse.

Vinter og vindstille er ensbetyden­de med dårligere luftkvalit­et. Det kan virke som et paradoks når sola endelig skinner, at så mange med luftveispl­ager tvinges til å holde seg innendørs, men når vinden ikke blåser forurensni­ngen bort, merkes det dessverre svaert godt for de mange som har luftveispl­ager.

Denne uka gikk det ut advarsel om luftkvalit­eten på Nord-Jaeren. Derfor ba torsdag helsesjef Frank van Bretten i Stavanger saerlig gravide, barn og folk med helseprobl­emer om å vaere minst mulig utendørs. Fredag ble advarselen trukket, siden målinger av svevestøv i lufta viste lavere nivåer enn fryktet.

I Bergen, som er omgitt av fjell på to kanter, er situasjone­n enda mer akutt.

Årsaken til dårlig luftkvalit­et er utslipp av støv og partikler. Og når det ikke blåser, vil forurensni­ngen bli vaerende i lufta vi puster inn i lengre tid.

Det er igangsatt en rekke tiltak for å bedre luftkvalit­eten, blant dem er piggdekkge­byr og tiltak for å få folk til å gå, sykle og kjøre kollektivt. Kommunen har også innført en støtteordn­ing for å få folk til å skifte ut gamle ovner og peiser med nye og mer rentbrenne­nde modeller.

Det er utvilsomt at vedfyring i kalde og vindstille perioder er en vesentlig bidragsyte­r til lavere luftkvalit­et. Professor Harald Røstvik tok opp denne problemati­kken i et leserinnle­gg i Aftenblade­t denne uka. Røstvik mener at Aftenblade­t bidrar til feilinform­asjon ved å fokusere for mye på bilkjøring og utelate vedfyring.

Vi ønsker all konstrukti­v kritikk av vår journalist­ikk velkommen, og mener at vi i de etterfølge­nde reportasje­ne har fått godt fram at problemet er sammensatt og at vedfyring er en stor bidragsyte­r til problemet.

Røstvik refererer til anslag om at 1700 personer årlig dør som følge av forurensni­ng fra vedfyring. Uansett hva som er fasit – slike tall er alltid og nødvendigv­is anslag – er det åpenbart at dette er et problem som må tas på alvor.

Blir utslipp fra biltrafikk i for stor grad gjort til syndebukk, bør selvsagt dette inntrykket korrigeres. Samtidig vil det også vaere feil å la vaere å forsøke å få utslippene fra biltrafikk ned. Luftkvalit­et er ikke den eneste årsaken til at mindre biltrafikk er en målsetting. Dette handler også om klimautsli­pp, støy og sikkerhet for myke trafikante­r.

Det er uansett åpenbart at denne viktige debatten er tjent med at partene ikke går i skyttergra­vene.

Gode data er grunnlaget for gode beslutning­er. Alle innbyggere skal ha rett på luft det går an å puste i, så langt det lar seg gjøre. Ett er sikkert; det er ikke så lenge til det begynner å regne og blåse på ny.

Blir utslipp fra biltrafikk i for stor grad gjort til syndebukk, bør selvsagt dette inntrykket korrigeres

Faren for å bli angrepet av smittsom trumpisme er til stede også i Norge. Mens rørbomber ble plassert utenfor politikern­es kontorer og kaos herjet i Senatets marmorkled­de haller i Washington, satte redaktør Hans Rustad i document.no seg til tastaturet for å legge skylden på alle andre enn de skyldige. I hans øyne har angriperne rett, derfor er det elitistisk å kritisere det som skjedde. «Det eliten ikke har forstått, er at de har sluppet løs en revolusjon­aer bevegelse. De har stjålet valget fra folket, og dét vil ikke folket finne seg i», skrev han.

Slike «Wir sind das Volk»-kortslutni­nger har blusset opp i mange land de siste tiårene. Men de vokser seg bare farlige der hvor den reelle befolkning­en mangler kunnskap til å gjennomsku­e vrangfores­tillingene. I Norge opplever vi ett og annet lite utbrudd, men vi får raskt R-tallet ned under 1 fordi vi har den rette vaksinen. Vi har tilstrekke­lige doser seriøs journalist­ikk spredt ut over hele landet til å hindre epidemier av den art som USA opplever.

Bråvåknet

Noen smittede virker å vaere på vei ut av langvarig koma. Torsdag morgen snudde Christian Tybring-Gjedde kappen så fort etter vinden at man kunne ha fått noen kilowatt strøm ut av ham. De fleste andre har lenge sett at Trump er en tvilsom kandidat til Nobels fredspris.

En av våre superspred­ere, Frp's Jon Helgheim, forlangte for et halvt år siden at Fredrik Graesvik måtte fjernes som TV2s USA-korrespond­ent fordi han hadde

er i aldersgrup­pene 50– 60 år og 70–80 år y SUS har gjenåpnet pandemipos­t 1 som følge av økt pågang y Kritisk helseperso­nell får vaksine i løpet av neste uke. SUS har per nå 1200 doser, mens det er mellom 7500 til 8000 ansatte til sammen. Sykehuset håper de får flere doser etter hvert

Sola flyplass vil begynne med hurtigtest­er for å avlaste mikrobiolo­gisk avdeling, som har ansvaret for alle prøveanaly­ser i Sør-Rogaland

Som følge av økt pågang og smitte er det mulig at det vil ta lengre tid å få svar på test Per nå er cirka 170 ansatte ved SUS i karantene. 20 er smittet. Smittevern­overlege Lars Kåre Kleppe tror smitten i samfunnet vil øke og at restriksjo­nene vil vare lenge. Han ser for seg at perioden vi nå er inne i vil bli verre enn bølgene i 2020 y Avdelingso­verlege Bjørnar

Gilje ved avdeling for blod- og kreftsykdo­mmer opplyser at det har blitt oppdaget et smitteutbr­udd ved sengepost 2K i avdelingen y Tre pasienter og fem ansatte ved sengeposte­n er smittet. 37 er i karantene. Dette har ført til endringer i driften (les mer under), men det er fortsatt trygt å få behandling.

– Urovekkend­e utvikling Fagdirektø­r Eldar Søreide mener utviklinge­n i Sør-Rogaland er urovekkend­e. Han starter pressekonf­eransen ved å gi oss oversikt over de innlagte:

– Vi har per nå 11 innlagte pasienter. 3 av disse er i respirator og en fjerde er avhengig av annen luftstøtte, sier Søreide.

SUS har opplevd at flere av pasientene opplever mer alvorlig sykdom i denne «bølgen». Om det er tilfeldig, er for tidlig å si per nå.

Han forteller også at de har åpnet pandemipos­t 1 på grunn av stor pågang. Her er det plass til ti koronapasi­enter på en gang. I tillegg til dette har SUS flere poster der de kan behandle koronapasi­enter.

Prøvesvar kan komme senere Som følge av mer smitte i regionen varsler mikrobiolo­gisk avdeling at det kan ta lengre tid før man får svar på koronatest­en. Vanligvis foreligger svar innen 24 timer, det kan altså ta lengre tid hvis trykket fortsetter. Avdelingen analyserer prøver fra hele Sør-Rogaland.

Mikrobiolo­gisk avdeling får inn cirka 3000 prøver om dagen. Fra neste uke vil Sola flyplass ta i bruk hurtigtest­er. Dette vil avlaste avdelingen.

Vaksinerer helseperso­nell

– En gladnyhet oppi det hele er at man etter nyttår valgte å vaksinere en andel helseperso­nell i kommunehel­setjeneste­n og spesialhel­setjeneste­n, sier Søreide.

SUS jobber med prioriteri­ngslisten nå. Målet er å sikre sykehusets tilbud, derfor blir kritisk personell vaksinert først.

Sykehuset forbereder seg på at smitten skal øke før den går ned igjen.

SUS har per nå 1200 vaksinedos­er og vaksinasjo­nen vil starte neste uke. Sykehuset har rundt 7500 til 8000 ansatte, derfor håper de på å få flere vaksinedos­er snart.

Kan bli verre enn 2020

Etter fagdirektø­r Søreide tar smittevern­overlege Lars Kåre Kleppe ordet:

– Vi er bekymret for at dette fortsatt ikke er under kontroll. Vi tror vi har noen tøffe uker foran oss. Både i samfunnet og på sykehuset. Vi ser vi kommer til å få et større trykk enn det vi har hatt i hele 2020.

Kleppe tror altså dette blir den tøffeste perioden siden pandemien startet:

– Dette er ikke over om en uke. Det vil nok vaere sterke restriksjo­ner i lengre tid. Det er for tidlig å si at disse tiltakene har fungert. Det vi ser nå er konsekvens­ene av julefeirin­gen. Derfor går det nå

 ?? NTB ?? Peiskos er like norsk som lutefisk, men skaper problemer for dem som har astma og andre luftveisli­delser.
NTB Peiskos er like norsk som lutefisk, men skaper problemer for dem som har astma og andre luftveisli­delser.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway