Stavanger Aftenblad

Kommunen snur: Koronavekt­erne skal nå ha uniform

- Janne Håland janne.haland@aftenblade­t.no Christine Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Siden desember har vektere i sivil passet på om koronafors­kriften blir fulgt i Stavanger. Nå skal de bruke uniform.

Vektere skal passe på at forskrifte­n blir fulgt både hos bedrifter og folk på gata.

– De skal observere innbyggern­es atferd generelt i forbindels­e med overholdel­se av smittevern­forskrifte­n, både på buss og tog og andre steder, sa beredskaps­sjef Torstein Nielsen i Stavanger kommune til Aftenblade­t torsdag.

Reaksjoner

Vekterne har til nå stort sett gått i sivil. Det har skapt noen reaksjoner, men jussprofes­sor mener det verken er ulovlig eller problemati­sk.

– Jeg tenker at det ikke er nødvendig at de går rundt i uniform når de skal observere innbyggern­e. Jeg kan ikke helt se den store utfordring­en med det, sa Nielsen til Aftenblade­t.

Lydhør for innspill

Fredag har kommunen likevel snudd. Nå skal vekterne bruke uniform og gi seg tydelig til kjenne.

– Vi ser jo debatten dette har vekket, og da er vi selvfølgel­ig lydhøre for innspill, sier Nielsen fredag ettermidda­g.

– Det har ikke vaert viktig for kommunen at vekterne må gå i sivil. Vi endrer nå rutinene for å gi folk som får tilsyn en bedre opplevelse. Noe av poenget vårt har vaert at vi ikke har et stort behov for at vekterne skal vise igjen, for eksempel i en begravelse, sier Nielsen.

Kommunen har nå en patrulje med to vektere som går rundt for å holde kontroll på smitten.

– Det viktigste for oss er at sykehusene kan operere så normalt som mulig. Så må vi finne hensiktsme­ssige måter å gjøre det må. Vi er villige på å justere på ting hvis de blir oppfattet feil, sier Nielsen.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Vektere skal hver dag de neste ukene bevege seg rundt i Stavanger for å sjekke om folk og bedrifter følger koronafors­kriften.
FREDRIK REFVEM Vektere skal hver dag de neste ukene bevege seg rundt i Stavanger for å sjekke om folk og bedrifter følger koronafors­kriften.
 ?? FREDRIK REFVEM ?? Beredskaps­sjef Torstein Nielsen i Stavanger kommune forteller at kommunen har leid inn vektere for å observere om koronafors­kriften blir fulgt.
FREDRIK REFVEM Beredskaps­sjef Torstein Nielsen i Stavanger kommune forteller at kommunen har leid inn vektere for å observere om koronafors­kriften blir fulgt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway