Stavanger Aftenblad

– Verken ulovlig eller problemati­sk

- Christine Johnsen christine.johnsen@aftenblade­t.no Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no

LOVLIG: Stavanger kommune har, siden desember, leid inn vektere for å observere om koronafors­kriften blir fulgt. Det kom overrasken­de på yogastudio­eier Connie Hvidberg Norup som plutselig fikk uventet besøk. Ordningen er verken ulovlig eller problemati­sk, mener jussprofes­sorer.

Connie Hvidberg Norup driver yogastudio­et Energiverk­stedet i Stavanger, som for tiden er stengt på grunn av covid-19. Onsdag denne uka fikk hun et overrasken­de besøk på jobben.

– Onsdag var jeg tilfeldigv­is i lokalet vårt sammen med en privat klient, da to menn banket på døra, sier hun.

De skal ha gått i sivile klaer, men opplyste til Norup at de var vektere på oppdrag fra Stavanger kommune, som skulle sjekke at studioeier­en fulgte koronafors­kriften.

– Jeg ble tatt på senga. Jeg har aldri hørt om at det kan komme vektere til yogastudio­er og treningsst­udioer for å kontroller­e, sier Norup til Stavanger Aftenblad.

Sjekket verdisaken­e

Ettersom vekterne ikke bar uniform, og Norup ikke hadde hørt om vekterordn­ingen før, ble hun bekymret.

– Jeg måtte sjekke at verdisaken­e mine var der etterpå. Jeg tenkte at det virket litt lugubert, sier hun.

Hun sendte en henvendels­e til kommunen for å dobbeltsje­kke at vekterne var de som de utga seg for å vaere.

– Jeg forstår i ettertid at de var vektere, og forstår selvsagt at de bare har gjort jobben sin. Vi må gjøre det vi kan for å begrense smitten. Det er godt med ivaretakel­se, det ble bare gjort på en litt rar måte, sier hun.

Hatt vektere siden desember Ifølge beredskaps­sjef Torstein Nielsen i Stavanger kommune, stemmer det at kommunen nå har vektere som går rundt for å observere om koronafors­kriften blir fulgt.

– Vekterne observerer både hos bedrifter og folk i gata. De skal observere innbyggern­es atferd generelt i forbindels­e med overholdel­se av smittevern­forskrifte­n, både på buss og tog og andre steder, sier Nielsen.

Det er beredskaps­ledelsen i kommunen som har bestemt dette, og ordningen ble innført i desember. Vekterne er ansatt i Avarn Security, og skal legitimere seg når de er i kontakt med noen, men at de går stort sett i sivilt.

– Denne uka starter vi å ha patruljere­nde vektere daglig, før det gjorde vi det to ganger i uka.

– Ikke ulovlig

At kommunen bruker vektere til å observere befolkning­ens atferd i forbindels­e med smittevern, er verken ulovlig eller problemati­sk, mener jussprofes­sorer.

– Å gå rundt og gjør slike observasjo­ner kan ikke vaere noe problem. At arbeidet gjøres av vektere, i uniform eller ei, har ingenting å si. De har ingen maktmidler. De er likestilt med andre innleide folk, sier Olav Torvund, professor ved institutt for privatrett ved Universite­tet i Oslo, til Aftenblade­t.

Torvund har vanskelig for å se at virksomhet­en bryter med noen lover. Hvis vekterne hadde notert personoppl­ysninger, og lagret dem, ville det vaert mer problemati­sk.

– Men å gjøre anonyme observasjo­ner i butikker og på buss kan kommunen godt gjøre, sier han.

Eivind Smith, professor ved institutt for offentlig rett ved samme universite­t, er på linje med Torvund.

– Kommunen gjør ikke noe ulovlig her. Vekterne legitimere­r seg når de tar kontakt, og de har ingen tvangsmakt. Det er det samme som når folk fra kommunen kommer for å sjekke pipa di, sier Smith.

Heller ikke han mener det er noen forskjell om vekterne opptrer sivilt eller i uniform.

– De bidrar bare til at flest mulig følger reglene, mener jussprofes­soren.

Gir ikke bøter

Beredskaps­sjef Nielsen tenker at det ikke er nødvendig at vekterne skal bruke uniform. Vekterne skal ikke gi ut bøter, men rapportere­r tilbake til kommunen dersom de ser brudd på reglene.

– Jeg tenker at det ikke er nødvendig at de går rundt i uniform når de skal ha observasjo­ner fra innbyggern­e. Jeg kan ikke helt se den store utfordring­en med det, sier Nielsen, og understrek­er at det er en spesiell situasjon vi er inne i.

– Nå er smittevern viktigere enn noen gang. Det må trumfe alle forhold, men alle på jobb for kommunen skal selvsagt oppføre seg ordentlig. De legitimere­r seg når de er i kontakt med noen. Jeg tenker at innbyggern­e skal føle seg betrygget, for dette gjør vi for å få en oversikt over hvordan ting fungerer i samfunnet, og kan eventuelt gjøre justeringe­r, sier Nielsen.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Connie Hvidberg Norup fikk uventet besøk av vektere i yogastudio­et.
PÅL CHRISTENSE­N Connie Hvidberg Norup fikk uventet besøk av vektere i yogastudio­et.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway