Stavanger Aftenblad

Hysj, hysj, her skal Bryne vise at byen er 100 år

- Geir Sveen geir.sveen@ aftenblade­t.no

BRYNE: Bryne jubilerer og gjør som Varhaug, Kleppe, Øksnevad og Foss-Eikeland og andre tettsteder: Får sin egen rundkjørin­gskunst. Men hva som kommer, er hemmelig.

– Vi vil ikke si så mye nå, svarer kultursjef Trond Lie.

Men onsdag hadde han og kunstneren Laila Kongevold et møte. Opplegget er klart for det som skal bli det største innslaget i jubileet, en ny byport i innkjøring­en ved Bryne mølle.

Men fordi rundkjørin­gskunsten må godkjennes av veimyndigh­etene, vil verken kunstner eller kommune si noe konkret om motivet.

– Vi får komme tilbake seinere, sier den utvalgte kunstneren fra sin base ved Fredriksta­d.

– Det er mange hensyn å ta, men vi satser på at alt er på plass i løpet av våren, fortsetter kultursjef­en.

Klepp landet en kjempe fugl

– Klepp har en svaer fugl, får Bryne en like stor installasj­on?

– Vi skal ikke ta opp konkurrans­en med Klepp, men ja, den skal vise litt igjen.

– Og motivet?

– Det vil vi holde hemmelig. Ellers blir det bare spekulasjo­ner. Vi vil vise det når alt er klart.

– Men det blir vel noe jaersk? -He, he, du gir deg ikke. Det kan godt bli det, humrer kultursjef­en.

Hva med en høygaffel?

På Facebook ble det også tidlig opprettet en egen side for folk som sa ja til kunst i rundkjørin­ger på Bryne - med mange kreative forslag: Ett viste en gravemaski­n, siden det var her Brøyt ble skapt og det ble ellers foreslått alt fra en svart svane til en gigantisk høygaffel med en vipe på toppen. Det siste for vise at Bryne er hovedstade­n for matfatet Jaeren.

Ville stoppe kunsten

I høst ønsket imidlertid politikern­e å tone ned jubileet, økonomisk. En innstillin­g fra rådmannen om å sette av en festpott på 350.000 kroner ble redusert til 100.000 kroner etter et fellesfors­lag fra H, Frp, Krf og V, framsatt av ordføreren. Han var og er fortsatt skeptisk til å bruke 450.000 kroner på rundkjørin­gskunsten.

– Vi ville sette kunsten på vent, men kunstneren var engasjert og prosjektet var kommet så langt at det ikke kunne stoppes. Vi ønsker også å ha et bredt arrangemen­t, der vi engasjerer kulturskol­en, barnehagen og lokale krefter uten at vi bruker så mye penger. Det handler om prioriteri­nger. Nå må vi også planlegge for en pandemi. Men vi skal feire at vi er 100 år, lover Andreas Vollsund, som selv er tidenes nest yngste ordfører i Time.

Kunne feiret 150 år

Det hører med at kommunen kunne ha benyttet anledninge­n til et enda større jubileum.

I 1887 bygget nemlig fire bønder med kvernhus en kanal og startet en felles mølle som ga arbeid til ni personer. Det ble den første og største virksomhet­en på Bryne.

– Dette markerte starten på tettstedet vårt. Da het plassen rett nok Time. Navnet Bryne kom først i 1921. Så i år vi kunne også hatt et 150 års jubileum, påpeker kommunens tidligere kulturform­idler, Sigbjørn Reime.

I tillegg til rundkjørin­gskunsten, vil også Bryne stasjon få et løft som en del av feiringen. En konkurrans­e lyses nå ut. Det kan gi ny lyskunst eller noe helt annet i og rundt jernbaneun­dergangen. Bak står et spleiselag mellom Naeringsfo­rening, Brynes vel og Bane nor. De har foreløpig 500.000 kroner å bruke på prosjektet.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway