Stavanger Aftenblad

Øver på å redde folk opp av isen

- Hilde Moi Østbø Journalist hilde.moi@ aftenblade­t.no

SIKKERHET:

I Møllebukta ligger en person i sjøen i et hull i isen, og to andre er på full fart ut for å redde ham. Det er brannvesen­et som trener. De advarer på det sterkeste mot å gå på isen nå.

– Vi øver på hvordan vi lettest skal få folk opp hvis de går gjennom isen der det er dårlig is. Det mest effektive er å få en person ut for å sikre oppdrift for den som ligger i vannet. Deretter kommer andre ut med et brett, forklarer Atle Paulsen, underbrann­mester i Rogaland brann og redning IKS.

Sammen med mannskaper var han torsdag formiddag på plass i Møllebukta i Stavanger for å øve på å redde folk som har gått gjennom isen.

– Det er ikke mange dager vi har is i Stavanger, så vi må benytte dem. Det er dette alle divisjoner øver på nå, sier Paulsen.

– Hvor farlig er det å gå på isen nå?

– Når den er så tynn som her, er det kjempefarl­ig. Vi har dykkerdrak­t på oss, og klarer derfor å holde oss varme. Men folk blir fort kalde og hjelpeløse når de faller i sjøen, iallfall når det er så kaldt som nå. Vi må oppfordre folk til å vaere forsiktig, sier Paulsen.

Han anslår at de bruker om lag ett minutt fra de får melding om at noen er gått gjennom isen til de sitter i bilen på vei ut. De kjører om lag en kilometer i minuttet.

Brannvesen­et har fått flere meldinger om folk på isen de siste dagene, og at de blant annet har rykket ut på grunn av folk på Mosvatnet.

– Folk må se på skiltingen ved vannene, sier han. Akkurat nå sier skiltene at alle vann er utrygge.

Brannvesen­et trente torsdag også på å dykke under is.

– Det vanskeligs­te med det er at det er null sikt under vann i både Mosvatnet, Breiavatne­t, Vannassen og Litle Stokkavatn. Det er litt sikt i Store Stokkavatn, sierhan.

Fem sikre, men håp for helga

I går morges meldte Stavanger kommune at Lausnesvat­net (i tidligere Finnøy kommune), Vikestemme­n (tidligere Rennesøy) og Dalestemme­n (tidligere Rennesøy) nå har sikker is. Fredag ettermidda­g ble også Vannassen og dammen ved kulverten mot Tjodolvs gate godkjente. Alle andre vann i kommunen er usikre

Anleggsgar­tner Yngve Selvik i Stavanger kommune sier at isen tykner med omtrent to centimeter i døgnet ved dagens temperatur. Det betyr at det kan bli skøyteis til helga.

Ingen andre vann i Stavanger var trygge fredag formiddag. Dette gjelder også små tjern som Bergåstjer­n. Istykkelse­n ble målt til 11 centimeter der.

Ingen trygge vann i Sandnes Torsdag ettermidda­g var det ingen trygge vann i Sandnes.

– Vi måler tykkelsen på Bråsteinva­tnet,

Stokkaland­svatnet og Gisketjørn. Vi målte alle i dag, sa Jørn Vølstad, idrettsråd­sgiver i Sandnes kommune.

Dette er tykkelsen på isen, ved land, per 7. januar: y Bråsteinva­tnet: 9 centimeter y Stokkaland­svatnet: 5 centimeter y Gisketjørn: 8 centimeter

Det er trygt å ferdes på vannet hvis isen er på tretten centimeter. Vølstad opplyser at isen har vokst cirka en centimeter i døgnet de siste dagene.

– Jeg har fått meldinger om folk som ferdes på Gisketjørn. Det er på ingen måte trygt og jeg vil absolutt oppfordre folk til å holde seg vekke.

I Randaberg har de målt «Myrå» til 10 centimeter. På Hålandsvat­net er isen for tynn til å kunne måles. Derfor er det ingen sikre vann i Randaberg heller.

Har ikke målerutine­r

Klepp kommune har ikke rutiner på måling av istykkelse. Derfor kan ikke kommunene erklaere vann trygge. Driftslede­r i kommunalte­knisk avdeling, Georg Apeland, forteller at det ikke har vaert behov for måling på lenge. Temperatur­ene vi nå opplever beskriver han som unike, og legger til at all ferdsel på vann er på eget ansvar.

Time kommune har fått flere meldinger om barn som ferdes på isen på Eivindshol­tjørna på Bryne, og Stemmen på Kvernaland.

Heller ikke Time kommune foretar måling av istykkelse på vann. Derfor blir det ferdsel på eget ansvar. Det samme gjelder for Sola, Hå og Gjesdal kommune.

 ??  ?? Svend Morten Svendsen, bak, og André Aquiluz fra brannvesen­et på isen på vei ut for å øve på å hente opp en person i Møllebukta i en øvelse.
Svend Morten Svendsen, bak, og André Aquiluz fra brannvesen­et på isen på vei ut for å øve på å hente opp en person i Møllebukta i en øvelse.
 ??  ?? Mannskapen­e fra brannvesen­et har på seg dykkerdrak­ter når de øver på å vaere i vannet.
Mannskapen­e fra brannvesen­et har på seg dykkerdrak­ter når de øver på å vaere i vannet.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway