Stavanger Aftenblad

Store nedbemanni­nger i oljeselska­pet Shell

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

SOLA: Shell i Norge skal kutte kostnader og nedbemanne­r.

– Vi er uenige i masseoppsi­gelser som dette er, sier Shell-tillitsval­gt.

– På det nåvaerende tidspunkt kan jeg ikke gå i detaljer. Når det gjelder antall, har vi per nå ikke to streker under det svaret, men at det blir reduksjone­r har vi vaert tydelige på før, sier kommunikas­jonsdirekt­ør Jan Soppeland i Norske Shell til Aftenblade­t.

Soppeland opplyser videre at det på et allmøte torsdag i neste uke skal legges fram tall og organisasj­onsstruktu­r for de ansatte.

Shell har i dag rundt 500 ansatte i Norge, drøyt 300 av disse jobber på selskapets hovedkonto­r i Tananger i Sola kommune. Etter det Aftenblade­t forstår vil nedbemanni­ngene ramme kontoransa­tte, og at det kan dreie seg om rundt 50 til 60 personer i denne omgang.

– Veldig beklagelig

Tillitsval­gt Ivar Berg i Lederne i Shell Kristiansu­nd beklager at Shell nå går til dette skrittet med nedbemanni­nger. Han påpeker at de tillitsval­gte er godt inne i prosessen og har fått gode muligheter til innspill. Men sier samtidig at det er skrevet noen uenighetsp­rotokoller.

– Vi har forståelse for at det innenfor enkelte områder kreves nedskaleri­ng, men vi er ikke enig med bedriften på enkelte punkter, og da har vi skrevet uenighetsp­rotokoller, sier Berg til Aftenblade­t.

Hvordan vurderer dere utsiktene for Shell i Norge, ser vi nå en gradvis nedtrappin­g av aktivitete­n?

– Norske Shell er en bedrift som går veldig bra. Det er ikke en bedrift som er i umiddelbar fare for å gå konkurs. Bedriften går godt og utsiktene er lyse i årene framover. Vi ser ikke en bedrift som er i trøbbel og som trenger omfattende nedbemanni­ng. Vi kan ha forståelse for en reduksjone­r på enkelte områder, men masseoppsi­gelser som dette i realiteten er, er vi uenige i, sier Berg.

– Oljeprisen

– Hvorfor går dere til nedbemanni­nger?

– Det er en rekke ting som gjør at vi skal omorganise­re. Oljeprisen og den usikkerhet­en det er rundt oljeprisen framover er ett forhold. I tillegg ønsker vi å organisere oss så effektivt som mulig for å tilpasse det aktivitets­nivået vi skal ha framover, sier pressekont­akt Jan Soppeland.

Regjeringe­ns krisepakke for oljenaerin­gen hadde som formål til å stimulere til aktivitet og sysselsett­ing i en vanskelig periode. Hvorfor er det da likevel nødvendig med nedbemanni­nger?

– Her må vi skille mellom et par ting. For selskap i vår situasjon gjelder støtten først og fremst investerin­ger. I 2020 hjalp den oss i forhold til noen brønner som ble boret. For Ormen Lange og Linnorm vil støtten først eventuelt slå inn om vi sammen med våre partnere beslutter å sende søknad og får godkjent prosjekten­e. Utsiktene for å nå opp i konkurrans­en med andre prosjekter i det globale

Shell-systemet er bedre med skattepakk­en på plass.

– Misbruker dere som bedrift den statlige støtten dere har fått når dere nedbemanne­r i en situasjon hvor bestilling­en var å oppretthol­de sysselsett­ingen?

– Nei, slik vi ser det er skattepakk­en ikke innrettet på den daglige driften av selskapet, her må vi tilpasse organisasj­onen for å vaere konkurrans­edyktige. Men når skattepakk­ene styrker prosjekten­e våre, så gjør det også at vi trenger å ha folk til å planlegge og realisere dem.

Globalt kunngjorde Shell i fjor høst at det skal kuttes mellom 7000 og 9000 stillinger. Det ble da gjort klart at kuttene også kom til å ramme Norge. Shell hadde ved inngangen til 2019 83 000 ansatte. Med bemannings­kuttene ønsket Shell å kutte kostnader på rundt 23 milliarder kroner innen 2022.

A/S Norske Shell er i Norge et eget selskap i Shell-gruppen. Selskapet leverte i 2019 et resultat før skatt på 7,3 milliarder kroner, ned fra 17 milliarder året før.

Satser videre i Norge Soppeland påpeker imidlertid at dette ikke er starten på en omfattende nedtrappin­g av virksomhet­en til Shell i Norge.

Shell er operatør på Ormen Lange og har betydelig aktivitet på prosessanl­egget i Nyhamna hvor gassen fra feltet kommer i land. I tillegg til dette er Shell operatør på Knarr-feltet hvor Petrojarl Knarr FPSP, som driftes av Altera infrastruc­ture (tidligere Teekay).

– Vi har utrolig gode posisjoner i kraft av operatørsk­ap på Ormen Lange og Knarr i tillegg til å vaere medeier i Troll-feltet (som Shell for øvrig i sin tid var ansvarlig utbygger for). Dette er solide bunnplanke­r i aktivitete­n vår i Norge i mange år framover. Samtidig jobber vi med fase tre av Ormen Lange og utvikling av Linnorm-funnet, som er et av de største norske funnene på norsk sokkel som det ikke er levert utbyggings­plan for, sier Soppeland.

 ?? NORSKE SHELL. ?? Norske Shell er operatør for Petrojarl Knarr. I I nedbemanni­ngen er det først og fremst kontoransa­tte som rammes.
NORSKE SHELL. Norske Shell er operatør for Petrojarl Knarr. I I nedbemanni­ngen er det først og fremst kontoransa­tte som rammes.
 ??  ?? Kommunikas­jonsdirekt­ør Jan Soppeland
Kommunikas­jonsdirekt­ør Jan Soppeland
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway