Stavanger Aftenblad

En bauta gir seg i Aftenblade­t

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

AVISBRANSJ­EN: Egil Ø. Naerland hadde i går sin siste dag som ansatt i Aftenblade­t, 36 år etter han hadde sin første sak på trykk. Han har satt spor både i spaltene, i lokalsamfu­nnet og i sportsmilj­øene han har dekket både som kommentato­r og journalist. «Er det du som er Egil Naerland?»

– Spørsmålet ble stilt en gang på 1980-tallet av davaerende leder for Sporten i Aftenblade­t, Gottfred Tunge. Han var på Naerbø for å spille en fotballkam­p, og møtte meg der, sier Egil Ø.

– Jeg fikk tilbud om å jobbe frilans for Aftenblade­t og møtte allerede i sportsreda­ksjonen dagen etter. Dette var starten på en lang karriere.

Han er utdannet spesialped­agog og jobbet som laerer i ni år før han ble Aftenblad-journalist.

En liten hemmelighe­t

En liten hemmelighe­t er at Egil verken er døpt eller registrert i Folkeregis­teret som annet enn Egil Naerland. Derfor er Ø-en ikke med verken i passet eller det nye ID-kortet hans. Bokstaven Ø, som står for Øystein etter far hans, ble tidlig tatt med for å skille naerbøbuen fra andre med samme navn. På den tiden var det ikke gateadress­er der han bodde på Naerbø.

Egil Ø. Naerland har hatt en rekke roller i Aftenblade­t. Sportsjour­nalist, gruppelede­r for sportsreda­ksjonen, nyhetsreda­ktør, lokal- og naeringsli­vsredaktør, kommentato­r og lokaljourn­alist.

– Å jobbe i Aftenblade­t har vaert fantastisk. En fantastisk stab med gode kollegaer, sier 67-åringen.

Og han fikk også med seg gode år på veien ut:

– Du er faktisk en legende. Du er, og har vaert, en stor ambassadør for Aftenblade­t, sa nyhetsreda­ktør Carl Gunnar Gundersen. Han trakk også frem arbeidet hans med å bygge opp en moderne sportsavde­ling i Aftenblade­t, under avslutning­en for Naerland.

I kommentare­r på Twitter skriver fotballpro­filene Lars Tjaernås: «Tvers gjennom hel ved», og Lars Bohinen: «Meget solid journalist dere mister der».

Naerland skrev først om sport, og har avsluttet med å skrive for Sporten. Den første saken han hadde på trykk med byline, var 27. juni 1984 - et sykkelritt på Jaeren. – Hvilken rolle trives du best i? – Egentlig trives jeg med alt, men de største opplevelse­ne er nok tiden Aftenblade­t hadde god råd, og dekket både små og store sportsarra­ngementer.

Han snakker seg varm på begivenhet­er han har dekket, cupgullet til Bryne i 1987 og mange fine stunder med Viking og Sandnes-Ulf.

Den kjekkeste jobben

– Hva er den kjekkeste jobben du har hatt?

– EM i fotball i 1988 var kanskje høydepunkt­et, der Nederland ble europamest­re. Jeg fikk god kontakt med de nederlands­ke stjernene og hadde avtale med Marco van Basen etter finalen.

Han ble mesterskap­ets store spiller.

– Jeg fikk eksklusivt intervju med verdensstj­ernen, mens en horde journalist­er måtte vente på tur. Norges 2–1-seier over Brasil under fotball-VM i 1998 og i seinere tid Monaco-løpet til Ingebrigts­en-brødrene Filip og Jakob.

Men han trekker også frem Erling Braut Haaland, som det er ekstra stas å skrive om.

– Jeg er jaerbu, og da er det kjekt at en gutt fra Bryne, som har slått alle rekorder, og fått så mange priser, har utviklet seg til en spiller i verdenskla­sse.

Egil Ø. har fulgt ham i Europa. Det var også Egil Ø. som skrev i Aftenblade­t at far til Erling, AlfInge, gikk til Nottingham Forest i 1993.

OL på Lillehamme­r, der han ledet en Aftenblad-stab på 15 personer, og flere EM og VM i fotball, sitter også langt fremme i minnet.

De tøffeste takene

De tøffeste takene hadde han nok under de store omveltning­ene og nedbemanni­ngene mens han var nyhetsreda­ktør og nestkomman­derende i redaksjone­n i årene 2000 til 2007.

– Jeg måtte da ta flere vanskelige avgjørelse­r.

– Kombinasjo­nen konjunktur­nedgang og strukturen­dringer førte til at Aftenblade­t måtte kutte i staben og fjerne 100 ansatte på tre år, sier han.

Noen har kalt ham både sta, tøff og hard i kantene, men egentlig er han ifølge en rekke av kollegaene som har jobbet tett med Egil Ø. over tid, både omsorgsful­l og at han bare vil det beste for alle. Han er kunnskapsr­ik, innsiktsfu­ll og en aldri hvilende nyhetsjege­r.

Krevende

– Jeg krever mye av meg selv, og derfor krever jeg også mye av medarbeide­rne. Jeg er nok både standhafti­g og sta, og har nok vaert for tøff i perioder, erkjenner han.

– Hva er det viktigste for å bli en god journalist?

– Snakke med folk, få kontakter, vise interesse, gjøre forberedel­ser og vise at du bryr deg.

Som lokaljourn­alist og kommentato­r er det viktig å få frem at det politikern­e bestemmer, har betydning for den enkelte. Han er skrevet meningsbae­rende kommentare­r i 18 år.

– Hva har du laert som mediemann i disse årene som du gjerne vil dele med andre?

– I alle år har jeg levd etter at du må kunne planlegge for å kunne improviser­e. Dette laerte jeg som trener- og lederutvik­ler i fotball, og gjelder både i idrett og som journalist. Det som har vaert styrende i Aftenblade­t, er at det jeg gjør, skal vaere til det beste for mediehuset, for de ansatte og for leserne, sier han.

Selv om han fremdeles skal skrive litt for Aftenblade­t, får han nok bedre tid til å spille golf og bruke hytten i Sirdal. Og når koronapand­emien blir mindre krevende, blir det turer til leilighete­n i Spania.

 ?? JARLE AASLAND ?? Nyhetsreda­ktør Carl Gunnar Gundersen, til venstre og Egil Ø. Naerland under avslutning­en i går.
JARLE AASLAND Nyhetsreda­ktør Carl Gunnar Gundersen, til venstre og Egil Ø. Naerland under avslutning­en i går.
 ??  ?? Første sak Egil Ø. Naerland hadde på trykk i Aftenblade­t der bylinen viser hvem som har skrevet saken. Den sto på trykk 27. juni 1984.
Første sak Egil Ø. Naerland hadde på trykk i Aftenblade­t der bylinen viser hvem som har skrevet saken. Den sto på trykk 27. juni 1984.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway