Stavanger Aftenblad

Regjeringe­n vil mer enn doble CO2-prisen for oljenaerin­gen

- Marius Lorentzen Marius.Lorentzen@e24.no

PRISHOPP: I fjor ga regjeringe­n og Stortinget oljenaerin­gen en skattepakk­e for å lindre smerten fra koronakris­en. På starten av det nye året kommer regjeringe­n med en annen og varslet medisin: Et kraftig prishopp på utslipp.

– Norge var først ute med å innføre en CO2-avgift på sokkelen i 1991. Nå er vi først ute med å sette en høy pris på utslipp frem mot 2030, sier olje- og energimini­ster Tina Bru (H) til E24.

Fredag presentere­r regjeringe­n den nye klimameldi­ngen. Der får oljenaerin­gen et varsel om at prisen på CO2-utslipp skal mer enn dobles fra dagens nivå og frem til 2030.

Klimameldi­ngen kommer etter at regjeringe­n i fjor fikk en omfattende kuttmeny på nesten 1.200 sider. Rapporten «Klimakur» foreslo 60 klimatilta­k.

– Det vi legger opp til er en samlet CO2-pris på rundt 2.000 kroner per tonn i 2030 mot rundt 800 kroner per tonn i dag, sier Bru.

– Det er ingen tvil om at dette er det største grepet som tas i klimameldi­ngen når det kommer til olje- og gassnaerin­gen, fortsetter hun.

Med dette vil oljenaerin­gen få samme CO2-pris i 2030 som den CO2-avgiften som vil gjelde for resten av norsk økonomi på land i ikke-kvoteplikt­ig sektor.

Statsråden mener medisinen vil gi «nye industriel­le muligheter, forutsigba­rhet for naeringen og en mer konkurrans­edyktig sokkel i fremtiden».

Utslipp på norsk sokkel belastes i dag både av den norske CO2avgifte­n på oljevirkso­mhet og EUs utslippskv­oter. Disse to er også regjeringe­ns «hovedvirke­midler i klimapolit­ikken på norsk sokkel», ifølge statsbudsj­ettet.

Det er summen av disse to som skal økes til rundt 2.000 kroner (målt i 2020-kroner), forklarer statsråden. Den norske avgiften vil dermed bli oppjustert avhengig av hvor mye kvoteprise­n i EU stiger.

CO2-prisen må opp Kvoteprise­ne i EU har de siste par årene steget markant fra rundt 200 til 300 kroner per tonn. På toppen kommer den norske avgiften på rundt 500 kroner og summen ender dermed opp på om lag 800 kroner.

– Hvordan skal avgiften trappes opp?

– Regjeringe­n har tidligere varslet at CO2-avgiften vil bli økt med fem prosent årlig fremover, sier Bru.

Hvis det er tilfellet og den totale CO2-prisen skal nå 2.000 kroner i 2030, så må kvoteprise­n økes med nesten 17 prosent årlig frem til 2030.

Hvis de skal økes likt, må både CO2-avgiften og kvoteprise­n jekkes opp med 10,7 prosent årlig.

– Nå vil økningen skje i takt med økningen i avgiften på de ikkekvotep­liktige utslippene. Dette vil behandles i hvert statsbudsj­ett, sier Bru og fortsetter:

– Men det viktigste er å sette et nivå for 2030 slik at naeringen får en god forutsigba­rhet og både vi og naeringen vet at utslippene på sokkelen må kuttes og hva prisen vil vaere i 2030.

– Dette blir dyrt

– Dette er en betydelig kostnadsøk­ning. Dette vil bli dyrt, det kommer til å øke kostnadene på norsk sokkel og det vil kunne svekke norsk konkurrans­ekraft, sier Anniken Hauglie, administre­rende direktør i Norsk Olje og Gass.

Hun legger til at naeringen nå skal sette seg ned og studere detaljene i klimaplane­n fra regjeringe­n, men er klar på dette «isolert sett blir veldig kostnadsdr­ivende».

– CO2-avgiften er en kjent avgift som bransjen også er for, men den er likevel saernorsk, sier Hauglie.

Hun peker på at CO2-avgiften er et viktig incentiv for oljenaerin­gen til å utvikle teknologi og kutte utslipp, noe de også er for, men at balansen er viktig.

Derfor er Hauglie opptatt av at totalitete­n i regulering­er, skatter, avgifter og støtteordn­inger ikke må bli forverret:

– For å unngå å svekke konkurrans­ebildet for norsk sokkel er vi opptatt av at resten av virkemidde­lapparatet må ta hensyn til denne innskjerpi­ngen i CO2prisen som regjeringe­n varsler, sier Hauglie.

– Det må vaere et felles mål å sikre at vi både beholder lønnsom petroleums­produksjon og når klimamålen­e (...) Vi ønsker virkelig å bidra til klimakutt og utviklinge­n av nye, grønne naeringer, fortsetter hun.

– Vil en slik økning i CO2-prisen skape store forskjelle­r mellom de forskjelli­ge oljeselska­pene og feltene på norsk sokkel?

– Det er litt tidlig å konkludere hvordan dette vil slå ut på den enkelte, men denne innskjerpi­ngen kan bety at enkelte felt vil bli stengt tidligere enn det man ellers ville gjort fordi det ikke vil lønne seg å hente ut de siste dråpene, sier Hauglie.

 ?? HELGE MIKALSEN / VG ?? KLAR BESKJED TIL SIN GAMLE SJEF: – Dette blir dyrt, sier Anniken Hauglie som leder bransjefor­eningen Norsk Olje og Gass. Her avbildet da hun var arbeidsmin­ister i statsminis­ter Erna Solbergs regjering.
HELGE MIKALSEN / VG KLAR BESKJED TIL SIN GAMLE SJEF: – Dette blir dyrt, sier Anniken Hauglie som leder bransjefor­eningen Norsk Olje og Gass. Her avbildet da hun var arbeidsmin­ister i statsminis­ter Erna Solbergs regjering.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway