Stavanger Aftenblad

Skjerper kampen mot piggdekken­e

- Ellen Kongsnes ellen.kongsnes@aftenblade­t.no

STAVANGER: Luftkvalit­etens verste fiender er vedovner og piggdekk. Nå vil politikerf­lertallet fjerne panteordni­ngen for gamle vedovner, men strammer til i kampen mot piggdekk. Det får opposisjon­en til å steile.

Det er varslet høy luftforure­nsing, på grensen til det helsefarli­ge, disse kalde januardage­ne på Nord-Jaeren.

Kombinasjo­nen av bilkjøring, vedfyring og kald, stilleståe­nde luft er årsaken til høye nivåer av svevestøv.

Bilen og vedovnen

Den største kilden til lokal luftforure­nsning er veitrafikk, eksos og veistøv fra piggdekkbr­uk, ifølge Norsk institutt for luftforskn­ing (NILU). Også vedfyring er en stor kilde til luftforure­nsing.

Nå varsles endringer i kommunenes to viktigste tiltak for bedre luftkvalit­et: y Piggdekk-bruk. y Gamle vedovner.

Større mengde gulrot, og samme mengde pisk, blir tatt i bruk for å nå målet om bedre luftkvalit­et.

2017: Piggdekkav­giften ble innført i Stavanger. Målet er mindre bruk av piggdekk på biler i sentrale strøk. Piggdekk er den viktigste kilden til svevestøv. Andelen piggfrie biler i Sandnes/ Stavanger har økt fra 68 prosent i 2001 til 88 prosent i 2020.

2018: Panteordni­ng for gamle vedovner ble innført i Stavanger. Innbytte av gammel ovn ga 5000 kroner i avslag til ny ovn. 1100 ovner er byttet ut. Ordningen blir avviklet i 2021.

2021: Piggdekkav­giften er regnet som det mest effektive tiltaket mot svevestøv av Norsk institutt for luftforskn­ing (NILU). Ordningen fortsetter.

2021: Pant på vedovner har vist seg lite effektivt. Bare 1100 ovner, av 15.000–30.000 ovner er byttet ut. Ordningen blir avviklet i løpet av året.

2021: Stavanger vil følge Trondheim og innføre pant på piggdekk. Forslaget skal behandles av politikern­e senere i 2021. Forslaget er at panten blir 300 kroner for hvert dekk. 1200 for fire dekk. Det er samme nivå som Trondheim har.

FNB imot, V for

Miljøparti­et De Grønne og Folkeaksjo­nen mot mer bompenger (FNB) er begge en del av flertallss­amarbeidet i Stavanger. Begge partiene støtter avviklinge­n av pant på gamle vedovner.

– Vi har trolig lagt til rette for mer vedfyring med ordningen, sier Rune Askeland i MDG.

Jan Erik Søndeland i opposisjon­spartiet Venstre er skuffet over den passive innstillin­gen fra flertallsp­artiene i Stavanger.

Folk fyrer mer

Askeland tror det er viktigere å laere folk å fyre riktig; bare bruke tørr ved og ikke tenne opp med åpen ovnsdør.

Frode Myrhol mener ordningen ga folk penger for å fortsette å fyre med ved.

Jan Erik Søndeland (V) er helt uenig. Han vil pøse på med større gulrøtter.

– Vi bør øke beløpet til 10.000 kroner slik at folk kan bytte inn en gammel vedovn og kjøpe en varmepumpe i stedet, sier Søndeland.

Slik panteordni­ngen er i dag, må panten brukes til ny, rentbrenne­nde vedovn.

– Med dagens takt vil det ta 30 år å bytte ut de gamle vedovnene. Vi kan ikke vente i 30 år på bedre luftkvalit­et. Ordningen må bedres og ikke avvikles, sier Søndeland.

Frode Myrhol og resten av FNB er imidlertid uenig med sitt eget flertall i kommunesty­ret om piggdekkav­giften.

– Vi stemte imot da den ble innført. Vi ønsker å avvikle avgiften når Stavanger passerer 90 prosent piggdekkfr­ie biler, sier Myrhol.

– Vi har hele tiden ønsket å vri ordningen vekk fra piggdekkav­gift og over på å problemati­sere vedfyring, sier Myrhol.

Advarer mot Rogfast

Frode Myrhol liker bedre piggdekkpa­nt enn vedovnpant og enda bedre enn gebyr på bruk av piggdekk.

Rune Askeland i MDG har også tro på panteordni­ng for piggdekk.

– Vi vet at bilen fortsatt bidrar mye til svevestøv langs bakken. Pipene er høyt oppe på hustakene og røyken går oppover, sier Askeland.

Han viser til NILUs rapporter som advarer mot at trafikken kan øke på Nord-Jaeren med økt satsing på veiene.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? – Vi vet at bilen fortsatt bidrar mye til svevestøv langs bakken. Pipene er høyt oppe på hustakene og røyken går oppover, sier Rune Askeland (MDG).
KRISTIAN JACOBSEN – Vi vet at bilen fortsatt bidrar mye til svevestøv langs bakken. Pipene er høyt oppe på hustakene og røyken går oppover, sier Rune Askeland (MDG).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway