Stavanger Aftenblad

– Ikke lurt å avsette Trump nå

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

USA: Det moralsk riktige ville vaert å fjerne Donald Trump fra makten med en gang, mener Ketil Solvik-Olsen – som likevel advarer mot nettopp det.

La det vaere klart: Solvik-Olsen elsker fortsatt USA.

Han har bodd i USA i flere perioder, sist med familien i 2018 og 2019 i Birmingham, Alabama.

Forferdet så Solvik-Olsen tallrike opprørere ta seg inn i Kongressen i Washington. Kongressme­dlemmer ble evakuert. En inntrenger ble drept, tre andre mistet livet. En femte person, en politibetj­ent, døde senere av skadene.

Timer før angrepet på Kongressen fortalte Trump de frammøtte tilhengern­e at valget er rigget, at han skal bli med i marsjen til Capitol Hill, at «dere må vise styrke og vaere sterke.»

Påtroppend­e president, Joe Biden, ville fredag ikke ta stilling til om Trump burde fjernes. – Rent strategisk tror jeg ikke det er lurt å avsette Trump nå, selv om det moralsk er riktig å gjøre. Nå handler det om å unngå å skape mer støy og konflikt, sier Frp-profilen til Aftenblade­t.

– Hvis Trump hadde bitt i seg nederlaget, kunne han ha kommet ut som en respektert president i mange lag av befolkning­en med resultater å vise til blant annet på arbeidsled­ighet og økonomi, men nå har han ikke en sjanse i havet til å bli levnet noe som helst aere. Han vil for alltid bli husket for det han gjorde 6. januar, sier han.

– Ikke et kuppforsøk

– Dette var ikke et kuppforsøk, det var en gjeng pøbler og oppviglere som gjorde dette. Det ekstremt alvorlige er at Trump galdret folk opp. Han har spredt feilinform­asjon om at valget er stjålet, og han gjorde ingenting for å roe ned situasjone­n. Trump sier egentlig at han styrer en bananrepub­likk der institusjo­nene ikke lar seg styre. Selv om han tar feil, er det oppsiktsve­kkende å høre fra en statsleder om sitt eget land, sier han.

At Kongressen etter hvert fortsatte og fikk godkjent valget, mener Solvik-Olsen viser at demokratie­t og institusjo­nene i USA fortsatt står oppreist og virker.

Han tror ikke Mike Pence overtar som fungerende president.

– Hvor mye oppildnes de konspirato­riske dersom Trump fratas presidentm­akten? Selv om man formelt sett har alle grunner til å gjøre det, er det begrenset hva du faktisk oppnår med det, sier han.

Hva nå?

– Kjempeutfo­rdringen for det republikan­ske partiet er å samle seg etter at mange velgere og representa­nter i Kongressen har stått på barrikaden­e. Utfordring­en er at så mange har vaert lojale mot Trump. Spørsmålet er om det fortsetter etter at Trump går av, eller om de snur kappen etter vinden. Jeg tror på det siste, sier han.

– Tør republikan­erne å vende ryggen til QAnon-bevegelsen og den ytterliggå­ende Trump-fløyen?

– Ja det tror jeg. Det er en marginal del av USA. Hvis vi løfter blikket litt, så går USA gjennom det samme som skjer i alle land. Informasjo­nsstrømmer skjer mer og mer i ekkokamre. Virkelighe­tsbeskrive­lser blir mer og mer polarisert. Mediene bidrar ikke med bred nok omtale og vinklinger.

– Har Facebook, Twitter og andre store aktører som har tjent gode penger på ekkokamre, en lei smak i munnen nå?

– Jeg vet ikke om de bryr seg på den måten, fordi folk har selv ansvar for sin egen kommunikas­jon. Utfordring­en er å strukturer­e den offentlige samtalen bedre når det er så lett å manipulere og så mange plattforme­r å ta i bruk, sier han.

En vekker – også for Norge Solvik-Olsen mener også norske medier og journalist­er for ofte blir.

– Motparten får ansvar for å balansere, i stedet for at journalist­en korrigerer og filtrerer. De redaktørst­yrte mediene har et ansvar for å bidra til å roe temperatur­en litt og få folkeopply­sningen bedre fram.

– Er Norge immun for mekanismen­e som vi nå har sett i USA?

– Vi skal vaere varsom med å tro at Norge er immun fordi det er rolig her nå. Husk at Norge bare ville vaert en stat i USA. Tilliten til EU hos mange i Norge er tynnslitt. Det forteller meg at bare man bor langt nok unna, er det lett å miste tiltro og tillit, sier han.

– Dette får vaere et varsku til alle om at samfunnsde­batt må bygges uten å demonisere hverandre. Vi må unngå å havne i en slik mistillits­situasjon som vi ser i USA, men vi er på ingen måte skånet. Eksempelvi­s mener jeg motsetning­er som noen dyrker mellom by og land i Norge, og at påstander om at regjeringe­n og Stortinget bevisst motarbeide­r distrikten­e, er helt på trynet. I Norge tror dessverre folk på det budskapet.

– Hvorfor har Trump god appell i visse Frp-kretser?

– Han ville ta kampen mot byråkrati, overstyrin­g av folks valgfrihet og overformyn­deri. Vi liker ikke typen Trump, men vi liker kampen han tilsynelat­ende førte for individet, business, verdiskapi­ng og arbeidspla­sser – i stedet at de flyttes til Kina. Mange opplevde at det ikke var tatt skikkelig grep i innvandrin­gspolitikk­en på lenge, spesielt mot Mexico. Det appellerer til Frp-sjelen: Streng innvandrin­gspolitikk, trygghet, lov og orden, sier Solvik-Olsen.

 ?? JARLE AASLAND ?? Ketil Solvik-Olsen (Frp), USA-venn og bilentusia­st, avbildet på en motor- og bilmesse i Stavanger i 2018 sammen med Leif Arne Moi Nilsen (Frp).
JARLE AASLAND Ketil Solvik-Olsen (Frp), USA-venn og bilentusia­st, avbildet på en motor- og bilmesse i Stavanger i 2018 sammen med Leif Arne Moi Nilsen (Frp).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway