Stavanger Aftenblad

Valget i USA

-

kjenner til konspirasj­onen innenfra. Ingen vet hvem Q er i virkelighe­ten. Men Q sender ut kryptiske oppdaterin­ger kalt Q-drops. Med disse små informasjo­nsbitene orienterer Q sine følgere løpende om nye detaljer i konspirasj­onen, om slagets gang og spådommer om hva som kommer til å skje. Ettersom Q er anonym betegnes han som anon.

– Jeg tror han var betalt Teoriens tilhengere finnes over hele verden, også i Skandinavi­a, og har delt seg etter stormingen av Kongressen.

Mange, inkludert Tristan Thomsen, en dansk tilhenger av QAnon og Donald Trump, tar avstand fra Jake Angeli som «kanskje ikke engang er en ekte tilhenger». Kanskje var han en muldvarp plassert av motstander­ne i Antifa (en uorganiser­t samlebeteg­nelse på antifascis­ter) eller Black Lives Matter.

— Sjamanen bar merkelige symboler. Noe som ligner kinesiske tegn, en kommunisti­sk stjerne. Det er ikke QAnon-symboler, sier Tristan Thomsen.

– Jeg tror han var betalt av Antifa, legger han til.

Han er langt fra alene om å ha den mistanken.

I QAnon-miljøet på sosiale medier som Facebook, 8kun og Gab påpeker flere at bråkmakern­e ikke ligner «ekte Trump-demonstran­ter». Noen mener attpåtil å kunne bevise at flere av dem tidligere har vaert deltakere ved Antifa- og Black Lives Matter-demonstras­joner.

Mistanken om at Antifa har blandet seg med mengden, kommer imidlertid ikke bare fra aktivisten­e. Også det republikan­ske kongressme­dlemmet Matt Gaetz har luftet teorien.

På Twitter har han delt en kortfattet artikkel fra den høyrevridd­e avisa The Washington Times. I artikkelen blir teknologif­irmaet XRVision, som lager ansiktsgje­nkjennings­teknologi, sitert i anledning en undersøkel­se de har foretatt. Ved hjelp av fotografis­k materiale har de sammenlign­et bilder fra stormingen av Kongressen med bilder fra andre demonstras­joner, sier de, og her går et par ansikter igjen.

Politiken har ikke sett dokumentas­jon på at bildene er ekte.

Tanken om at Jake Angeli er en muldvarp for Antifa blir blankt avvist av en annen av stormingen­s hovedperso­ner, Gavin McInnes, leder av den militante og høyreradik­ale gruppen Proud Boys. De overlapper på noen punkter med QAnon-miljøet.

— Hornene (kallenavn for Jake Angeli) er ikke Antifa. Han er MAGA (Make America Great Again) og Q, skriver han på det sosiale mediet Parler. Parler ble laget for å omgå Facebook, Google og Twitter.

På sosiale medier hyller Proud Boys handlingen­e i Kongressen. Også de voldelige.

– Q sendte meg

Hvis Jake Angeli virkelig er muldvarp har han gjort forberedel­sene grundig. Gjennom flere år har de fleste innleggene på facebooksi­den hans promotert QAnon og lignende teorier, selv om Facebook i fjor besluttet å fjerne teoriene fra plattforme­n – over ett år etter at FBI stemplet teoriene som foranledni­ng til vold.

Et av de siste innleggene fra Jake Angeli er fra 29. desember. Det er et halvtime langt bildefylt foredrag om de onde menneskene som holder amerikaner­ne og resten av verden i et jerngrep. Foredraget slutter med et bilde av Jake Angeli, kledt i sitt sedvanlige kostyme, hvor han holder et skilt med ordene «Q sendte meg».

Rett over bildet forklarer «Yellowston­e Wolf» at verden styres av en liten gruppe europeiske familier som gjennom flere årtusener har skjult sannheten. Det er de familiene som har etablert og fortsatt styrer den globale orden. De ofrer barn og drikker blodet deres under eldgamle ritualer. «Det er de samme personene som står bak svindelen av valgsystem­et vårt», sier han.

Det endelige oppgjøret Amerikansk­e Maryann Chambers og polske Maciej Tusiewicz er QAnon-influenser­e med tusenvis av følgere. I skrivende stund har de det travelt med å forklare og få det hele til å henge sammen. Og det gjør det, forsikrer de. Alt som har skjedd er en del av «Planen». En plan som blir offentligg­jort løpende i de såkalte Q-drops.

I de siste Q-dropsene er det blitt sagt at tiden er kommet for å skille fårene fra bukkene. For det er snart tid for det endelige oppgjøret.

Med de store demonstras­jonene i USA, med stormingen av Kongressen og med motstanden mot Joe Bidens innsettels­e har man nå endelig viten om hvem som støtter Donald Trump og hvem som ikke gjør det.

Hvem som er gode. Og hvem som er onde.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway