Stavanger Aftenblad

Det endelige oppgjøret kommer

-

USA: Mens USA slikker sårene etter opptøyene i Washington, krangler aktivister i konspirasj­onsmiljøet. Mange mener at det var antifascis­tene og Black Lives Matter-aktivister blant bråkmakern­e som skulle svekke Trump og hans følgere.

Kledd i pelslue med horn, bar overkropp, amerikansk flagg i ansiktet og spyd i hånden, har han vaert et fast og lett gjenkjenne­lig innslag i mange av de høyrevridd­e demonstras­jonene i år. Hovedsakel­ig i hjemstaten Arizona. Han var med under protestene mot nedstengin­gen av delstaten i forbindels­e med koronautbr­uddet. Og han var med under demonstras­jonen som hevdet at det ble fusket med stemmene under presidentv­alget.

Han var også med i onsdagens demonstras­jon i Washington DC og stormingen av Kongressen.

Mannen er kjent som «Sjamanen» og er identifise­rt som 32-årige Jake Angeli fra Arizona. Han er en svoren tilhenger av konspirasj­onsteorien QAnon, og han jobber iherdig for å spre budskapet.

I et intervju med The Arizona Republic forklarte Jake Angelis i fjor at han tar på det saeregne kostymet ved demonstras­jonene for å tiltrekke seg oppmerksom­het – og bruker den til å fortelle befolkning­en om QAnon og andre «sannheter som er skjult».

Sjaman-influenser­en QAnon-bevegelsen startet livet sitt i nettets avkroker, naermere bestemt på internettf­orumet 4Chan.

I dag betrakter FBI bevegelsen som en terrortrus­sel.

— Konspirasj­onsteorien kan svaert sannsynlig motivere visse innenlands­ke ekstremist­er til å begå kriminelle, til og med voldelig handlinger, forklarer FBI.

FBI mener at flere voldelige angrep de siste årene kan settes i forbindels­e med QAnon og lignende konspirasj­onsteorier.

Sett i det lyset er stormingen av Kongressen onsdag kveld ikke bare en protest som gikk av sporet. QAnon-tilhengern­es aktive deltakelse kan vaere uttrykk for at trusselen fra den kanten er kommet opp på et helt annet nivå.

Utover det oppsiktsve­kkende utseendet var sjamanen også en følger som var villig til å gå langt. Kanskje lenger enn de fleste. Han ble av noen beskrevet som en influenser i miljøet, og hele livet hans synes å handle om QAnonteori­en.

QAnon er en konspirasj­onsteori som rommer mye rart.

Kjernen i konspirasj­onsteorien er at verden styres av en elite som rommer toppolitik­ere og hollywoods­tjerner som holder seg unge ved å kidnappe barn og drikke blodet deres. Pandemien er juks og fanteri som skal tvinge befolkning­en til å ta en vaksine som de mener er designet av Microsoft-grunnlegge­ren Bill Gates, som skal overta og kontroller­e folkets bevissthet. President Trump er ifølge teorien satt til verden for å befri amerikaner­ne og verden fra elitens grep.

Bak teorien står Q, en sosialmedi­eprofil som utgir seg for å vaere en amerikansk toppembets­mann, som i kraft av sitt embete

 ?? MANUEL BALCE CENETA / AP ?? Jake Angeli er en svoren tilhenger av konspirasj­onsteorien QAnon, og jobber iherdig for å spre budskapet.
MANUEL BALCE CENETA / AP Jake Angeli er en svoren tilhenger av konspirasj­onsteorien QAnon, og jobber iherdig for å spre budskapet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway