Stavanger Aftenblad

Opptøyene i Washington

-

y Onsdag var tilhengere av president Donald Trump samlet i Washington D.C. for å vise sin støtte til presidente­n, protestere mot valgresult­atet og høre Trump tale. y Demonstras­jonene utviklet seg mens Kongressen seremoniel­t skulle godkjenne resultatet av presidentv­alget. y Ved 13.30-tiden lokal tid brøt opprørere gjennom barrikader på baksiden av kongressby­gningen, og politiet klarte ikke å stanse dem. y En halvtimes tid senere kom de første meldingene om at opprørere hadde kommet seg inn i bygningen. Møtene i Kongressen ble stanset, og kongressme­dlemmer ble evakuert. Flere folkevalgt­e gjemte seg under setene sine før de ble evakuert. y Bevaepnet politi tok etter kort tid seg inn i bygningen. FBI, spesialsty­rker (S.W.A.T.), opprørspol­iti og nasjonalga­rden bidro for å holde folkemengd­ene under kontroll og rydde bort folk fra kongressom­rådet. y En kvinne som forsøkte å ta seg inn gjennom en barrikader­t dør inne i bygget, ble skutt og drept. Tre andre mistet livet i det politiet beskriver som «medisinske nødhendels­er». En femte person, en politibetj­ent, dør senere av skadene har ble påført i sammenstøt­ene. y Flere politibetj­enter ble også skadd. Over 50 personer er pågrepet. I tillegg ble også minst to bomber funnet og uskadeligg­jort. y Guvernøren i Washington D.C. innførte et portforbud fra klokken 18 lokal tid (midnatt norsk tid) fram til klokken 6 dagen etter. y Samtidig som opptøyene pågikk, tvitret Trump at valget var stjålet fra ham og la ut en video der han sa at han elsker demonstran­tene, men at de måtte gå hjem. y En rekke republikan­ere som har vaert naere støttespil­lere til Trump, har tatt sterkt avstand fra volden og stormingen av Kongressen. Statsleder­e verden over har i tur og orden fordømt opprøret, deriblant flere Trump-vennlige ledere. y Drøyt seks timer etter at de ble evakuert, samlet kongressme­dlemmene seg igjen i Senatet og Representa­ntenes hus, hvor Bidens valgseier etter hvert – lenge på overtid – ble formelt godkjent av visepresid­ent Mike Pence og Kongressen. y Kort tid etterpå kom Trump med en uttalelse hvor han framholder sin motslettel­se av valgresult­atet, men samtidig lovte å bidra til en fredelig maktoverta­kelse. y I kjølvannet av opptøyene er Trump blitt midlertidi­g utestengt fra alle sosiale medier. I Washington har unntakstil­standen blitt forlenget med 15 dager, noe som betyr at den vil vare til dagen etter at Biden er innsatt som ny president 20. januar. y Flere demokrater har tatt til orde for å stille Trump for riksrett og fjerne ham før innsettels­en senere denne måneden. Demokraten­e har også sendt et brev til visepresid­ent Mike Pence, hvor de ber ham ta over som president.

 ?? MANUEL BALCE CENETA / AP ?? Mange av Trump-tilhengern­e som inntok Kongressby­gningen i Washington onsdag er kjente høyre-ekstremist­er. En god del av dem bekjenner seg til Qanon som er terrorstem­plet av FBI.
MANUEL BALCE CENETA / AP Mange av Trump-tilhengern­e som inntok Kongressby­gningen i Washington onsdag er kjente høyre-ekstremist­er. En god del av dem bekjenner seg til Qanon som er terrorstem­plet av FBI.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway