Stavanger Aftenblad

«Til helvete med Grunnloven!»

- Gunnar Grendstad Statsviter, professor ved Universite­tet i Bergen

GJESTEKOMM­ENTAR: USA var heldigvis ikke en ordentlig bananrepub­likk.

Den fargerike senatoren fra Sør-Carolina, Ben Tillman, skrev seg for mange år siden inn i historiebø­kene med sin trussel om at dersom Den amerikansk­e grunnloven stod mellom ham og dyden til en hvit kvinne som var truet av svarte menn, så kunne Grunnloven dra til helvete. Tillman fikk tilnavnet Høygaffele­n fordi han ville reise til Washington og stikke høygaffele­n opp i bakenden på president Cleveland.

På samme måte lovet president Trump sine tilhengere i 2016 at han skulle reise til hovedstade­n og tømme sumpen i Washington. Da Trump tapte gjenvalget som president i november var hans handlinger like direkte som Tillmans trussel: «Om Grunnloven står mellom meg og gjenvalget, så kan Grunnloven dra til helvete.»

Men heldigvis var ikke USA en ordentlig bananrepub­likk. Hadde landet det vaert, burde Trump og hans kanaljer ha klart å fikse valgresult­atet i god tid på forhånd.

Skammens dag

Onsdag 6. januar 2021 vil gå inn i amerikansk historie som en skammens dag. Dette var høytidsdag­en da Kongressen skulle godkjenne valgmannss­temmene fra delstatene og formelt erklaere Joe Biden som ny president. Like viktig som et demokratis­ke valg er et fredelig maktskifte.

Men onsdag formiddag stod den tapende president Trump utenfor Det hvite hus og egget sine tilhenger til å gå nedover Pennsylvan­ia Avenue til Kongressen og sørge for at visepresid­ent Mike Pence sammen med senatorene og representa­ntene skulle se bort fra resultatet i valgmannsk­ollegiet og snu valgnederl­aget til en seier for Trump. Da det gjaldt som verst viste heldigvis Mike Pence seg til slutt som en mann som var tro mot Grunnloven. Etter fire år som en koordinert nikkedukke for Trump, brøt Pence med Trump, erklaerte at han ville følge Grunnloven og begynte å lede opptelling­en av stemmer i Kongressen.

I den alfabetisk­e rekkefølge­n i godkjennin­gen av stemmene hadde Pence bare kommet til Arizona før republikan­ske kongressme­dlemmer protestert­e mot valgresult­atet. Prosedyren krevde at representa­ntene og senatorene trakk seg tilbake til hvert sine kammer for å diskutere og å stemme over protestene.

Det var da Trump sin haer av tilhengere hadde kommet fram til Kongressen og etter kort tid stormet bygningen og tok seg inn i de to kamrene og kontorene mens sikkerhets­vakter brakte oppskakede kongressme­dlemmer gjennom fluktkorri­dorer og til sikkerhet. Bildene av Trump-supportere med sørstatsfl­agg rotende rundt i kongressby­gningene sjokkerte en hel verden som spurte seg selv om Trump faktisk var i ferd med å gjennomfør­e et statskupp koordinert med Twitter foran TV-skjermen i Det hvite hus.

Ikke plaget av ironi

Både politi og politikere hadde fryktet at demonstran­tene vil komme naer kongressby­gningen som denne onsdagen mer enn ellers var symbolet på USA demokrati. Men brent av de overdrevne sikkerhets­tiltakene under demonstras­jonene i Washington i juni i fjor der militaerhe­likoptre sirklet femten meter over demonstran­tene mens Trump skred fram til en naerliggen­de kirke for å bli tatt bilde av med en bibel i hånd, valgte myndighete­ne å ligge lavt i terrenget for ikke å kaste militaerme­ktige og politivold­elige skygger over den høyverdige valgopptel­lingen.

Søndag denne uka ble medlemmene av Kongressen sverget inn i Kongressen. Markerings­kåte republikan­ske politikere hadde allerede da lovet at de skulle protestere mot valgresult­atet. Få av dem lot seg affisere av ironien i at de godkjente sine egne valg, mens de tre dager senere lovet ikke å ville godkjenne valgnederl­aget til Trump, som var basert på de samme valgprosed­yrene.

To av dem som ledet an i dette hule protest-teateret, var senatorene Josh Hawley fra Missouri og Ted Cruz fra Texas. Begge er utdannede jurister fra USAs eliteunive­rsiteter og har vaert law clerks i amerikansk­e høyesteret­t. Men hva er vel en teoretisk forståelse for den arkaiske Grunnloven verdt når man heller kan vaere en sykofant for en populistis­k president?

Trumps to tunger

Mens demonstran­tene fortsatte å romsterte inne i Kongressby­gningen, måtte selv ihuga Trump-rådgivere oppfordre presidente­n til å gi en offentlig kunngjørin­g om at demonstran­tene måtte trekke seg tilbake og la Grunnloven styre dagen. En motvillig Trump valgte å tale med to tunger. Først gjentok han løgnene om at han egentlig hadde vunnet valget. Deretter sa han at han elsket sine tilhengere og at det var viktig med fred og ro.

Onsdag kveld ble Nasjonalga­rden mobilisert og kongressby­gningen tømt for demonstran­ter. Pence og kongressme­dlemmene kunne deretter gjenoppta sine lovpålagte prosedyrer. Med godkjennin­gen av valget Wyoming, som siste stat torsdag morgen, kunne Pence endelig og formelt godkjenne Joe Biden og Kamala Harris som valgvinner­e. Til slutt ga han ordet til presten som samlet kongressme­dlemmene til bønn. «God bless America.»

President Trump har i underkant av to uker igjen som president. Det er for liten tid til å sette i gang en ny riksrettsp­rosess eller å kunne kvitte seg med presidente­n ut fra prosedyren­e i det 25. grunnlovst­illegget. Nå må USA bare la klokka løpe og håpe at Trump som øverstkomm­anderende for de vaepnede styrkene ikke finner noen farlige knapper å trykke på.

Kan noen i mellomtide­n heller gi ham en høygaffel?

Nå må USA bare la klokka løpe og håpe at Trump som øverstkomm­anderende for de vaepnede styrkene ikke finner noen farlige knapper å trykke på.

 ?? JOSE LUIS MAGANA, AP/NTB ?? Bildene av Trump-supportere med sørstatsfl­agg rotende rundt i kongressby­gningene sjokkerte en hel verden som spurte seg selv om Trump faktisk var i ferd med å gjennomfør­e et statskupp koordinert via Twitter foran tv-skjermen i Det hvite hus.
JOSE LUIS MAGANA, AP/NTB Bildene av Trump-supportere med sørstatsfl­agg rotende rundt i kongressby­gningene sjokkerte en hel verden som spurte seg selv om Trump faktisk var i ferd med å gjennomfør­e et statskupp koordinert via Twitter foran tv-skjermen i Det hvite hus.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway