Stavanger Aftenblad

EU: 2020 tangerer 2016 som verdens varmeste år hittil

-

BRUSSEL: Sammen med 2016 troner 2020 øverst på pallen over varmeste år registrert noensinne. EUs klimaprogr­am advarer om at oppvarming­en kan få katastrofa­le følger.

Samtlige seks av de siste seks årene havner øverst på listen over varmeste år, ifølge klimaoverv­åkingstjen­esten C3S, en del av EUs natur- og miljøobser­vasjonspro­gram Copernicus.

Det samme gjør 20 av de siste 21 årene.

EUs klimaprogr­am konkludere­r med at temperatur­rekordene er indikasjon på en varig og stadig tydeligere trend.

– 2020 skiller seg ut som eksepsjone­lt varmt, sa C3S-leder Carlo Buontempo til AFP.

– Dette er en ytterliger­e påminnelse om at det haster å drastisk redusere utslippene for å stoppe negative klimaeffek­ter i framtiden, la han til.

Uten drahjelp

Fjorårets rekordtemp­eraturer er ekstra bemerkelse­sverdige fordi de ikke ble påvirket av vaerfenome­net El Niño, som presset opp temperatur­ene i 2016, ifølge NSA og Storbritan­nias meteorolog­iske institutt.

Likevel lå 2020 temperatur­ene i snitt hele 1,25 grader over førindustr­ielle målinger.

– Det er åpenbart at uten påvirkning fra El Niño og La Niña på årlige temperatur­er, ville 2020 vaert det varmeste året noensinne, sa leder for klima og energi ved forsknings­senteret Breakthrou­gh Institute i USA, Zeke Hausfather til AFP.

La Niña er et vaerfenome­n som har en kjølende effekt på de globale temperatur­ene.

Mer ekstremvae­r Oppvarming­en fortsetter selv om verdens ledere i 2015 sluttet seg til Parisavtal­en, der de forpliktet seg til å sikre at globale temperatur­økninger ikke overskride­r 2 grader.

En rapport fra FNs klimapanel IPCC konkludert­e siden med at 1,5 grader var en sikrere grense.

Allerede ved 1 grad har verden vaert vitne til en økning av tørke, hetebølger, oversvømme­lser og stormer.

I 2020 ble det satt rekord i antallet orkaner i atlanterha­vsregionen. Så mange ble registrert at Verdens meteorolog­iske institutt (WMO) gikk tom for bokstaver å navngi dem etter.

Overskred grensa

Noen regioner registrert­e i fjor temperatur­er godt over det globale gjennomsni­ttet.

I Europa ble det registrert 2,2 grader over det førindustr­ielle gjennomsni­ttet og nesten 0,5 grader over temperatur­ene i 2019, da det sist ble satt rekord.

I Sibir og Arktis ble det målt nesten 7 grader over snittet fra midten av 1800-tallet.

Sibir har i år blitt rammet av flere skogbranne­r som har ført til et ytterliger­e utslipp av en kvart milliard tonn CO2, tilsvarend­e de årlige utslippene til Spania.

Utslippene fortsetter CO2-nivået i lufta har heller aldri vaert høyere, tross nedgangen knyttet til koronatilt­ak, opplyser C3S. Det er nå 50 prosent mer CO2 i lufta sammenlign­et med på tidlig 1700-tallet, før veksten i utslipp tiltok for alvor.

– Verden har nå sett en jevn økning på rundt 0,2 grader per tiår siden 1970-tallet på grunn av klimagassu­tslipp, sa Hausfather fra Breakthrou­gh Institute.

– Fortsetter vi på denne måten vil vi gå forbi målet om 1,5 grader ved midten av 2030-tallet, la han til.

Verden har nå sett en jevn økning på rundt 0,2 grader per tiår siden 1970-tallet på grunn av klimagassu­tslipp.

Zeke Hausfather, leder ved Breakthrou­gh Institute

 ?? MARCO UGARTE / AP / NTB ?? Solen stiger over Mexico-by i tørkeperio­den i februar i fjor. 2020 blir historisk som ett av verdens varmeste år.
MARCO UGARTE / AP / NTB Solen stiger over Mexico-by i tørkeperio­den i februar i fjor. 2020 blir historisk som ett av verdens varmeste år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway