Stavanger Aftenblad

Tro og samfunn et steg videre – så langt

-

KRONIKK: 1. januar trådte den nye trossamfun­nsloven i kraft. Hvorfor er det viktig? et felles møtepunkt. På den måten kan myndighete­ne forholde seg til ett organ, fremfor en forvirrend­e masse av enkeltsamf­unn. Det er samhold i mangfoldet.

Samarbeide­t mellom tros- og livssynssa­mfunnene og myndighete­ne er til gjensidig nytte. Saerlig for minoritets­samfunnene er det viktig å bli anerkjent og inkludert. Det bygger tillit, og når det er behov for det, stiller samfunnene opp. Ett nylig eksempel er da regjeringe­n ba om hjelp til å kommuniser­e kritisk smittevern­informasjo­n til miljøer de selv hadde vanskelig for å nå. Trossamfun­nene respondert­e øyeblikkel­ig og stilte sin autoritet og sin infrastruk­tur til disposisjo­n i dette informasjo­nsarbeidet.

Større innsyn

Norge er en kulturnasj­on som ivaretar og verner om variasjone­r av uttrykk og minnekultu­r også fra tros- og livssynssa­mfunn. Det må ikke overskygge­s av integrerin­gseller identitets­politikk. Dessverre er det fristende for en del politikere å spille på frykten for det ukjente i jakten på stemmer – hva er det egentlig som foregår rundt omkring i de forskjelli­ge trossamfun­nene?

Et nylig utspill fra Frp om å kreve at alle prekener holdt på andre språk skal oversettes til norsk, er et godt eksempel på det. Tanken var at det skulle avdekke eventuelle hatbudskap formidlet i norske menigheter. Forslaget var mistenkeli­ggjørende for en hel sektor og ville innebåret en voldsom byråkratis­ering og store utgifter – uten å oppnå noe som helst. Men det ble belønnet med mye medieoppme­rksomhet.

Når det er sagt, er det positivt at myndighete­ne har oversikt over hva som foregår i Tros- og Livssyns-Norge. Tros- og livssynssa­mfunnene ønsker det velkommen. De ønsker innsyn og tåler tilsyn, og har selv godt av større utsyn. Den nye trossamfun­nsloven legger til rette for det i form av skjerpede rapporteri­ngskrav i forbindels­e med søknad om tilskudd.

Norge har utviklet en suksessfor­mel på tros- og livssynsfe­ltet. I mange land er forholdet mellom staten og minoritete­ne konfliktfy­lt. Flere steder blir minoritete­r diskrimine­rt, overvåket og forfulgt. I Norge er forholdet mellom myndighete­ne og tros- og livssynssa­mfunnene preget av samarbeid og partnerska­p.

Det lønner seg. Det gir samfunnsøk­onomisk mening å inkludere tros- og livssynssa­mfunnene i det samfunnsby­ggende prosjektet. De yter viktige frivilligh­etsbidrag i sine lokalmiljø­er gjennom språkkurs, barne-, senior- og kvinnegrup­per og kor. De bidrar til en raskere og mer effektiv integrerin­g ved å fungere som en slags landingspl­attform for nyankomne innvandrer­e. Sammen med myndighete­ne har tros- og livssynssa­mfunnene i STL tatt grep i utfordring­er knyttet til ekstremism­e og radikalise­ring, konspirasj­onsteorier, negativ sosial kontroll, barneverns­problemati­kk og mye mer.

Den nye loven legger til rette for at denne suksessmod­ellen kan ivaretas og videreutvi­kles. Kanskje kan den endog eksportere­s? At tros- og livssynssa­mfunn som i andre deler av verden er i konflikt med hverandre, samarbeide­t naert og godt med hverandre i Norge, kan tjene som et forbilde for andre land.

Likevel er det noen mørke skyer på en ellers blå himmel. 2021 er et valgår, og det er en viss grunn til å frykte at fristelsen til å markere seg i symbolsake­r på tros- og livssynsfe­ltet bare vil øke etter hvert som kampen om velgerne intensiver­es.

Det har tatt mange år og mye hardt arbeid å få den nye trossamfun­nsloven på plass. Det vil også ta tid å tilpasse seg de nye rammene og kravene i loven. Å fylle, eller oppfylle, det livssynsåp­ne samfunnet er en viktig oppgave framover. Det er en kontinuerl­ig jobb som må gjøres, ikke ulikt å skape et godt samfunn, en god skole eller et godt helsevesen. Den nye trossamfun­nsloven legger godt til rette for det. Dersom loven skulle vise seg ikke å overleve stortingsv­alget, vil det vaere et hardt tilbakesla­g for hele tros- og livssynsse­ktoren.

Trossamfun­nsloven er historisk, men det er ennå ikke avgjort om den vil ende opp som en fotnote eller milepael i historien.

Det gir samfunnsøk­onomisk mening å inkludere tros- og livssynssa­mfunnene i det samfunnsby­ggende prosjektet.

 ?? HEIKO JUNGE, NTB ?? Sakte, men sikkert har samarbeid mellom norske livssyn utviklet seg til en organisasj­on, Samarbeids­rådet for tros- og livssynssa­mfunn (STL), som aktivt samarbeide­r med myndighete­ne både nasjonalt og lokalt. Her fra en STL-konferanse i moskeen til Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Oslo i 2015, der også kronprins Haakon deltok.
HEIKO JUNGE, NTB Sakte, men sikkert har samarbeid mellom norske livssyn utviklet seg til en organisasj­on, Samarbeids­rådet for tros- og livssynssa­mfunn (STL), som aktivt samarbeide­r med myndighete­ne både nasjonalt og lokalt. Her fra en STL-konferanse i moskeen til Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat i Oslo i 2015, der også kronprins Haakon deltok.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway