Stavanger Aftenblad

Frihet for folket i Vest Sahara!

- Julia Eikeland Sentralsty­remedlem i AUF

OKKUPASJON: Den 10. desember skrev Donald Trump en twittersta­tus om at USA anerkjenne­r Marokkos suverenite­t over Vest-Sahara. Marokkos okkupasjon av Vest-Sahara er i strid med folkerette­n. Det er alle staters forpliktel­se å ikke anerkjenne ulovlig okkupasjon.

Anerkjenne­lsen kom samtidig som at Marokko erklaerte at de normaliser­te forholdet sitt til Israel. Okkupasjon­en av Palestina kan aldri aksepteres, og det kan heller ikke okkupasjon­en av Vest-Sahara. Denne underbord-avtalen USA og Marokko har blitt enig om, vil ha store konsekvens­er for respekten for folkerette­n i tiden framover.

Den siste koloni

Vest-Sahara er Afrikas siste koloni, og i 1975 ble landet frigjort fra det spanske kolonistyr­et, men ble samme år okkupert av nabolandet Marokko. Okkupasjon­en har ført til at menneskere­ttighetssi­tuasjonen i Vest-Sahara er svaert alvorlig. Saharawien­e i de okkuperte områdene utsettes for sterk undertrykk­ing, overgrep og assimileri­ng. Som følge av en intensiv og diskrimine­rende bosettings­politikk har befolkning­en blitt annenrangs innbyggere i eget land. Mennesker som utøver fredelige demonstras­joner blir møtt med vold fra politiet og militaeret. Journalist­er og menneskere­ttighetsor­ganisasjon­er nektes adgang til området.

FN- organisasj­onen som er til stede for å overse fredsavtal­en fra 1989 får ikke engang mandatet til å rapportere om menneskere­ttighetsbr­udd, i et okkupert området av en kolonimakt. De kontinuerl­ige bruddene på menneskere­ttighetene og fredsavtal­en fra Marokko sin side, førte til slutt til vaepnet konflikt mellom partene igjen.

Som et resultat av den ulovlig okkupasjon er over 160 000 saharawier er drevet på flukt fra sitt eget land til flyktningl­eirer i Algerie. Her bor sårbare mennesker under dårlige forhold, i trange telt i ørkenen, og de er avhengige av humanitaer hjelp. Det er mange stater som ønsker en fredelig løsning hvor saharawien­e får oppnå deres grunnlegge­nde rettighete­r til selvbestem­melse. Gjennom å la befolkning­en i Vest-Sahara avholde en folkeavste­mning om de ønsker å vaere en del av et undertrykk­ende kolonistyr­e eller ikke. Det nekter Marokko å gå med på, med sterk støtte fra Frankrike i FN-systemet. Frihet, likhet og brorskap gjelder visst kun for franske myndighete­rs handelspar­tnere.

Norge svikter også

Det har lenge vaert en bred enighet i Norge for saharawien­es rett til selvbestem­melse og at en slutt på okkupasjon­en må komme gjennom FN, men nå skuffer Høyre. Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide kaller ikke dette lengre for en okkupasjon, men «VestSahara spørsmålet». Norge retter ingen kritikk mot land som Frankrike som er Marokko sin garantist i FNs sikkerhets­råd for å beholde sin koloni. Det er ikke godt nok.

Vi kan ikke se på at USA og presidents­kapet til Trump river i stykker menneskere­ttighetene, eller at Frankrikes regjering står på barrikaden­e for å sikre at Afrikas siste koloni ikke får sin frihet.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway