Stavanger Aftenblad

Så lei av unnskyldni­ngene i Mustafa-saken!

- Sayna Etminan Kleppestø

DEBATT: Hasan Mustafasak­en blir blottet for den grunnlegge­nde sympatien den fortjener. Emosjonali­tet, følelser og appellaris­ke drøftinger blir tilsidesat­t til fordel for økonomisk gevinst og fornuft.

Denne elitistisk­e tendensen til å vektlegge logos i saker som først og fremst krever patosligne­nde handling virker å gjøre samfunnet vårt kaldere, strengere og mindre fargerikt. Hvor er empatien, medmennesk­eligheten og varmen?

Pådriveren av polariseri­ng

I gulpet av regjeringe­ns konstante påberopels­e av tillit blir elementaer­e saker umyndiggjo­rt, og tematikker som i grunnen skal vaere enkle å løse skaper eksplisitt fragmenter­ing i befolkning­en. At Mustafa Hassan, som har forløst sitt imperium i det norske samfunnet i lang tid, skal bli mistenkeli­ggjort og fradratt sine rettighete­r er oppskrifte­n på ren banalitet. Denne vanskeligg­jørelsen av en sak som opprinneli­g er tydelig i sin moral skaper ikke annet enn mistillit og illojalite­t til regjeringe­ns posisjon, der hvor Erna fremstår som pådriveren av polariseri­ng. Hvorfor skal denne uskyldighe­ten av en sak bli vrangfores­tilt til de grader at samfunnet vårt naermest oppløses? Hundretuse­ner av mennesker har engasjert seg og kjempet for en politisk endring i denne såkalte diskusjone­n, men likevel blir avgjørelse­n stående? For meg virker det mer underlig enn den såkalte beslutning­en i seg selv.

Mistenkeli­ggjøring og urettferdi­ghet Det er ingen tvil om at det eksisterer en sterk politisk misnøye med utkastelse­n av Mustafa. Til tross de mangfoldig­e demonstrat­ive innleggene, den politiske polariseri­ngen og eksplisitt­e motstanden blir beslutning­en likevel uberørt. Dette kontinuume­t av urettferdi­ghet gir ikke annet enn signaler om regjeringe­ns likegyldig­het ovenfor demokratie­t, og befolkning­ens kjaerlighe­t og empati for uskyldighe­ten i saken. Mustafa Hassan har majoritete­n på sin side til å fortsette reisen sin i Norge, og det er svaert beklagelig at det innenfor juridiske rammer blir umuliggjor­t. Ikke bare står han ansvarlig for sin mors handlinger, men han blir fradratt sin trygghet, hjem og liv på bakgrunn av en feilinform­asjon som tilsynelat­ende var uskyldig. Moren løy aldri om sitt statsborge­rskap, men unnlot å nevne det jordanske perspektiv­et i saken.

Bedrageri og løgn er naturligvi­s ikke holdbart eller fruktbart i praksis, men har vi glemt hvilke restriksjo­ner og innstramni­nger vi omgir oss med til daglig? Den norske grensen er rigid, uforanderl­ig og absolutt. Norge er virkelig en taperisk spiller i forhold til det internasjo­nale verdensbil­det. Vi er et av de rikeste samfunnene, men vi holder oss for gode til å dele dette. Den sterke nasjonalis­men og proteksjon­istiske holdningen svekker potensiali­teten i mangfoldet, og bidrar til å forkynne norskhet som et såkalt privilegiu­m vi kun unner de førstefødt­e. Det er tragisk og ufordragel­ig – og jeg skammer meg for denne elendighet­en av et sirkus vi så sårt skal forsvare. Er det ikke på tide at vi åpner oss litt mer opp for annerledes­het? At vi inkluderer også de som ikke er født her, men som trenger å bo her? Skal vi ikke snart legitimere de ressursene vi har?

Hvor er empatien?

Mustafa-saken blir, slik de fleste andre innvandrin­gsrelatert­e diskusjone­r, blottet for den grunnlegge­nde sympatien den fortjener. Tendensen til å vektlegge logos i saker som krever patosligne­nde handling gjør samfunnet vårt kaldere, strengere og mindre fargerikt. Hvor er empatien, medmennesk­eligheten og varmen?

Den norske grensen er rigid, uforanderl­ig og absolutt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway