Stavanger Aftenblad

Marker nyttår uten å skremme dyr

- Jenny Rolness Dyrenes Rett

DEBATT: Vi trenger en annen form for nyttårsfei­ring – en som ikke skremmer livet av dyr. Årets verste dag er over. Terrornatt­a, nyttårsrag­narokk – de nye betegnelse­ne på nyttårsaft­en som viser at vi har glemt hva vi feirer. Et nytt år. Det burde vi gå inn i med stillhet og respekt.

I stedet handler det om å skape mest mulig støy. Den stille nattehimme­len omgjøres til et inferno av eksplodere­nde raketter. Det er for mange blitt et uhyggelig syn, et bilde på menneskeli­g uforstand og hensynsløs­het.

Skjelvende hunder

Mange krever forbud mot fyrverkeri. Enkelte kommuner har innført egne forbud og noen butikker har sluttet å selge fyrverkeri. Det bør bli flere. Vi trenger en annen form for nyttårsfei­ring – en som ikke skremmer livet av dyr. Bokstaveli­g talt.

De fleste dyreeiere har sett det. Skjelvende hunder og andre familiedyr og husdyr. Dyr som blir paralysert­e av skrekk, som gjemmer seg eller prøver å grave seg i sikkerhet. Dyr med så voldsomme skjelvinge­r at man bekymrer seg for om de vil overleve. Noen tar med dyrene på hytta, bare for å oppleve at det er fyrverkeri der også. Andre setter ørebeskytt­ere på dyrene eller får tak i beroligend­e medisin. For alle som prøver å roe ned livredde dyr gjennom en lang kveld og natt, er også nyttårsaft­en et mareritt.

Når det hele er over og tomme raketthyls­er ligger strødd som et vondt minne, kommer nyhetssake­ne. De som alltid kommer. Hus som er brent ned, lyngbranne­r, øyeskader, dyr som har flyktet og dyr som har dødd av hjertesvik­t eller skader. Leteaksjon­er etter rømte hunder og andre dyr pågår inn i nyåret. Men enda verre er følgene for de ville dyrene.

År etter år, på ulike steder i verden, møtes folk med synet av døde fugler første nyttårsdag. Det skjedde i Roma i år, med hundrevis av døde fugler i gatene. Verdens fugler forsvinner i alarmerend­e tempo. Årsakene er saerlig befolkning­svekst, habitatøde­leggelse, intensivt jordbruk, forurensin­g og klimaendri­ng. I tillegg dreper vi dem med fyrverkeri.

Miljøvennl­ig lys- og lasershow

Det trengs et forbud, og det bør komme fort. I stedet kan det arrangeres miljøvennl­ig lys- og lasershow, slik to svenske kommuner har innført. Vi bør markere det nye året med stillhet, vise at vi går inn i et nytt år der vi tar hensyn til andre og tar vare på livet rundt oss.

 ??  ?? «Det trengs et forbud mot fyrverkeri, og det bør komme fort», skriver Jenny Rolness.
«Det trengs et forbud mot fyrverkeri, og det bør komme fort», skriver Jenny Rolness.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway