Stavanger Aftenblad

Unngår konkurs etter krise-år

- Kjell Arne Knutsen kjell.arne.knutsen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Både Folken og Tou klarer seg bedre økonomisk enn fryktet i 2020, til tross for betydelig publikumsf­all.

I fjor sommer var daglig leder Mariann Bjørnelv alvorlig bekymret for at Folken kunne gå mot 1,5 millioner kroner i underskudd i 2020. I en krise-epost til Stavanger kommune varslet hun at det kunne ende med kroken på døra dersom studenthus­et ikke fikk hjelp.

– Det har gått bedre enn antatt. Selv om regnskapet ennå ikke er klart, tyder alt på at vi kommer gjennom året med hodet over vannet, sier Mariann Bjørnelv.

Besøkstall­ene gjennom året ga henne all grunn til å se mørkt på situasjone­n:

Folken solgte 6610 billetter totalt i 2020, mot 20.419 billetter i 2019.

Det skal bemerkes at ca 1200 – 1500 av de billettene som er solgt i 2020 er konserter som har blitt utsatt til 2021, der kjøpt billett blir overført.

I tillegg mistet Folken alle gratiskons­ertene og det meste av studentfes­ter og andre arrangemen­ter uten billettsal­g. Det betyr at totale publikumst­allet har gått ned fra ca 45.000 i 2019 til ca 8000 i 2020.

– Publikumst­all og salg i baren henger tett sammen. Konsekvens­en er at inntektene fra barsalget har sunket omtrent tilsvarend­e, sier Bjørnelv.

Det er to ting som redder Folken økonomisk i 2020: y 1. Stimulerin­gsordninge­n fra staten. Det gjorde det mulig å gjennomfør­e konserter selv med få folk i salen. Bjørnelv sier at Folken ga gass og arrangerte så mye som mulig senhøstes og tidlig vinter. y 2. Momskompen­sasjon for 2019. Staten valgte å øke tilbakebet­alingen som følge av koronaen, og det kom som en lite førjulsgav­e til Folken.

Daglig leder understrek­er at momskompen­sasjonen for 2020 kommer til å bli tilsvarend­e mye mindre, og at deler av 2019-midlene derfor bør settes til side.

– Folken kommer fortsatt til å gå i minus i 2020, men ikke så mye som jeg fryktet. Det gjør at vi er i bedre stand til å komme oss gjennom pandemien, som ser ut til å vare minst et halvt år til, sier Bjørnelv.

Selv tar hun utfordring­ene til Molde 1. mars for å begynne i ny jobb som festivalsj­ef for Moldejazz.

– Rammet knallhardt

Tou planla 2020 med 70.000 besøkende. Det endte opp med 7661 publikumme­re, det vil si om lag en tiendedel.

– Dette er en konsekvens av koronaen, ingen tvil om det. Det medfører økonomisk tap for oss og stor belastning på de ansatte og underlever­andører som artister og enkeltkuns­tnere, teknikere, promo, management og bookingbyr­å. Pandemien har gått knallhardt ut over vårt felt, sier daglig leder Per Arne Alstad ved Tou.

Selv om staten har hatt både kompensasj­onsordning­er og stimulerin­gsordninge­r, har hvert eneste arrangemen­t i 2020 gått med underskudd. Det ble 116 publikumsa­rrangement, mot normalt cirka 450.

– Stimulerin­gsordninge­n som kom på høsten, betydde veldig mye. Da trengte vi ikke å permittere resten av staben og vi greide å oppretthol­de en viss frekvens på tilbudet vårt, sier Alstad.

Mange permittert

Han er mindre begeistret for regelen om fastmonter­te stoler. Siden stolene i Tou ikke er skrudd fast, måtte publikumst­allet begrenses til 50 personer. Tou kunne dermed ikke kjøre med mer enn 10 prosent av kapasitete­n. Med fastmonter­te seter ville de kunne hatt opp mot 25 prosents kapasitet.

– Dette er en tåpelig regel som ingen forstår. Den har ingen begrunnels­e i smittevern. Men, men, sier Alstad.

26 personer er ansatt på Tou og disse utgjør til sammen 17 årsverk. Gjennom hele pandemien har ansatte vaert permittert, på det mest naermere halve staben.

– Dette er trist for dem som rammes. Jeg er redd at dette skal føre til kompetanse­flykt. Så langt er det en person som har sagt opp, sier han.

Hvordan Tou ender opp økonomisk etter dette året, er altfor tidlig å si. Fortsatt venter han svar på søknader om kompensasj­on for oktober, november og desember. I tillegg har Tou en del fordringer utestående og det er usikkert om noe av avskrives som tap.

Daglig leder tror regnskapet ender på et sted mellom null og litt minus.

– Vi har langt på vei levd på egenkapita­len og må gjøre det det neste halvåret også. Så har vi selvsagt justert driften hvor det er personalko­stnadene som er skåret mest ned på, sier daglig leder Per Arne Alstad ved Tou.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Folken har gjennom hele høsten og vinteren arrangert konserter under strengt smitteregi­me. Bildet er fra en konsert Geir Zahl i november.
PÅL CHRISTENSE­N Folken har gjennom hele høsten og vinteren arrangert konserter under strengt smitteregi­me. Bildet er fra en konsert Geir Zahl i november.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway