Stavanger Aftenblad

Rett inn i statistikk­en

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

ALBUM: Audun Skanke ble plutselig en del av «mann (40), skilt»-statistikk­en. Albumet «Fortsatt på vei» ble en jakt på ny og fast grunn under føttene.

I februar 2019 intervjuet Aftenblade­t Audun Skanke og Mari Hauge om albumet «Fjellstøtt», som de ga ut sammen. De var gift, og de snakket – og skrev sanger – og alt det som skjer etter den første stormforel­skelsen, i kaoset med unger og lån og etablering og opp- og nedturer.

Nå, to år senere, er forholdet slutt, ekteskapet over og Audun Skanke har plantet begge beina midt i statistikk­en.

– Du går jo hele ditt voksne liv og vet om disse nesten 50 prosentene som går fra hverandre. Man sitter og lurer på hvem det blir, så blir det plutselig deg. Det var ikke noe vi så for oss kom til å skje. Men nå står jeg her som en del av statistikk­en.

Et brudd er selvsagt ikke noe å hige etter. For Skanke ble det en nullstilli­ng av det meste. Han hadde en sekk med lykkelige minner, noen vanskelige minner og en plan som plutselig måtte tenkes på nytt. Livet måtte ommøbleres, både praktisk og mentalt.

Om å vaere i krise

– Alle typer krise, ikke bare samlivsbru­dd, kan føre med seg noen eksistensi­elle tanker. Hvem er jeg? Hva er jeg? Hva vil jeg? Sånne tanker begynte å svirre hos meg da jeg ikke var lenger var «gift, tre barn». Du leter litt etter en ny identitet når du havner på en ny hylle i livet. Du leter etter det som er sant og evig, hva det nå er, og du må finne deg selv oppi alt dette.

Albumet «Fortsatt på vei» er likevel ikke ei reinspikka bruddplate, men vel så mye om å stå midt i livet.

– Mange av sangene, også de om brudd, var skrevet lenge før jeg havnet her. Vi skrev begge sanger i forkant som egentlig handlet om andres brudd som plutselig ble påfallende naere .

Noen sanger er ganske konkrete rundt hans egen situasjon. Andre kretser løsere rundt temaer som å stå på bar bakke og å vaere på leting.

– Noe sånt som dette tvinger en gjennom hele følelsesre­gisteret. Men når det verste hadde lagt seg, var det tanker rundt «hva i all verden gjør jeg nå?» som ble det dominerend­e.

Bråker igjen

Slikt blir det sanger av, både til solodebute­n «Fortsatt på vei» og til en oppfølger på et senere tidspunkt. Skanke fikk med seg Magnus Fjelde som produsent og på tangenter, Børge PetersenØv­erleir (Kari Bremnes), Kristoffer Lo (tidligere Highasakit­e), Kjell Rune Fjeldheim og Bjørnar Sangolt på gitarer og Thomas Gallatin (Darling West/Morten Abel) på trommer.

Sammen har de kombinert Skankes bakgrunn fra viser og americana med rock som kan få tankene til å gå mot Kent og Depeche Mode.

– Jeg har bakgrunn fra blant annet countryban­d. Dgessuten har jeg sunget rolige duetter i nesten ti år. Nå var det herlig å få bråke litt igjen, sier Skanke.

Du går jo hele ditt voksne liv og vet om disse nesten 50 prosentene som går fra hverandre. Man sitter og lurer på hvem det blir, så blir det plutselig deg. Det var ikke noe vi så for oss kom til å skje. Men nå står jeg her som en del av statistikk­en.

Audun Skanke

 ?? MARIE VON KROGH ?? Audun Skanke gir ut sitt første soloalbum, et album som er preget av et samlivsbru­dd og jakten på fast grunn under føttene.
MARIE VON KROGH Audun Skanke gir ut sitt første soloalbum, et album som er preget av et samlivsbru­dd og jakten på fast grunn under føttene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway