Stavanger Aftenblad

2. søndag i åpenbaring­stiden

- Sigve Ims

SØNDAGSTAN­KER: Jeg har møtt døperen Johannes noen ganger.

Jeg har aldri møtt ham med kamelhårsk­appe, eller sett ham komme inn fra ørkenen. Men ganske mange mennesker har hatt døperen Johannes sin rolle i mitt liv. Noen av mine døpere har vaert menn, andre har vaert kvinner. Faktisk kan det vaere en ganske spennende øvelse å tenke gjennom hvem som har vaert døperen Johannes i livene våre:

En røst roper i ødemarken:

Rydd Herrens vei, gjør hans stier rette!

Ansikter passerer revy for meg! Jeg hører også noen stemmer! Mennesker som har ryddet vei for Jesus i mitt liv. De som har vist vei, eller på andre måter pekt mot Jesus.

Laereren min i første klasse på barneskole­n var en røst som ryddet vei i mitt liv. For hun var så utrolig god til å gjenfortel­le bibelforte­llinger. Det er mulig for meg å lukke øynene og flytte meg tilbake til klasseromm­et på Hana skole. Spennende fortelling­er fra Bibelen fortalt av en ganske alminnelig laerer. Jeg ser bilder og laerebok for meg. Hører laererens stemme. Sånne laerere har det vaert mange av i norsk skole. Stor takk til dere.

Eller søndagssko­lelaereren min. Igjen er røsten en damestemme. Hun fortalte med sånn varme i stemmen at det virkelig var med og prege meg.

Eller i voksen alder. Som ung prest måtte jeg kjøre mange og lange strekninge­r i Nord-Norge. Med på kjøreturen var kassettspi­lleren i bilen og noen av de aller beste predikante­ne fra England. Frigjorte evangelisk­e kristne som virkelig utvidet dimensjone­ne i troen min. De var bokstaveli­g talt veiryddere som gjorde Jesus større.

Så søndagen utfordrer noen hver av oss til å tenke over hvem som har vaert våre veiryddere? Og våg ei dristig bønn til: «Gud kan jeg med mitt liv få vaere med og rydde vei for Herren.» y 3. En røst roper i ødemarken: Rydd Herrens vei, gjør hans stier rette! y 4. Slik sto døperen Johannes fram i ødemarken og forkynte en omvendelse­sdåp som ga tilgivelse for syndene. 5. Fra hele Judea og Jerusalem dro alle ut til ham. De bekjente syndene sine og ble døpt av ham i Jordanelve­n. 6. Johannes gikk kledd i en kappe av kamelhår og hadde et laerbelte om livet, og han levde av gresshoppe­r og villhonnin­g. 7. Han forkynte: «Det kommer en etter meg som er sterkere enn jeg, og jeg er ikke verdig til å bøye meg ned og løse sandalremm­en hans. 8. Jeg har døpt dere med vann, men han skal døpe dere med Den hellige ånd.» 9. På den tiden kom Jesus fra Nasaret i Galilea og ble døpt i Jordan av Johannes. 10. Straks han steg opp av vannet, så han himmelen dele seg, og han så Ånden komme ned over seg som en due. 11. Og det lød en røst fra himmelen: «Du er min Sønn, den elskede, i deg har jeg min glede.»

 ?? SHUTTERSTO­CK ?? Jordanelve­n, der Johannes døpte troende.
SHUTTERSTO­CK Jordanelve­n, der Johannes døpte troende.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway