Stavanger Aftenblad

Profilen er optimist tross nok en skade før et mesterskap

- Bernhard Veland bernhard.veland@aftenblade­t.no

HÅNDBALL-VM: Gøran Søgard Johannesse­n har ikke trent skikkelig før VM, men har et godt håp om å bli frisk nok til å bidra for Norge. – Vi er en klar gullkandid­at, mener Stavanger-mannen.

Gøran Søgard Johannesse­n har vaert med på gjennombru­ddet til det norske landslaget de siste årene. I to VM på rad har det blitt sølv. I 2017 ble det tap mot Frankrike i finalen, i 2019 ble Danmark for sterke. I tillegg tok Norge bronse i EM i 2020. De siste ukene har bakspiller­en fra Stavanger slitt med en lyskeskade.

– Jeg har ikke trent skikkelig. Det er vanskelig å vite helt før jeg spiller kamp, sier 26-åringen.

Norge spiller to kamper mot Danmark før VM. I torsdagens kamp ble det 28–31-tap. Kristian Bjørnsen startet, mens både Alexander Blonz og Espen Christense­n

fikk spilletid. Johannesse­n skal teste seg i Danmark-møte nummer to, som spilles i dag. Torsdag spiller Norge sin åpningskam­p i VM mot Frankrike.

– Denne skaden er slik at den ikke kan bli så mye verre. Det kan egentlig bare gå én vei. Hvis jeg skal spille den første kampen mot Frankrike, skal jeg ikke hviles, men vaere med for fullt.

Skadeforfu­lgt

Det er ikke første gang han er skadet i forkant av et mesterskap. Et brudd i hånden før EM i 2016 gjorde at han måtte bli hjemme, skulderen var problemet i 2017, mens tommelen brakk før forrige VM.

– Med denne skaden tenker jeg at det er gode muligheter for å komme med. Det er vanskelig med en annen inngang til mesterskap­et. Håndballfo­rmen forsvinner ikke, men jeg skulle terpet for å spikre relasjonen­e med de andre på laget. Vi samles ikke så ofte.

Det norske landslaget har tilhold i Johannesse­ns tyske hjemby Flensburg før avreise til mesterskap­et i Egypt. Norge spiller sine innledende kamper i Giza rett utenfor Kairo og reiser dit den 12. Åpningskam­pen blir en nøkkel for Christian Berges mannskap, som ifølge Johannesse­n er gode nok til å gå til topps.

– Vi er en klar gullkandid­at i år også og har vist år etter år at vi hører hjemme i toppen. Det er vanskelig på herresiden, åtte-ni lag kan kjempe om semifinale. Men vi har et lag som er mer enn godt nok til gull både nå og de neste årene. Frankrike er en nøkkelkamp. Slår vi dem og får med oss full pott i mellomspil­let, kan vi tape en kamp der og likevel klare en semifinale.

De to andre lagene i Norges innledende gruppe er Østerrike og USA. Sistnevnte ledes av tidligere SIF-spiller Robert Hedin.

– USA blir overkjørin­g, mens Østerrike bør vi slå.

Annerledes

Landslagss­jef Christian Berge overrasket da han tok ut Stavanger-gutten Alexander Blonz til VM for to år siden, bare 18 år gammel. Nå har kantspille­ren blitt varm i landslagst­røya.

– Det er selvfølgel­ig veldig gøy å vaere på samling igjen, ett år etter forrige. Det er litt forskjell på hvordan det pleier å vaere, med munnbind, testing og Antibac. Vi er enten på hotellet eller i håndballha­llen, sier han.

Blonz ble nylig cupmester for Elverum da laget slo Naerbø i finalen.

– Formen er fin, jeg har spilt masse håndball i desember, etter at jeg kom tilbake fra skade. Rollen min i laget er nok den samme som de to foregående mesterskap­ene: Magnus Jøndal er et klart førstevalg, han er en av verdens beste kantspille­re og har spilt fantastisk. Men jeg håper å få spilletid.

I likhet med Johannesse­n peker han på Frankrike-kampen som viktig.

– Så håper vi bare at vi får spilt oss gode nok til åpningskam­pen. Laget ser veldig bra ut, Bjarte (Myrhol, tilbake fra skade) har så vidt spilt håndball i høst, men ser bedre ut hver dag. Vi har klassespil­lere i alle posisjoner.

 ?? VIDAR RUUD/NTB ?? Gøran Søgard Johannesse­n i en kamp mot Island i fjorårets EM.
VIDAR RUUD/NTB Gøran Søgard Johannesse­n i en kamp mot Island i fjorårets EM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway