Stavanger Aftenblad

Tiltakene må vaere åpne

-

LEDER: Jo lenger koronatilt­akene må vare, jo viktigere blir det å beholde tilliten blant folk. Det må også beredskaps­ledelsen i Stavanger kommune bidra til.

Det er ti måneder siden Norge stengte ned. Tiltakene og pandemien har gått i bølger, fra streng vår, via mildere sommer til hard vinter, fra grønt til rødt fra fylke til fylke og kommune til kommune.

Det er den alvorligst­e krisen for landet vårt siden andre verdenskri­g. Og det er også de mest inngripend­e tiltakene myndighete­ne har gjort i våre liv og hverdager siden den gang. Tiltakene begrenser vår bevegelse, hvor vi kan reise, hvor naert vi kan vaere våre egne, hvor mange vi bør ha besøk av i egne hjem. Konsekvens­ene av pandemien, både av sykdommen og av tiltakene for å hindre den, er store. Mange har mistet levebrødet sitt, mange må klare seg uten kontakt med familie og medmennesk­er, mange har fått utsatt annen helsehjelp.

For å gå med på så inngripend­e tiltak i livene våre, er vi avhengige av at de hele tiden står i forhold til smittesitu­asjonen, og at myndighete­ne hele tiden viser åpenhet, åpenhet og åpenhet. Ikke bare om hva de gjør, men om at de vet at dette er en unntakstil­stand, at slike tiltak fra myndighete­ne er alvorlige, og noe som aldri må normaliser­es eller framstille­s som naturlig.

I Stavanger har kommunen siden desember leid inn vektere i sivil til å gå rundt og sjekke at tiltakene blir etterlevd.

«Vekterne observerer både hos bedrifter og folk i gata. De skal observere innbyggern­es atferd generelt i forbindels­e med overholdel­se av smittevern­forskrifte­n, både på buss og tog og andre steder,» sa beredskaps­sjef Torstein Nielsen i Stavanger kommune til Aftenblade­t på torsdag.

Dette er ikke ulovlig, de har ikke maktmidler, de lagrer ikke personoppl­ysninger. Men vi fikk ikke vite at det skjer. Det er alvorlig.

Nielsen sa videre til Aftenblade­t torsdag at han ikke tenker det er nødvendig at vekterne går rundt i uniform når de skal ha observasjo­ner fra innbyggern­e, og at han ikke ser den helt store utfordring­en med det. Han understrek­er at det er en spesiell situasjon, men at smittevern nå trumfer alle forhold, og at innbyggern­e skal føle seg betrygget, for dette gjør de for å få en oversikt over hvordan ting fungerer i samfunnet,

Det er virkelig ingen betryggend­e måte å snakke på. Det synes heldigvis heller ikke Stavanger kommune selv, som fredag la ut informasjo­n om tiltaket på sine nettsider, og opplyste om at de legger om rutinene og at vekterne nå skal gå i uniform.

Den åpenheten var nødvendig. Det handler om hvem vi skal vaere, både nå og etterpå.

Men vi fikk ikke vite at det skjer. Det er alvorlig.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Beredskaps­sjef Torstein Nielsen i Stavanger kommune må vaere åpen om alle koronatilt­ak.
FREDRIK REFVEM Beredskaps­sjef Torstein Nielsen i Stavanger kommune må vaere åpen om alle koronatilt­ak.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway