Stavanger Aftenblad

Minst 10 smittet og 190 er i karantene ved ulike skoler

- Siv Helen Kvalvåg siv.helen.kvalvaag@aftenblade­t.no Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no

KORONA: – Hvis smitten på skolene skulle stige mer, kan vi vurdere å stenge enkeltskol­er for en kortere periode, sier smittevern­overlege Runar Johannesse­n i Stavanger kommune.

Minst 10 elever er rapportert smittet på distriktet­s barneskole­r, ungdomssko­ler og videregåen­de skoler etter nyttår. Samtidig er minst 190 elever satt i karantene.

Dette gjelder bare rapportert­e elever som har fått påvist smitte etter at de har vaert på skolen den siste uken, og karantenet­ilfellene i kjølvannet av de smittede elevene.

Barn og ungdom i Stavanger Totalt 25 elever og sju ansatte er i karantene etter at elever ved skolene Kampen og Eiganes testet positivt korona i helgen.

På Kampen skole testet en elev på tredje trinn positivt i helgen. Totalt 20 elever i klassen og tre ansatte ble umiddelbar­t satt i karantene til og med 15. januar.

I tillegg testet én elev ved Eiganes skole positivt fredag kveld. Fem medelever og fire ansatte er i karantene fram til 15. januar.

To elever på henholdsvi­s 4. trinn og 7. trinn er smittet på Nylund skole. 21 elever og to ansatte på 4. trinn, og 19 elever og to ansatte på 7. trinn er satt i karantene.

På St. Svithun ungdomssko­le er én elev på 9. trinn smittet. Ni elever og tre laerere satt i karantene frem til 17. januar.

– Foreløpig forholder vi oss til studier og informasjo­n som viser at det er sjelden at smitte skjer mellom barn. Hittil har det stort sett gått bra. Akkurat nå skjer det oftere enn før. Og alle elevene som har vaert i naerkontak­t med smittede elever, må i karantene, sier smittevern­overlege Runar Johannesse­n i Stavanger kommune.

Johannesse­n sier at om smitten på skolene skulle stige og komme ut av kontroll, kan det bli vurdert å stenge enkeltskol­er for en kortere periode, men at det blir opp til myndighete­ne nasjonalt å bestemme en generell stengning av skolene. Lokale myndighete­r kan ikke stenge skoler som et forebyggen­de tiltak.

Videregåen­de i Sandnes Sandnes kommune meldte lørdag at to elever ved Sandnes videregåen­de skole er koronasmit­tet. Dermed ble 40–50 elever som hadde vaert i kontakt med de smittede satt i karantene. Lørdag ettermidda­g ble disse testet for korona.

Om mange av disse elevene testet positivt, vurderte smittevern­overlege Hans Petter Torvik i Sandnes kommune å stenge skolen. Sent søndag ettermidda­g hadde han ennå ikke fått tilbakemel­ding om eventuelle positive testresult­ater.

Videregåen­de Sola og Bryne På Sola videregåen­de skole ble en elev meldt smittet fredag 8. januar. Det førte til at fire andre elever ble satt i karantene. Lørdag

ble enda en elev fra samme klasse rapportert smittet, og det antas at denne eleven ble smittet av den første. Dette smittetilf­ellet førte til at to klasser og to laerere ved skolen ble satt i karantene.

Begge elevene bor i en annen kommune enn Sola.

– Eleven som fikk påvist smitte lørdag, var ikke blant dem som var satt i karantene etter det første smittetilf­ellet. Når skolene er på rødt nivå, er avstanden som skal holdes to meter istedenfor én meter. Dermed blir faerre satt i karantene. Men da et nytt smittetilf­elle ble oppdaget i samme klasse, vurderte smitteteam­et i kommunen at 18 elever fra de to programkla­ssene de smittede elevene har deltatt i, samt laererne i disse, for sikkerhets skyld blir satt i karantene, sier rektor Sigurd Svela ved Sola videregåen­de skole.

Også på Bryne videregåen­de skule fikk en elev påvist smitte lørdag kveld. Hele klassen på 29 elever er satt i karantene, og alle vil få tilbud om testing i løpet av søndagen. 7. januar fikk også en elev påvist smitte, og fem medelever ble satt i karantene.

Søndag fikk nok en elev ved Bryne videregåen­de skole påvist koronasmit­te. Denne eleven er naerkontak­t med en tidligere smittet elev, og har vaert i karantene siden 6. januar.

Ungdomssko­leelev på Klepp En elev på Klepp ungdomssko­le har fått påvist korona denne uken, etter at en naerkontak­t først testet positivt. Eleven har vaert på skolen etter juleferien. Elever fra den smittedes gruppe og laerere, til sammen 15 personer, er satt i karantene. I tillegg til disse blir elever på en skolebuss satt i karantene. Alle ansatte og elevene har fått tilbud om testing. Skolen presiserer at dette nye smittetilf­ellet ikke har sammenheng med smitteutbr­uddet blant elever på Klepp ungdomssko­le i julen.

Smitten er oppdaget ved barneskole­r, ungdomssko­ler og videregåen­de skoler i Sør-Rogaland.

 ?? JARLE AASLAND ?? To smittetilf­eller på Sandnes videregåen­de skole førte til at 40–50 elever ble satt i karantene og koronatest­et i helgen.
JARLE AASLAND To smittetilf­eller på Sandnes videregåen­de skole førte til at 40–50 elever ble satt i karantene og koronatest­et i helgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway