Stavanger Aftenblad

Smittereko­rd i Stavanger

- Siv Helen Kvalvåg siv.helen.kvalvaag@aftenblade­t.no Elisabeth Bie elisabeth.bie@aftenblade­t.no Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

KORONA: Fredag ble det ny smittereko­rd i Stavanger, hele 58 personer fikk påvist covid-19. Lørdag var tallet nede i 14. I Sandnes og Sola er smittetall­ene mer stabile.

– Vi hadde forventet høye smittetall denne uka, men hvorfor det går sånn opp og ned fra dag til dag, vet vi ikke. Vi har sett det samme i andre byer også, blant annet i Bergen, der smittetall­et også har variert veldig fra dag til dag. I tillegg er det litt forsinkels­er på grunn av stor pågang hos mikrobiolo­gisk avdeling på sykehuset. Dermed tar det lengre tid å få svar på koronatest­ene, sier smittevern­overlege i Stavanger, Runar Johannesse­n.

Beredskaps­sjef Torstein Nielsen ba folk holde seg mest mulig hjemme i helgen.

– Det er en krevende situasjon nå, med mye smitte. De neste dagene blir avgjørende for om vi klarer å ha kontroll, og vi oppfordrer folk til å begrense sosial aktivitet fremover.

49 av de 58 smittede fredag er naerkontak­ter av kjent smitte. Én er reiserelat­ert, to har ukjent smittekild­e og seks har usikker smittekild­e. Totalt ble 831 personer testet.

Det er store variasjone­r i Stavangers koronatall fra dag til dag. Lørdag var tallet på nye smittede 14.

Av disse var ti definert som naerkontak­ter, to var reiserelat­erte, én har ukjent smittekild­e og én annen har usikker smittekild­e. De smittede er mellom 10 og 60 år. Totalt 822 ble testet.

Sykehjem og bofellessk­ap Flere skoleklass­er og helseinsti­tusjoner i Stavanger er rammet.

Blant annet har en ansatt ved Tasta sykehjem har testet positivt for covid-19. Den ansatte har brukt munnbind på jobb. Nå testes ansatte og beboere, og seks beboere er satt i karantene. Dette er det tredje smittetilf­ellet på Tasta sykehjem etter jul, men det er ingenting som tyder på at de tre tilfellene har forbindels­e med hverandre.

En ansatt ved et av kommunens botiltak har også testet positivt. Både ansatte og beboere testes nå, og naerkontak­ter er satt i karantene. Det er brukt munnbind på jobb.

En ansatt ved Haugåstune­t sykehjem har testet positivt, men takket vaere godt smittevern­regime så er det ingen naerkontak­ter som trenger å gå i karantene. En del ansatte og beboere testes for sikkerhets skyld. Den ansatte har brukt munnbind på jobb.

Opp i Sandnes

I Sandnes kommune ble ti nye smittetilf­eller oppdaget fredag. Av disse er seks naerkontak­ter, ett er tilreisend­e fra et rødt land og tre har foreløpig ukjent smittekild­e.

Lørdag gikk smittetall­et opp i Sandnes – 15 personer fikk da påvist covid −19. Da var det 13 naerkontak­ter, ett smittetilf­elle som var reiserelat­ert og ett har ukjent smittekild­e.

Minst to av de smittede som ble oppdaget fredag er elever ved Sandnes videregåen­de skole. Mellom 40–50 elever er testet og satt i karantene. Årsaken til at de er så mange, er at elevene har undervisni­ng sammen på tvers av klassene

Rektor Helge Ledaal på Sandnes videregåen­de skole at det fortsatt er uklart om skolen vil åpne mandag.

– Det blir opp til smittevern­overlegen å avgjøre, sier han.

Smittevern­overlege Hans Petter Torvik sier at prøveresul­tatene for elevene sannsynlig­vis vil vaere klare innen søndag ettermidda­g.

Mye smitte i Sola

Også Sola kommune har hardt smittetryk­k for tiden. Fredag ble det registrert 13 nye smittetilf­eller. I tillegg testet en elev ved Sola videregåen­de skole, som bor i en nabokommun­e, positivt.

Blant de 13 nye smittetilf­ellene i Sola er ni kjente naerkontak­ter og fire er reiserelat­erte (tre import og én innenlands­reise).

Lørdag ble det registrert 10 nye smittetilf­eller i Sola. I tillegg har enda en elev ved Sola videregåen­de skole, også denne tilhørende i en annen kommune, testet positivt.

Av de smittede er hele sju reiserelat­erte (importtilf­eller), to er kjente naerkontak­ter og én har foreløpig ukjent smittevei.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Beredskaps­sjef Torstein Nielsen ba folk holde seg mest mulig hjemme i helgen.
FREDRIK REFVEM Beredskaps­sjef Torstein Nielsen ba folk holde seg mest mulig hjemme i helgen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway