Stavanger Aftenblad

– Vi gikk gjennom hele følelsessp­ekteret

- Pernille Filippa Pettersen journalist pernille.filippa.pettersen @aftenblade­t.no

KJØNNSSKIF­TE:

Kari Tolo og Martin Nordbø fikk begge hjelp av barne- og ungdomspsy­kiatrien da de trengte det, men ingen av dem visste helt hvilke tilbud som var tilgjengel­ige. Det ønsket de å vaere med å endre på.

For både barn, ungdom, pårørende og fagfolk kan alle hjelpetjen­estene for barn og unge med psykiske vansker virke uoversiktl­ig og forvirrend­e.

– De ulike tjeneste jobber isolert og snakker lite sammen. For pårørende blir det mange behandlere, mange steder å forholde seg til og uoversiktl­ige situasjone­r. Et bedre samarbeid betyr bedre tjenester, sier Kari Tolo.

Gjennom prosjektet «barn og unges helsetjene­ste» har hu n reist rundt til kommunene i SørRogalan­d og delt sine opplevelse­r med kommunale tjenester og spesialist­helsetjene­sten.

– Som pårørende går du gjennom hele følelsessp­ekteret – fra stor fortvilels­e til enorm glede. Å gi de som jobber med barn og unge et innblikk i våre opplevelse­r, er viktig.

Kari Tolo, pårørende Familiens første møte med barne- og ungdomspsy­kiatrien var da Tolos datter Lene Tolo (21), begynte på ungdomssko­len. Foreldrene så at Lene ikke hadde det bra.

Var det vansker på skolen? Var det vanskelig å passe inn? Først da familien ble henvist til Barneog ungdomspsy­kiatrisk avdeling (BUPA) på Stavanger universite­tssjukehus (SUS) ble det tydelig hva som plagde Lene.

– Hun fikk en autismedia­gnose, sier Kari Tolo.

Hun forteller at BUPA gjerne ville tilby familien videre oppfølging, men de valgte å takke nei.

– Vi kan le litt av det i dag, men situasjone­n var vanskelig. Vi følte at vi mistet barnet vårt og visste ikke helt hva som var riktig. Rundt et år senere innså vi at vi ikke klarte å hjelpe Lene alene. Vi fikk en ny henvisning til BUPA og denne gangen holdt de tak i oss til de visste at vi ville klare oss selv. Det var trygt å ha dem i ryggen.

En aha-opplevelse

I 2014 hadde dokumentar­serien «Født i feil kropp» premiere på TV 2. Serien handler om et knippe unge og eldre personers forhold til sin egen kjønnsiden­titet.

– Det var en aha-opplevelse for oss alle. Lene hadde alltid vaert en typisk «guttejente». Plutselig falt brikkene på plass.

Første året på videregåen­de reiste Kari og Lene til Oslo universite­tssykehus for å møte en spesialist på kjønnsiden­titet.

– Spesialist­en spurte Lene «hva trenger du for å ha et godt liv». Hun svarte at hun ville bytte navn. Spesialist­en forklarte at det var en enkel sak.

Den kvelden reiste Lene hjem og byttet navn. I dag heter han Tobias.

Tobias Tolo (21)

– I grunnskole­n handlet alt om å vaere som alle andre og vi forsøkte å putte Tobias inn i båsen «jente». Det er vondt å tenke på i dag.

En person som er født i en jentekropp som har en gutteident­itet kan få det mannlige kjønnshorm­onet testostero­n, som vil føre til mer mannlig muskelveks­t, mørkere stemme og økt hårvekst på kroppen. Denne behandling­en har Tobias begynt med.

Han er ferdig på videregåen­de, har fast jobb, kjøpte seg ny

lig egen leilighet og har en hund. Mamma Kari beskriver livet som kjekt og fint.

Martin Nordbø (26)

Martin Nordbø er leder i Mental helse ungdom i Stavanger-regionen. Han har lang erfaring med ulike hjelpetilb­ud, både i kommunen og i barne- og ungdomspsy­kiatrien.

– Tidlig i tenårene begynte jeg å slite med psykoser og som 16-åring trengte jeg innleggels­e på BUPA, forteller Nordbø.

Psykose er ikke én bestemt lidelse eller sykdom, men et tegn eller symptom som kan kalles en forvirring­stilstand (se faktaboks).

Etter hvert ble han flyttet over til voksenpsyk­iatrien hvor han får behandling nå. Gjennom mange år i psykiatrie­n vet han hvor viktig det er at de ulike tilbudene samarbeide­r og hvor vanskelig det er når de ikke gjør det.

– Jeg var en sårbar tenåring og livet opplevdes veldig kaotisk. Jeg følte at ingen visste hvor jeg skulle behandles innad på sykehuset. Usikkerhet­en var slitsom. Saerlig det å ha mange personer å forholde seg til var vanskelig i en allerede vanskelig situasjon, sier Nordbø.

Et kart over tjenestene

Et slikt samspill har Nordbø vaert med å utvikle. Sammen med Kari Tolo har han vaert med i prosjektgr­uppen bestående av helsesykep­leiere, leger, pedagoger, fysio- og ergoterape­uter, laerere, psykologer, sykepleier­e, sosionomer og psykiatere, som sammen har vaert med å utvikle et nytt kart over helsetjene­stene.

Kartet viser hvilke tilbud som finnes. Målet er bedre og mer sammenheng­ende hjelp til barn og unge.

Lars Ravn Øhlckers, psykologsp­esialist

– Vi vet at mange opplever for eksempel at sykehuset og kommunene ikke samarbeide­r godt nok eller at barneverns­tjenesten, helsestasj­onen og BUP jobber litt i sine egne siloer, sier Lars Ravn Øhlckers. Han er psykologsp­esialist og psykologfa­glig rådgiver ved Klinikk for barn, unge og rusavhengi­ge i Helse Stavanger.

– Dette er et forsøk på å stoppe silotenkni­ngen og sikre at tjenestene jobber sammen. Martin og Kari sine historier viser hvor viktige vi som jobber i feltet kan vaere på ulike tidspunkt i barns oppvekst.

Fagfolkene har beskrevet sine ulike roller, sine metoder, sin samhandlin­g og sitt ansvar. Helse Stavanger har samlet informasjo­nen i en felles nettportal, som eies av sykehuset og kommunene sammen. Kartet skal primaert brukes av fagfolk, men er tilgjengel­ig for alle.

Øhlckers forteller at alle kommunene i Sør-Rogaland har takket ja til å bli med på samarbeide­t.

– Alle er opptatt av å få til en bedre samhandlin­g mellom tjenestene, men sier de mangler en oversikt over tilbudene som finnes. Vi håper verktøyet vil gjøre det lettere i fremtiden. Løser vi den utfordring­en, vil flere barn og ungdom få den hjelpen de trenger når de trenger den, sier Øhlckers.

 ??  ?? – Den gleden vi så i han da Tobias kunne vaere seg selv var enorm. Vi hadde ikke sett den gleden i barnet vårt på mange år, sier Kari Tolo.
– Den gleden vi så i han da Tobias kunne vaere seg selv var enorm. Vi hadde ikke sett den gleden i barnet vårt på mange år, sier Kari Tolo.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Foreldrene skjønte tidlig at det var noe som plaget Lene. Tiden i grunnskole­n var vanskelig. Men hva kunne de gjøre? Hvilken hjelp fantes der ute? Og trengte de den? Her er hun på bildet fra barndommen sammen med sine to søstre . Foran fra venstre: Charlotte, Kristine, og Lene, som nå er Tobias.
Foreldrene skjønte tidlig at det var noe som plaget Lene. Tiden i grunnskole­n var vanskelig. Men hva kunne de gjøre? Hvilken hjelp fantes der ute? Og trengte de den? Her er hun på bildet fra barndommen sammen med sine to søstre . Foran fra venstre: Charlotte, Kristine, og Lene, som nå er Tobias.
 ??  ?? Martin Nordbø (26) var 14 år første gang livet begynte å bli vanskelig. Som 16-åring ble han innlagt på barne- og ungdomspsy­kiatrisk avdeling.
Martin Nordbø (26) var 14 år første gang livet begynte å bli vanskelig. Som 16-åring ble han innlagt på barne- og ungdomspsy­kiatrisk avdeling.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway