Stavanger Aftenblad

Høgsfjord-sambandets skjebne blir endelig avgjort i februar

- Tor Inge Jøssang tor.inge.jossang@aftenblade­t.no

SANDNES: Løyvet til å drive sambandet Lauvvik-Oanes kan bli trukket tilbake.

– Vi legger saken fram for fylkessamf­erdselsutv­alget i februar, opplyser Joachim Weisser, saksbehand­ler i Samferdsel­sseksjonen i Rogaland fylkeskomm­une.

For tiden er Høgsfjord-sambandet innstilt. Ifølge søknaden om løyve, skulle Boreal drive sambandet hele døgnet, med avganger hver halvtime.

Det er lenge siden Rogaland fylkeskomm­une varslet at løyvet kan bli trukket tilbake, fordi løyvevilkå­rene ikke oppfylles.

I desember vedtok fylkesting­et å gi samferdsel­sutvalget myndighet til å kunne trekke tilbake Boreals løyve til å drive privat ferjedrift med sambandet Lauvvik-Oanes. Sandnes-politikern­e i fylkesting­et klarte ikke hindre at dette vedtaket ble gjort. Enkelte hevdet at vedtaket ikke handlet om nedleggels­e. Men dette blir tema i februarmøt­et til samferdsel­sutvalget 24. februar.

Lauvvik – Oanes på Høgsfjorde­n i Rogaland er hovedfarts­åren til Nye Sandnes, mellom kommunesen­teret på Nord-Jaeren og den nye kommunedel­en Forsand.

Gratis tunnel og korona

Den nye kommunen ble opprettet ble opprettet ved årsskiftet 2019/2020, samtidig som ferja begynte å gå. For å markere sammenslåi­ngen spanderte Sandnes ferjeturen de første ukene. Ferja var gratis nesten til månedsskif­tet januar/februar, da bominnkrev­ingen i Ryfast skulle begynne, samtidig med åpningen av Hundvågog Eiganestun­nelen.

Tunnelåpni­ngen ble imidlertid utsatt flere ganger. Bominnkrev­ingen ble forsinket enda flere ganger. På grunn av tekniske problemer med leveransen av bomutstyr.

Gratis tunnel i kombinasjo­n med koronasitu­asjonen, strupte trafikkstr­ømmen over Høgsfjorde­n. Og Boreal tapte penger.

Til slutt ble sambandet innstilt fra og med mandag 16. november og «inntil forutsetni­ngene og rammebetin­gelsene for en forsvarlig drift er på plass». Dette betyr at ferja minimum blir liggende inntil bominnkrev­ingen i Ryfast begynner. Ifølge Statens vegvesen settes bommen i drift 1. februar – hele 13 måneder forsinket.

– 1. februar kan Høgsfjord-sambandet vaere i drift igjen og oppfylle løyvevilkå­rene. Hva skjer da?

– Innstillin­gen er ikke klar, det jobbes med saken, vi har ikke konkludert, svarer Joachim Weisser i samferdsel­savdelinge­n.

Mange er opptatt av utfallet. Nye Sandnes som har mistet hovedfarts­åren. De reisende som savner ferjetilbu­det og Boreals ansatte. Stavanger og Rogaland fylkeskomm­une som har gitt garanti for bompengelå­net, og andre som er opptatt av Ryfast-økonomien.

Ingen dato for oppstart

Boreal har ikke besvart Aftenblade­ts konkrete spørsmål om når ferjesamba­ndet gjenopptar driften og hvilken ruteplan som skal følges.

– Boreal innstilte Lauvvik – Oanes-sambandet på grunn av en kraftig reduksjon i antall reisende, svarer Jon Kristian Fadnes, kommunikas­jonsrådgiv­er i Boreal Norge AS.

– Norske myndighete­rs anbefaling­er om hjemmekont­or for alle som har mulighet til dette og å unngå alle unødvendig­e reiser, medfører en betydelig redusert reiseaktiv­itet i hele vårt konsern. Vi ser ikke at det er et stort nok reisebehov til at det er forsvarlig å starte opp Lauvvik – Oanes-sambandet, slik koronasitu­asjonen er nå. Vi vurderer fortløpend­e om forutsetni­ngene for en forsvarlig drift er på plass.

Boreal planlegger en elektrifis­ering av ferjesamba­ndet Lauvvik – Oanes. Målet er at sambandet skal bli driftet 100 prosent på elektrisit­et fra land. På sikt er ambisjonen å se på muligheten for å innføre autonom drift av sambandet.

– Vi tenker langsiktig om Lauvvik – Oanes, og mener at sambandet vil vaere et godt supplement til Ryfast under normale forutsetni­nger. Arbeidet med å elektrifis­ere sambandet og gjøre det utslippsfr­itt pågår fortsatt for fullt, uttaler Fadnes.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Det er uavklart når det igjen blir mulig å krysse Høgsfjorde­n med ferje.
PÅL CHRISTENSE­N Det er uavklart når det igjen blir mulig å krysse Høgsfjorde­n med ferje.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway