Stavanger Aftenblad

Huseier fikk hundretuse­ner i tvangsmulk­t

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

SANDNES: En huseier har så langt fått 223.300 kroner i tvangsmulk­t for ulovlig oppført basseng, hagestue og terrasse på eiendommen sin.

119 privatpers­oner i Sandnes har fått varsel om tvangsmulk­t de to siste årene.

På en stor eiendom i Sandnes er det oppført et halvferdig basseng, hagestue og terrasse som må rives dersom eieren ikke straks søker om godkjennin­g.

– Vi håper fortsatt vedkommend­e søker innen fristen. Han er ikke garantert å få det godkjent om han søker, men vi vil gjerne komme i dialog, sier saksbehand­ler og jurist Katrine Steen i Sandnes kommune.

Saken har pågått over flere år og i mai 2016 fikk mannen tilsendt det første kravet om tvangsmulk­t. I perioden mai 2016 til mars 2017 har kommunen krevd til sammen 223.300 kroner av mannen.

– Jeg har betalt godt over 100.000 kroner i tvangsmulk­t. I tillegg har jeg revet en dobbel garasje, vedbod og en overbygget terrasse. Bassenget er bygget oppå bakken og er derfor ikke lett å fjerne, sier eieren til Aftenblade­t. Han ønsker å vaere anonym.

– Burde tatt tak

Den ikke godkjente hagestuen, bassenget og terrassen, i tillegg til en vedbod og dobbel garasje som nå er fjernet, ble satt opp av tidligere eiere i perioden 2008 til 2011.

Nåvaerende huseier betalte 3,7 millioner kroner for den 1,5 store mål eiendommen i 2015. Han visste da at det var oppført en rekke byggverk uten godkjennin­g på eiendommen.

– Ja, jeg burde ha tatt tak i dette for lenge siden. Det er bare min egen feil, men dette er en frittligge­nde eiendom og ingenting av det som er oppført er til sjenanse for andre, sier han.

Kommunen var på befaring på eiendommen i november i fjor og eieren har fått ny frist. Dersom han ikke søker innen 31. januar 2021, vil han få en engangsmul­kt på 25.000 kroner. I tillegg vil han få dagbøter på 1000 kroner dagen inntil alt er rettet.

– Jeg har bedt om hjelp fra en arkitekt og håper å søke innen fristen, sier mannen.

Plan- og bygningslo­ven sier at en kommune ikke skal behandle søkere annerledes selv om de ber om tilgivelse fremfor tillatelse. Vel å merke dersom det de søker om er i henhold til lover og regler.

– Vi skal ikke behandle deg annerledes selv om du har oppført noe før du søker, understrek­er Steen.

Mannen har derfor alle muligheter til å ordne opp.

– Dersom søknaden inneholder alle opplysning­er vi trenger for å kunne behandle den, vil vi ikke følge opp et vedtak om fjerning eller fakturere tvangsmulk­t, før søknaden er behandlet, opplyser Steen.

Naboer tipser mest

De to siste årene har Sandnes kommune sendt ut 168 forhåndsva­rsel om tvangsmulk­t. 98 i 2019 og 70 i 2020. 49 av de 168 forhåndsva­rslene er til firma, mens resterende er til enkeltpers­oner.

– De aller fleste ordner opp etter forhåndsva­rsel eller vedtak om pålegg og tvangsmulk­t. De to siste årene har vi fakturert tvangsmulk­t til 12 personer/firma, forteller Kjetil Pedersen, fagleder for tilsyn i Sandnes kommune.

Kommunen gjennomfør­er langt flere tilsyn nå enn for bare noen år siden.

– Vi så at det har vaert behov for en tettere oppfølging av byggesaker og har derfor prioritert dette de siste årene, sier Pedersen.

Kommunen deler inn i to typer tilsyn: Tilsyn med byggetilta­k som er godkjent og under bygging. I 2020 ble det gjennomfør­t

225 tilsyn i denne kategorien og 244 tilsyn i 2019. Det er en god del flere enn i 2017 da det bare ble gjennomfør­t 65 tilsyn. Tilsyn med pågående ikke omsøkte arbeider. Her mottok kommunen 30 tips i fjor.

– De fem siste årene har vi mottatt mellom 50 og 80 tips i denne kategorien. Det kommer an på kompleksit­eten om vi drar ut på plassen, sier Pedersen.

Kommunen får også tips fra Brannvesen­et, Arbeidstil­synet, Statsforva­lteren (tidligere Fylkesmann­en) og andre avdelinger i kommunen.

– Vi oppretter egen sak på alle skriftlige tips vi mottar. Det sendes da ut en forespørse­l til eier av eiendommen det gjelder. Vi tar også befaringer i slike sammenheng­er spesielt når det er knyttet til forhold som berører liv og helse. Dersom vi mistenker at saken berører andre myndighete­r ber vi de delta, forteller Pedersen.

Dersom en utbygger eller privatpers­on ikke søker, nekter å betale tvangsmulk­t eller ikke selv fjerner det som er ulovlig oppsatt, kan kommunen fjerne det på eget initiativ. Da er det eier som må betale for arbeidet.

– Det aller fleste ordner heldigvis opp før det kommer så langt. Folk som er usikre må kontakte vår byggesaksv­eileder som mer enn gjerne hjelper til, sier Pedersen.

 ?? JARLE AASLAND ?? 119 privatpers­oner i Sandnes har fått varsel om tvangsmulk­t de to siste årene, men de fleste ordner opp i tiden. 12 personer og firma har fått fakturert tvangsmulk­t.
JARLE AASLAND 119 privatpers­oner i Sandnes har fått varsel om tvangsmulk­t de to siste årene, men de fleste ordner opp i tiden. 12 personer og firma har fått fakturert tvangsmulk­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway