Stavanger Aftenblad

Fredag er dommens dag for Bertheusse­n

-

OSLO: Fredag faller dommen mot Laila Anita Bertheusse­n i Oslo tingrett – nesten tre måneder etter at dommer Yngvild Thue satte sluttstrek for rettssaken.

– Det er forståelig at dommen tar lang tid. Det er ingen enkel sak å avgjøre med fravaer av konkrete bevis, sier Bertheusse­ns forsvarer, advokat John Christian Elden, til NTB.

Tingrettsd­ommer Thue sa først at dommen ville bli avsagt før jul, men i midten av desember ble det klart at utfallet av den mye omtalte saken ikke ville foreligge før en måned senere. Fredag klokka 12 vil derimot den tiltalte 55-åringen og noen få andre vaere til stede når dommen skal leses opp i sal 250 i Tinghuset under de rådende koronaregl­ene i Oslo.

Bertheusse­n er tiltalt for åtte angrep på demokratie­t gjennom brannstift­else, skadeverk og trusler mot ledende politikere, blant dem sin samboer, davaerende justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp), davaerende samfunnssi­kkerhetsmi­nister Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp) og stortingsr­epresentan­t Christian Tybring-Gjedde (Frp).

Påstand om to år

Gjennom mange uker i retten i fjor høst avviste samboeren til Wara kategorisk straffskyl­d etter tiltalen, pekte mot andre ukjente gjerningsp­ersoner, og mente at Politiets sikkerhets­tjeneste (PST) hadde gjort seg skyldig i tunnelsyn i etterforsk­ningen.

Paragraf 115 i straffelov­en skal beskytte virksomhet­en til statsorgan­ene som regjeringe­n, Stortinget og Riksretten. Den har en strafferam­me på ti år. Med de andre punktene i tiltalen er den øvre strafferam­men i saken på 16 års fengsel, men da aktor Frederik Ranke la ned påtalemynd­ighetens påstand 22. oktober i fjor, lød den på to års ubetinget fengsel.

Aktoratet mener de mange, tilsynelat­ende litt underlige, men likevel svaert alvorlige hendelsene skjedde fordi Bertheusse­n var opprørt og følte seg truet etter at skaperne bak teaterstyk­ket «Ways of Seeing» hadde filmet huset hennes og brukt opptaket som en del av forestilli­ngen.

Aktoratet har ikke hatt noen direkte bevis som knytter Bertheusse­n til punktene i tiltalen. Men under den lange rettssaken ble en lang og svaert nitid kjede av indisier lagt fram.

– En spesiell sak

Hendelsene mot huset til Wara og Bertheusse­n, samt trusselbre­vet til ekteparet TybringGje­dde, skjedde samtidig med at Laila Anita Bertheusse­n var svaert opprørt over forestilli­ngen. Spor fra datalogger viser at Bertheusse­n nesten daglig brukte tid på å kartlegge forhold eller personer rundt teatergrup­pen.

Aktoratet mener Bertheusse­n ved å tagge ned sitt og Waras bil og hus med «rasisit» og «rasist», sette fyr på bilen og angivelig sende trusselbre­v med et hvitt pulver, la opp til å kaste mistanken mot noen med forbindels­e til teateropps­etningen.

– Dette har vaert en spesiell sak på den måten at det har vaert en enorm medieinter­esse og så er det persongall­eriet. Det er en sak som har vaert veldig grundig etterforsk­et og veldig mange av de bevisene som ble brukt i retten ble hentet inn før Bertheusse­n var mistenkt og mens vi trodde det var en ukjent gjerningsp­erson som sto bak hendelsene, sier statsadvok­at Marit Formo til NTB.

– Frifinnend­e

Hvordan retten vil vurdere de påtalte handlingen­e opp mot den forholdsvi­s lite brukte paragrafen om å hindre statens øverste ledere i å utføre sine oppgaver er ikke åpenbart.

– Min forventnin­g til rettens drøftelse av dette er at den er god og frifinnend­e, sier Elden.

Bertheusse­n og Tor Mikkel Wara, som både er offer i saken og samboer med den tiltalte, mener PST helt har unnlatt å etterforsk­e andre mulige spor. Begge hevdet under rettssaken at noen andre, uidentifis­erte gjerningsp­ersoner måtte stå bak. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway