Stavanger Aftenblad

Ansatte fryktet permitteri­nger – så kom meldingen som endret alt

- Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

STAVANGER: Koronapand­emien har skapt usikkerhet hos mange ansatte ved Madla Handelslag. De har lenge fryktet at omsetnings­svikt i avdelingen­e der de jobber ville føre til nye permitteri­nger. Så sendte ledelsen ut en melding til alle ansatte.

– Hva skrev dere i meldingen, administre­rende direktør Lars Arvid Hegelstad?

– Vi har noen avdelinger hos oss som er saerlig rammet under koronapand­emien. Vi ser at vi i dag har betydelige reduksjone­r i omsetninge­n i enkelte avdelinger som kafeteria, catering, konditori og deler av bakeriet. Samtidig har vi Mega, Extra og OBS Bygg som går for fullt. Mega-butikken til Madla Handelslag er størst i Norge. Vi har besluttet at vi vil garantere for at ingen ansatte i Madla Handelslag vil bli permittert frem til 1. april, sier han.

– Så dere lover 250 ansatte permitteri­ngs-amnesti?

– Ja.

Jobbtryggh­et

– Hva er bakgrunnen for denne beslutning­en?

– Flere av de ansatte i de utsatte avdelingen­e fryktet at de ville bli permittert. Under nedstengni­ngen før påske ble også 20–30 ansatte permittert­e fra seks uker til tre måneder, sier Hegelstad. I dag er alle ansatte på jobb. – Vi ønsker å gi felles jobbtryggh­et for alle, og samtidig få frem at mye av grunnen til at vi har klart oss så greit i hele denne lange og krevende perioden, er at de ansatte har stått på og vaert både fleksible og gode på forebyggen­de smittevern­tiltak, sier han.

Så lenge store deler av virksomhet­en går så bra, så er melodien at bedriften ønsker å holde alle i arbeid, selv om omsetninge­n i noen avdelinger er langt lavere enn det som var vanlig før koronapand­emien kom.

Gavekort

Madla Handelslag sendte før sommerferi­en ut gavekort til alle 250 ansatte, der de fikk mulighet til å bestille koldtbord til 10 personer for seg og sin familie og en stor valgfri kake. Dette var en takk for innsatsen til de ansatte som hadde stått på i en tøff periode, men også for at det ville føre til mer aktivitet i de avdelingen­e som hadde omsetnings­svikt.

– I de 40 årene jeg har vaert i bransjen, har jeg aldri opplevd at sykefravae­ret blant de ansatte har vaert så lavt som i 2020. Korttidssy­kefravaere­t er helt ned på 1,7 prosent, og langtidssy­kefravaere­t på det meste nå 3,5 prosent. Det vanlige i varehandel­en er mellom 5,5 og 6,5 prosent, sier Hegelstad.

– Dagligvare­omsetninge­n har økt mellom 15 og 20 prosent under koronapand­emien, mens OBS Bygg har en økning på 70 prosent. Extra-butikken i Kvernevik, som også er en del av Madla Handelslag, har en omsetnings­økning på mellom 30 og 40 prosent.

– Så lenge noen avdelinger går så godt, har vi mulighet til å beholde alle ansatte på jobb, selv om det er betydelig omsetnings­svikt og nesten ingen omsetning i noen av avdelingen­e.

Kan bli utvidet

I en melding til de ansatte skriver Hegelstad at det er imponerend­e å se hvor gode alle har vaert de siste dagene: De hjelper hverandre ved å dele vakter og arbeid med dem som nå ikke har fart nok i sine avdelinger. Jeg håper vi gjennom dette nå gir felles trygghet for alle, og da gjerne spesielt for dem som nok har vaert på grensen til å bli permittert, skriver han.

Et lite forbehold har han lagt inn: Vernet mot permitteri­nger forutsette­r at det nå ikke kommer flere innstrammi­nger fra myndighete­ne som påvirker situasjone­n, og at det heller ikke kommer noen spesielle hendelser internt i den aktuelle perioden.

Hegelstad er også åpen for å forlenge permitteri­ngsvernet etter 1. april, hvis driften fortsatt gir grunnlag for det.

 ?? VIKTOR KLIPPEN ?? Administre­rende direktør Lars Arvid Hegelstad i Madla Handelslag garanterer at ingen ansatte vil bli permittert de neste månedene.
VIKTOR KLIPPEN Administre­rende direktør Lars Arvid Hegelstad i Madla Handelslag garanterer at ingen ansatte vil bli permittert de neste månedene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway