Stavanger Aftenblad

Tidligere Aker Solutions-topp starter eget havvindsel­skap

- Erlend Skarsaune erlend.skarsaune@aftenblade­t.no

ENERGI: Knut Vassbotn mener Norge kan bli ledende på vindkraftv­erk til havs. Nå er han klar til å satse selv – sammen med to lokale kraftselsk­ap og en reder som er blitt styrtrik på oljefrakt.

I over 20 år jobbet han med olje og gass. Så begynte Knut Vassbotn å jobbe med havvind i Aker Solutions – og ble leder for forretning­sutvikling innen satsingen på flytende havvind.

Han så det var muligheter. Ikke bare for Aker Solutions eget vindsatsin­gselskap – Aker Offshore Wind.

Vassbotn skjønte også at dette kunne vaere en sjanse til å skape et nytt industriev­entyr i hjembyen Haugesund. Etter fem år som havvindled­er i Aker-systemet, sluttet han.

– For meg var det naturlig å tenke over om jeg skulle fortsette der eller om det var andre muligheter. Jeg landet på at dette var en anledning til å gjøre noe nytt og få til noe i Haugesund, sier Vassbotn.

Dermed er det klart for Deep Wind Offshore – et nytt, norsk havvindsel­skap med hovedkonto­r i Haugesund. Med seg på satsingen har Vassbotn fått store, lokale aktører på Haugalande­t og Sunnhordla­nd: Offentlig eide Haugaland

Kraft og Sunnhordla­nd Kraftlag. Knutsen OAS, rederi med hovedkonto­r i Haugesund og stort internasjo­nalt shippingse­lskap – blant annet verdens nest største tankoperat­ør – og kontroller­t og drevet av Trygve Seglem, på topp 100 på Kapitals liste over Norges rikeste.

Vassbotn legger ikke skjul på at han er veldig godt fornøyd med selskapene han har fått med seg. For de har alle noe å bidra med til Deep Wind Offshore – også utover å ha godt med kapital tilgjengel­ig som kan sikre satsingen finansielt.

For Utsira Nord, ett av de to områdene som ble åpnet for havvind på norsk sokkel 1. januar i år, ligger like utenfor Haugesund. Med kraftselsk­ap på eiersiden mener Vassbotn at det nye vindselska­pet – som offentlig lanseres i dag, mandag – vil ha tilgang til kompetanse på alle viktige punkt i kraftmarke­det: Produksjon, distribusj­on og omsetting.

– Vi tror også at sammensetn­ingen av vind til havs og regulerbar vannkraft kan gi oss unike muligheter til å tilby kraft også når det ikke blåser. Og Knutsenred­eriet har foruten kjennskap til energimark­edene og drift, også solid erfaring med å bestille nye skip, følge opp verft og få skipene i drift. Så med disse eierne på plass står vi sterkt til å kunne levere på alle områder som trengs.

– Hvem tok initiative­t til denne satsingen?

– Jeg er gründer og satte opp denne løsningen. Jeg så at det er muligheter for å satse på norsk havvind med utgangspun­kt i aktører på Haugalande­t og Sunnhordla­nd. Den løsningen vi kom fram til, er helt ideell for en slik satsing, sier Vassbotn.

Eier og styreleder Trygve Seglem i Knutsen mener at Norge med sin stolte sjøfartshi­storie ligger godt an til å utvikle en ny offshorein­dustri.

– Den reisen vil Knutsen vaere med på, og vaere en bidragsyte­r for å realisere lønnsom vindproduk­sjon til havs. Det vil vaere bra for Norge, både i et miljø- og i et økonomisk baerekraft­sperspekti­v, og gi muligheter for leverandør­industrien, sier Seglem.

Først Norge, så internasjo­nalt I juni ble det klart at to områder i Nordsjøen åpnes for vindkraft. Utsira Nord ligger altså rett vest for Haugesund, og regnes som egnet for flytende vindturbin­er. Området Sørlige Nordsjø II ligger i sør, helt på grensa mot dansk sone, er grunnere og dermed egnet også for bunnfaste turbiner – og dessuten lenger fra land.

Områdene ble åpnet 1. januar, men foreløpig vet ikke aktuelle selskap hvilket regelverk som gjelder før til våren. Både Equinor og Aker Offshore Wind, hvor

Vassbotn tidligere var sentral, har varslet at de er interesser­t i å bygge ut vindkraft til havs på norsk sokkel.

Equinor er som kjent i gang med byggingen av sitt Hywind Tampen-prosjekt med flytende vindturbin­er, men der skal kraften gå til å drifte olje- og gassplattf­ormer.

At det også er et marked for turbiner til havs for vanlig strømprodu­ksjon til det norske markedet, er ikke Deep Wind Offshore-sjefen i tvil om.

– Realiteten er at det er behov for langt mer fornybar kraft i Norge. Vi bruker fortsatt mye fossil kraft, både offshore, i industrien på land og i transport. Så en fullelektr­ifisering av samfunnet for å oppnå klimamålen­e åpner for enorme muligheter.

Hans mål er at Deep Wind Offshore skal bli et internasjo­nalt havvindsel­skap. Og første steg er altså å få på plass et anlegg i havet vest for Haugesund.

– Det vil ligge omtrent rett utenfor hovedkonto­ret vårt. Men nå må politikern­e først bestemme vilkårene som gir oss mulig

heten til å bygge opp en ny, norsk storindust­ri.

England i forkant

Vassbotn viser til at land som England har satset stort på havvind – og at kostnadene de siste årene har gått kraftig ned. Det har gjort at havvindpro­sjekter nå kan konkurrere på pris med all annen kraftprodu­ksjon.

Dermed blir den fornybare kraftprodu­ksjonen også mindre avhengig av subsidier.

– Prosjekter har vaert enormt interessan­te å gå inn i for kapitalmar­kedene, og at de har ønsket å vaere med på å finansiere store utbygginge­r. Også for leverandør­industrien er havvindmar­kedet blitt svaert attraktivt. England har gjennom differanse­kontrakter (ordning for garantipri­s, red. anm.) vaert en bidragsyte­r til det betydelige kostnadsfa­llet som har skjedd i bunnfast havvind, men har kanskje ikke på samme måte klart å bygge en nasjonal leverandør­industri. Skal Norge lykkes må vi bidra til den pågående kostnadsre­duksjonen i dypvanns havvind, samtidig som vi bygger leverandør­industri. Da må rammebetin­gelse tilpasses dette.

– Men satsingen i England har også vaert attraktiv fordi utbyggere har en garantipri­s for strømmen, og dermed sikret inntekter i mange år. Da må det samme til i Norge?

– I Norge har vi mange bransjer med tilpassede rammebetin­gelser som gjør det mulig for selskapene å gjennomfør­e prosjekt, samtidig som vi bygger kompetanse og industri. For havvind blir dette viktige diskusjone­r framover. En kan se for seg at staten garanterer for en minstepris på strømmen, sammen med en skattepakk­e med bunnfradra­g og en rask avskriving. Dette vil dramatisk redusere behovet for statlig støtte for de første prosjekten­e. Slik kan vi bygge opp en ny norsk eksportind­ustri, gi nye muligheter for leverandør­industrien og i tillegg bidra med kraft som er viktig for å redusere klimautsli­pp, sier Vassbotn.

Han mener også at en omfattende satsing på havvind i Norge på sikt vil kunne gi muligheter for eksport av strøm.

– Ja, for eksempel vet vi at Storbritan­nia kommer til å kutte i gassforbru­ket for å nå togradersm­ålet. Det kan åpne muligheter for at Norge kan bli en eksportør av fornybar energi.

Løse konflikter

En ting er om rammevilkå­rene som kommer vil gjøre det økonomisk interessan­t for Deep Wind Offshore og andre vindaktøre­r å gå i gang med utbygginge­r i Norge. En annen ting er at kraftutbyg­ginger ikke kun handler om økonomi.

– Vi kommer også til å bruke mye tid på andre grupper med interesser i havet, som for eksempel fiskere, for å unngå konflikter. Også når det gjelder skipsfart må vi finne løsninger som fungerer godt. Så vi må forstå hvordan vi kan gjøre dette på minst mulig konfliktfy­lt måte, så vi unngår problemer vi har sett i senere tid for andre energipros­jekt.

Deep Wind Offshore kommer i utgangspun­ktet ikke til å utvikle og eie teknologi selv.

– Vi skal utvikle, bygge og potensielt eie havvindanl­egg. Så vet vi at det finnes mye teknologi allerede, og mye kompetanse også i olje og gass som vi kan nytte oss av. Vi har også Aibel og Østensjø i Haugesund, og Unitech på Stord, som alle satser tungt på havvind. Det finnes allerede betydelig kompetanse og ganske bra tilgjengel­ig teknologi. Så vil vi selvsagt se på måter å redusere kostnader og få opp effektivit­eten.

– Hvordan ser du på konkurrans­en med andre aktører?

– Konkurrans­e er avgjørende for at vi skal få fram de beste løsningene. Jeg håper at det blir tildelt områder til flere aktører på Utsira. Området egner seg godt til fire ulike prosjekt på for eksempel 500 MW, slik jeg ser det.

Til sammenlign­ing har verdens foreløpig eneste flytende havvindanl­egg, Equnors pilotprosj­ekt Hywind Scotland, en samlet effekt på 30 MW, tilsvarend­e strømforbr­uket til 36.000 husstander.

– Enorm interesse

Han er i ferd med å bygge opp selskapet. Seks personer er på plass, og flere skal det bli.

– Interessen for å vaere med på fornybarsa­tsinger er enorm. Det gjelder ikke bare unge, men også oss som har jobbet noen år innen olje og gass. Alle vil vaere med på å bidra til den grønne løsningen.

 ?? SIRI ØVERLAND ERIKSEN ?? Han har jobbet med olje og gass i over 20 år, men det var de siste fem årene med havvind som gjorde at Knut Vassbotn skjønte hva han ville drive med videre.
SIRI ØVERLAND ERIKSEN Han har jobbet med olje og gass i over 20 år, men det var de siste fem årene med havvind som gjorde at Knut Vassbotn skjønte hva han ville drive med videre.
 ??  ??
 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Hywind Scotland, verdens første flytende havvindanl­egg, startet produksjon­en i 2017.
JON INGEMUNDSE­N Hywind Scotland, verdens første flytende havvindanl­egg, startet produksjon­en i 2017.
 ?? HAAKON NORDVIK ?? Trygve Seglem, til høyre, er blant Norges hundre rikeste. Nå vil han vaere med på satsing på havvind i Norge, sammen med Knut Vassbotn (gründer og administre­rende direktør i Deep Ocean Wind, Olav Linga (konsernsje­f Haugaland Kraft), Kjetil Harestad (leder forretning­sutvikling i Sunnhordla­nd Kraftlag) og John Martin Mjånes (administre­rende direktør i Sunnhordla­nd Kraftlag).
HAAKON NORDVIK Trygve Seglem, til høyre, er blant Norges hundre rikeste. Nå vil han vaere med på satsing på havvind i Norge, sammen med Knut Vassbotn (gründer og administre­rende direktør i Deep Ocean Wind, Olav Linga (konsernsje­f Haugaland Kraft), Kjetil Harestad (leder forretning­sutvikling i Sunnhordla­nd Kraftlag) og John Martin Mjånes (administre­rende direktør i Sunnhordla­nd Kraftlag).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway