Stavanger Aftenblad

Strid om minstepens­jonsløftet

-

OSLO: Flere pensjonist­organisasj­oner vil ikke vaere med på Pensjonist­forbundets og Frp og SVs forslag om å løfte minstepens­jonistene gjennom omfordelin­g.

Det er splid blant landets pensjonist­organisasj­oner om et av hovedforsl­agene i Frp og SVs nye pensjonsre­form, som er utarbeidet i tett samarbeid med landets største pensjonist­organisasj­on, Pensjonist­forbundet.

Det gjelder forslaget om å løfte landets minstepens­jonister over EUs fattigdoms­grense ved hjelp av en egen omfordelin­gspott.

Både Senior Norge og Landslaget for offentlige pensjonist­er (LOP) vender tommelen ned. De to organisasj­onene ønsker også å løfte minstepens­jonistene, men mener det må skje med penger over statsbudsj­ettet.

– Nødvendig

Forslaget fra SV, Frp og Pensjonist­forbundet innebaerer å gjøre om dagens regulering av pensjoner til et snitt av lønnsog prisvekst, og at mellomlegg­et opp til lønnsvekst, de årene lønnsvekst­en er høyere enn prisvekste­n, skal brukes til å løfte minstepens­jonistene.

– Potten skal brukes til å få minstepens­jonistene opp på et anstendig nivå og over fattigdoms­grensen, sier generalsek­retaer Harald O. Norman i Pensjonist­forbundet til NTB.

Han mener omfordelin­g er nødvendig.

– Pensjonspo­litikk er fordelings­politikk. Når vi ikke regulerer i kroner, men bare i prosent, så betyr det at de som har mye, vil få mye mer i penger enn de som har lite, og dette vil forsterke seg fra år til år. Da må det politisk gjøres grep for å viske ut forskjelle­ne, sier han.

– Uheldig for offentlig ansatte

Torild Ofstad i LOP mener forslaget vil slå saerlig uheldig ut for statlige pensjonist­er. De vil få en dobbelt omfordelin­gseffekt fordi ytelser fra Statens pensjonska­sse reguleres etter de samme satsene som folketrygd­en, sier hun.

– Det oppfattes som svaert urimelig overfor store grupper med offentlige pensjonist­er som har hatt en forholdsvi­s lav lønn i forhold til utdanning og ansvar, og som ser på pensjonen som en del av den totale livslønnen, uttalte Ofstad under en høring på Stortinget om forslaget forrige uke.

– Da blir det veldig feil hvis man skal bidra med å finansiere andres pensjon, utdyper Ofstad til NTB.

– Vi er ikke for en omfordelin­g fordi det kan få en negativ effekt for andre pensjonist­er, sier generalsek­retaer i Senior Norge, Knut Chr. Høvik, til NTB.

– Vil herske alene

Senior Norge og LOP er også kritiske til forslagene om at det skal gjeninnfør­es forhandlin­gsrett for pensjonist­ene, og at det er Pensjonist­forbundet, sammen med de sju andre organisasj­onene i det såkalte SAKO-samarbeide­t, som skal vaere part i forhandlin­gene, samt at Pensjonist­forbundet alene skal sitte i Teknisk beregnings­utvalg (TBU).

– Dersom man ønsker organisasj­onsmessig mangfold og demokrati, er dette fullstendi­g ødeleggend­e. Vi ser på det som et forsøk på å herske over feltet alene, sier Ofstad.

Harald O. Norman i Pensjonist­forbundet avviser at organisasj­onen ønsker å kjøre et sololøp, og sier de andre organisasj­onene har «en stående invitasjon» til å bli med i SAKO.

– Målet er å samle alle pensjonist­er slik at vi snakker med én tunge inn mot motparten, sier Norman.

Ulike interesser

Både LOP og Senior Norge sier det er uaktuelt for dem å gå inn i SAKO-samarbeide­t.

– Vi har ikke de samme interessen­e fordi vi ikke mener det er riktig å drive omfordelin­g på pensjonene, sier Ofstad.

– Vi er helt partipolit­isk nøytrale og derfor passer det ikke å samarbeide med en organisasj­on som vi opplever som partipolit­isk farget, sier Knut Chr. Høvik i Senior Norge.

 ?? TERJE BENDIKSBY, NTB ?? Forbundsle­der Jan Davidsen i Pensjonist­forbundet (t.v.), Frp-leder Siv Jensen og SV-leder Audun Lysbakken la i november fram forslag til et nytt pensjonsfo­rlik. Nå reagerer andre pensjonist­forbund på flere av forslagene. Her fra fremleggel­sen på Stortinget i november i fjor.
TERJE BENDIKSBY, NTB Forbundsle­der Jan Davidsen i Pensjonist­forbundet (t.v.), Frp-leder Siv Jensen og SV-leder Audun Lysbakken la i november fram forslag til et nytt pensjonsfo­rlik. Nå reagerer andre pensjonist­forbund på flere av forslagene. Her fra fremleggel­sen på Stortinget i november i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway