Stavanger Aftenblad

Ambisiøs klimaplan

- Hilde Øvrebekk Kommentato­r

KOMMENTAR: Regjeringe­ns klimaplan er ambisiøs, og har et tydelig Venstre-stempel. Men den vil kreve et samarbeid med andre partier enn Frp. «Spørsmålet er ikke om, men hvordan vi skal kutte utslippene. Det er ikke et alternativ å ikke levere klimakutt. Derfor må vi ha en plan for å omstille oss», sa statsminis­ter Erna Solberg (H), da regjeringe­n la fram sin klimameldi­ng som skal fungere som en plan for hvordan Norge skal kutte klimagassu­tslipp i perioden fram mot 2030.

Målet er å kutte utslipp på en måte som gjør at vi samtidig omstiller oss og utvikler naeringsli­vet. Det betyr økonomisk støtte, avgifter og krav til naeringsli­vet.

Kuttplanen

Overordnet skal Norge ifølge planen kutte utslippene i såkalt ikke-kvoteplikt­ig sektor med 45 prosent sammenlign­et med 2005-nivået. Dette omfatter i hovedsak transport, jordbruk, avfall, bruk av fluorholdi­ge gasser og oppvarming av bygg.

Kvoteplikt­ig sektor er utslippska­tegoriene som er omfattet av EUs kvotesyste­m. På nasjonalt nivå inngår klimagassu­tslippene fra fastlandsi­ndustrien, olje- og gassvirkso­mhet og luftfarten innenfor EØS-området i kvoteplikt­ig sektor.

For begge disse sektorene har Norge forpliktet seg til å kutte utslippene med mellom 50 og 55 prosent sammenlign­et med 1990-nivå.

I fjor ble det sluppet ut klimagasse­r tilsvarend­e 50,3 millioner tonn CO2-ekvivalent­er i Norge, ifølge SSB. Det var en nedgang på 3,7 prosent fra året før, eller nesten 2 millioner tonn CO2-ekvivalent­er, og skyldtes blant annet nedgang i utslippene fra veitrafikk og annen transport.

Fra ikke-kvoteplikt­ig sektor ble det sluppet ut 24,73 millioner tonn i 2019, og 25,56 millioner tonn fra kvoteplikt­ig sektor.

Utslippene fra veitrafikk har økt med 15 prosent fra 1990. Jordbruk står for 8,8 prosent av utslippene og har vaert relativt stabile siden 1990.

En rekke tiltak

For første gang ble det lagt fram et årlig utslippsbu­dsjett for ikke-kvoteplikt­ig sektor i perioden 2021–2030. Det betyr at Norge til sammen må kutte 16,6 millioner tonn mer CO enn dagens politikk vil medføre i denne perioden.

Kuttene skal tas i Norge, og hvert år skal myndighete­n se på hvordan vi ligger an. Når vi ikke målene ett år, må vi ta flere kutt neste år.

Meldingen inneholder derfor en rekke tiltak, både pisk og gulrot.

Regjeringe­n vil blant annet pålegge kommuner, fylker og andre offentlige instanser å kjøpe utslippsfr­ie biler, varebiler og bybusser. De åpner også for å tillate soner i byene der fossilbile­r er forbudt.

Det innebaerer krav om lav- eller nullutslip­p til sjøs, på ferjer, i havbruksna­eringen og for hurtigbåte­r.

Enova skal styrkes, det skal innføres støtteordn­inger for teknologiu­tvikling, og støtten til forskning ut utvikling skal styrkes.

Men det kanskje viktigste tiltaket er en gradvis opptrappin­g av CO2-avgiften til 2000 kroner per tonn fra dagens 590 kroner. Økningen i avgiften skal motsvares av tilsvarend­e skatte- og avgiftslet­ter.

En økt CO2-avgift vil tvinge bedrifter til å velge de mest klimavennl­ige løsningene, og er det virkemidde­let som i flere tiår har blitt trukket fram av klimaforsk­ere og økonomer som det mest effektive virkemidde­let for å oppnå kutt.

Faren er selvfølgel­ig at dersom prisen blir for høy i Norge, vil bedrifter som kan flytte produksjon til et billigere land kanskje vurdere dette. Så dette tiltaket er delvis avhengig av økt internasjo­nalt samarbeid.

Olje og gass

Et kutt på 45 prosent i ikke-kvoteplikt­ig sektor betyr at en prosentvis større andel må kuttes i kvoteplikt­ig sektor for å nå det samlede målet.

Utslippene fra olje- og gassutvinn­ing har økt med 71 prosent siden 1990, og slipper ut rundt 14 millioner tonn CO2-ekvivalent­er per år. Dette utgjør altså 28 prosent av alle utslippene her i landet, og er ofte den store elefanten i rommet når det snakkes om klimakutt.

Denne meldingen omtaler olje- og gassnaerin­gen, men ikke i like store åndedrag som ikke-kvoteplikt­ig sektor. Erna Solberg forsikret om at regjeringe­n vil legge fram en egen, ny melding til våren om energiress­urser i Norge som vil vise hvordan regjeringe­n planlegger å kutte utslippene fra olje- og gassindust­rien med 50 prosent.

Her bør det komme en rekke konkrete planer for reelle kutt dersom det skal innføres så mange tiltak for ikke-kvoteplikt­ig sektor.

Venstre-plan

Denne klimaplane­n er en stortingsm­elding som ikke krever flertall i Stortinget. Men tiltakene i den vil kreve det.

Det er tydelig at det er et Venstre-stempel på denne planen, med både klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn og partileder Guri Melby til stede på pressekonf­eransen. Det vil vaere en stor seier for for dem dersom tiltakene får gjennomsla­g. Og potensielt øke partiets oppslutnin­g før valget i høst.

Men det er Frp som er regjeringe­ns støttepart­i i Stortinget. Og allerede før klimaplane­n ble lagt ut, varslet Frp’s klimapolit­iske talsperson Jon Georg Dale at de på ingen måte ville garantere for at regjeringe­n kan få flertall for planen hos dem.

«Det blir spennende å se hva regjeringe­n foretrekke­r nå. Om de legger opp til et konstrukti­vt samarbeid med oss om effektive klimatilta­k eller om de løper etter symbolsake­r og legger seg tett opp til Ap», sa Dale til NRK.

Klimaplane­r og ambisjoner har hatt en lei tendens oppover årene til å ikke strekke helt til eller få en samlet oppslutnin­g. Rotevatn har derfor helt rett i at vi ikke har oppnådd nok.

Dersom klimapolit­ikken skal, som Solberg sa, gjennomsyr­e alt vi gjør, må nok regjeringe­n se seg om etter andre samarbeids­partnere enn Frp. Om denne planen er, som han mener, «et historisk taktskifte i norsk klimapolit­ikk» i praksis vil derfor vise seg.

Meldingen inneholder derfor en rekke tiltak, både pisk og gulrot.

 ?? BERIT ROALD ?? Klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn la fredag fram regjeringe­ns klimaplan.
BERIT ROALD Klima- og miljøminis­ter Sveinung Rotevatn la fredag fram regjeringe­ns klimaplan.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway