Stavanger Aftenblad

Denne laksen var en av de største som ble fanget i 2020

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

DALANE: Geir Hennig Bilstad kunne glise da han halte opp en laks på 16,3 kg i Sokna. I 2020 var vi mer opptatt av virus enn av lakselus, så hvordan var egentlig fiskeåret i Rogaland?

Knut Ståle Eriksen i Norges Jegerog Fiskeforbu­nd Rogaland (NJFF) kaller 2020 et mellomår. Ikke dårlig, ikke bra, men helt greit.

– Den største trusselen mot villaksen er fortsatt lakselus. Vi hadde en rømming ved et oppdrettsa­nlegg på Sørlandet. Den laksen finner vi igjen også på Jaeren og i Dalane. For oss er det et veldig dårlig tegn når vi finner mye lus, sier han.

– Hva forteller det at Geir Henning Bilstad tok en laks på 16,3 kg i Sokna?

– At det er kjekt for ham, men at det er uvanlig. Den største laksen i Rogaland, tas som regel innover i Ryfylke. Suldal er kjent for den største laksen, sier Knut Ståle Eriksen.

Suldal

Suldalslåg­en er en av de største lakseelva på denne kanten av landet. Den har ikke like stort fall som andre elver, men smyger seg som en orm gjennom dalen og ender i Sandsfosse­n på Sand. Aftenblade­t har ikke funnet navn på fiskeren, men den største laksen som historisk skal vaere tatt i elva, veide over 34 kilo.

I 2020 ble det fisket rundt 7 tonn. Fiskerne halte i land 1165 fisker. 500 av disse var på over 7 kilo. I 2019 veide den største laksen 14,3 kilo. I 2020 skal 8 av laksene har vaert tyngre enn denne.

I sør

Geir Hennig Bilstad fikk altså en rusk på 16, 3 kilo i Sokna. Den var langt fra normalen. Sokna er kjent som en litt undervurde­rt, men fin lakseelv. Det ble fisket rundt 3 tonn i elva som renner ut i vakre Sogndalstr­and. Normalen er laks på mellom 3 og 5 kilo.

– Ja, det var litt av en dryler som havnet på kroken. Jeg merket umiddelbar­t at den var veldig tung, men den var egentlig ikke så vanskelig å få inn. Målet mitt var å få sett laksen før den falt av, men den ble med inn og så gikk den ut igjen – mange ganger. Til slutt fikk jeg en neve i gjellene og fikk lempet den på land, sier Bilstad.

Han har fisket i Sokna i 20 år, men aldri opplevd maken til laks.

– Jeg sto bare å glodde og røykte i en halvtime før jeg klarte å gjøre noe som helst, humrer han.

Rekordlaks­en ble sendt til røyking, men ifølge Bilstad er det ikke den beste fisken han har smakt. Han liker dem best på 5 – 6 kilo.

– Jeg fikk den på sluk, på Tasmanien devil, røper han.

Bilstad forteller at dette skal vaere den største laksen som er tatt mellom Drammen og et sted nordover som han ikke husker navnet på.

– Det ble tatt skjellprøv­er og det var en villaks, men det var nok ikke en sokndøl. Mye tyder på at den opprinneli­g kommer fra Suldal, sier han.

Den store lakseelva i Dalane er den som i Eigersund heter Tengselva og som i Bjerkreim heter Bjerkreims­elva. Det er altså den samme elva som har to ulike navn. Her ble det til sammen fisket rundt 8,6 tonn. Den største laksen som ble tatt i fjor var på 9,8 kilo.

Et av de «nye» vassdragen­e som det nå jobbes med for å få opp og stå, er Hellelands­vassdraget. Her klarte Karl Johan Nilsson å få en fisk på 7,2 kilo. Til sammen ble det tatt 161 fisker og det utgjorde 358 kilo.

Andre elver

I Håelva klarte Erlend Johannesen å få på kroken en laks på 13 kilo. Det ble fisket rundt 4,6 tonn i elva og nesten 2000 av fiskene var laks.

I Figgjoelva fikk Ole Magnus Refvem en laks på 10,2 kilo på makk. I denne elva ble det fisket i overkant av 3 tonn og av disse fiskene var rundt 1200 laks.

I Dirdalselv­a klarte Tommy Kvinlaug å få en laks på 15,5 kilo på spinner. Her ble det fisket rundt 3,2 tonn og ifølge statistikk­en var 774 av disse fiskene, laks.

I Ognaelva ble det fisket rundt 2,7 tonn. 1232 av fiskene her var laks.

Frafjordel­va ga rundt 1,3 tonn. Det ble fanget 2 sjøaurer, resten, 240, var laks.

Det ble også tatt 65 lakser i Kvassheims­åna og 87 lakser i Jørpelands­elva.

Ja, det var litt av en dryler som havnet på kroken. Jeg merket umiddelbar­t at den var veldig tung, men den var egentlig ikke så vanskelig å få inn.

Geir Henning Bilstad

 ?? TORSTEIN LILLEVIK
PRIVAT ?? Knut Ståle Eriksen i Norges Jeger- og Fiskeforbu­nd Rogaland (NJFF) kaller 2020 et mellomår.
Geir Henning Bilstad slet med å veie laksen. Den var for stor for vekta, men da han endelig klarte det, stoppe den på 16,3 kilo.
TORSTEIN LILLEVIK PRIVAT Knut Ståle Eriksen i Norges Jeger- og Fiskeforbu­nd Rogaland (NJFF) kaller 2020 et mellomår. Geir Henning Bilstad slet med å veie laksen. Den var for stor for vekta, men da han endelig klarte det, stoppe den på 16,3 kilo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway