Stavanger Aftenblad

Skøytegled­e ga parkerings­kaos – og smittevern­debatt

- Fredrik Refvem Fotograf fredrik.refvem@ aftenblade­t.no Dag-Henrik Fosse Journalist dag.henrik.fosse@ aftenblade­t.no Elisabeth Bie Journalist elisabeth.bie@ aftenblade­t.no Siv Helen Kvalvåg Journalist siv.helen.kvalvaag@ aftenblade­t.no

VINTER: Islagte vann fristet mange til å bruke skøytene lørdag. Mange steder var det for få parkerings­plasser, det ble trafikkaos – og diskusjon om smittevern.

Både små og store brukte skøytene på Bråsteinva­tnet i Sandnes lørdag.

En av dem var Wouter Olde Heuvel, to ganger nederlands­k allround mester i hurtigløp på skøyter. Vi traff ham på isen sammen med datteren Lenthe.

Personlig rekord

De skøyteinte­resserte som fulgte med for noen år siden, vil kanskje huske duellene Wouter Olde Heuvel hadde med Håvard Bøkko i EM i 2008, da nederlende­ren kom på pallen, bak Sven Kramer som vant og Bøkko som tok sølv.

Olde Heuvel er fortsatt nummer 32 på Adelskalen­deren på skøyter. Denne er basert på personlige rekorder på de fire klassiske distansene 500, 1500, 5000 og 10.000 meter.

– Jeg har personlig rekord på 6.16.26 på 5000 meter, men er på langt naer i naerheten av å gå så fort i dag, ler nederlende­ren som glir rolig rundt på isen sammen med datteren.

Lørdag var Bråsteinva­tnet ett av to vann i Sandnes som hadde tykk nok is. Parkerings­plassen var full allerede tidlig på formiddage­n.

Flere steder var det parkerings­kaos ved islagte vann lørdag. Ved Dalestemme­n på Rennesøy var det kaotiske forhold. Veien til vatnet er smal og kronglete, og det er få parkerings­plasser der.

Også ved Vannassen i Stavanger var det et salig kaos – både på og rundt vatnet. På det meste var det 5–600 mennesker her samtidig. Parkerings­plassene ble fort tatt, og i tillegg var veldig mange, spesielt de som ikke var på isen selv, opptatt av smittevern­et.

Kunne dette vaere forsvarlig med så mange på isen på en dag da vi ble oppfordret til å holde oss mest mulig hjemme, spurte de.

– Mer nervøs for transporte­n

– Dette er en vanskelig situasjon. Vi har ikke mye erfaring med hvorvidt man smittes utendørs. Jeg er egentlig mer nervøs over hvordan folk kommer seg til og fra, og håper at de fleste velger å kjøre selv, og ikke faller for fristelsen til å dele skyss med mange andre. Det gir i hvert fall smitterisi­ko, sa smittevern­overlege i Stavanger, Runar Johannesse­n, til Aftenblade­t etter å ha sett bildene av folkemengd­ene på isen.

Johannesse­n vil gjerne si at det er greit å skøyte når det endelig er kommet sikker is. Saerlig fordi barn ikke engang får lov å ha besøk av hverandre for tiden.

– Men da minner jeg om at når det ikke er mulig å holde avstand, så skal det brukes munnbind. Jeg håper folk kan vaere flinke å passe på og følge smittevern­reglene. Om folk ignorerer dem, og det viser seg at folkemengd­en ikke lar seg kontroller­e, må vi kanskje vurdere å stenge Vannassen for skøyting, sa smittevern­overlegen.

Vektere ved isen

Kommunen har som tidligere kjent engasjert et vekterfirm­a til å følge med på hvordan koronafors­kriften overholdes.

– De var innom Vannassen lørdag, og konstatert­e at situasjone­n var uoversiktl­ig og at svaert få brukte munnbind, sa Trygve Petter Nilsen i avdelingen park og vei.

Kommunen diskuterte saken med politiet. Søndag var planen at vektere skulle vaere til stede både ved Vannassen og ved «Ryfast-dammen» fra morgenen av, for å forsøke å hindre at situasjone­n kom ut av kontroll. Vekterne skulle etterse at smittevern­reglene ble overholdt, og påpeke avvik på en høflig måte.

Men – dette ble ikke aktuelt, for – som vanlig i vår del av landet – ble det kortvarig skøytegled­e. Søndag var isen igjen usikker på de fleste av vatnene.

Vi har ikke mye erfaring med hvorvidt man smittes utendørs.

Runar Johannesse­n, smittevern­overlege

 ??  ?? Allerede tidlig lørdag var det mange som snørte på seg skøytene for å prøve isen på Bråsteinva­tnet i Sandnes.
Allerede tidlig lørdag var det mange som snørte på seg skøytene for å prøve isen på Bråsteinva­tnet i Sandnes.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway