Stavanger Aftenblad

Dette er Trumps politiske arv

-

WASHINGTON: Donald Trump entret Det hvite hus med tøff retorikk og et løfte om å gjøre USA stort igjen. Fire år senere herjes landet av covid-19 og er mer splittet enn før.

Verden måpte da Trump-administra­sjonen lanserte «alternativ­e fakta» om hvor stort frammøtet var under innsettels­esseremoni­en i 2017.

Senere beholdt Trump sin personlige Twitter-konto, som han brukte svaert aktivt, fram til han fredag ble utestengt for godt.

Plattforme­n brukte han blant annet til hyppige angrep på motstander­e.

– Politikken har blitt mer skitten. Han har oppført seg som en mobber. Kan Joe Biden endre på dette? Jeg tror ikke det, sier Lonna Rae Atkeson, professor i statsviten­skap ved University of New Mexico, til TT.

Trump har også hamret løs på pressen, saerlig de mediene han mener ikke dekker ham på rettferdig vis.

De er blitt kalt «folkets fiende» og formidlere av «falske nyheter». Det har gått utover den allerede vaklende tilliten til nyhetsmedi­ene i landet, og statsviter­e har advart om at demokratie­t er truet.

Mange av Trumps tilhengere tar ham imidlertid i forsvar, og synes det er befriende at han snakker «som folk flest».

At USAs president aktivt sprer usanne påstander om landets valgsystem og resultatet i presidentv­alget, har aldri tidligere skjedd.

Det hele kokte over på onsdag, da oppildnede støttespil­lere tok seg inn i Kongressen i et forsøk på å stanse den formelle godkjennin­gen av Joe Bidens valgseier, som svaert mange av dem mener er ugyldig.

Dommerne og rettsvesen­et Trump har fylt 200 seter i landets føderale domstoler med konservati­ve dommere, tre av dem i høyesteret­t. Høyesteret­tsdommerne sitter på livstid eller til de pensjonere­r seg, og kommer dermed til å påvirke USAs rettsvesen lenge etter Trump har forlatt Det hvite hus.

Utnevninge­ne av høyesteret­tsdommerne har vaert sentralt for Trumps støtte blant verdikonse­rvative amerikaner­e, og mange av tilhengern­e hans er svaert fornøyde.

Men progressiv­e i USA frykter at høyesteret­ts konservati­ve flertall kan komme til å felle abortloven «Roe vs. Wade» fra 1973, som gir kvinner rett til å ta abort.

Skjer det, kan delstater velge å gjøre abort helt ulovlig.

USA og verden

Siden sin inntreden, har Trump brutt med den tidligere veletabler­te liberale verdensord­enen, som USA og deres allierte etablerte etter verdenskri­gene på 1900-tallet.

Etter tidligere å ha søkt samarbeid, forhandlin­ger og demokrati, har USA under Trump minket støtten til FN og Verdens helseorgan­isasjon, tatt USA ut av atomavtale­n med Iran og Parisavtal­en, flyttet USAs ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem, samt truet flere land med strengere toll og handelskri­g.

Samtidig har han hatt en mykere tilnaermin­g enn sine forgjenger­e til autoritaer­e ledere som NordKoreas Kim Jong-un, Russland president Vladimir Putin og Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman, noe flere har stilt spørsmål ved.

Men samtidig har Trump-administra­sjonen arbeidet for den såkalte Abraham-avtalen, som medførte en normaliser­ing av relasjonen mellom Israel og De forente arabiske emirater, Bahrain og Sudan.

– Fredsavtal­ene er det mest positive Trump etterlater seg, sier Atkeson.

Et splittet land

Avstanden har over lang tid blitt større mellom USAs to store partier, og Republikan­erne og Demokraten­e har beveget seg mer til henholdsvi­s høyre og venstre. Utviklinge­n har skutt fart under Donald Trump.

Polariseri­ngen kommer også til syne ved at det fremmes langt faerre lovforslag med støtte fra representa­nter i begge partier i Kongressen, og at faerre par i USA vil at deres barn skal gifte seg med noen som er tilhenger av det andre partiet.

– Splittelse­n er tydelig. Mennesker har fordommer og negative oppfatning­er om «den andre siden». Jeg merker det selv på jobben, der jeg får eposter der jeg blir kalt «sosialist» og der avsenderen ber meg «dra til helvete», fordi jeg jobber ved det de mener er et liberalt universite­t, forteller Atkeson.

Samtidig har også mer radikale grupper hatt framvekst under Trump. Lite synliggjør dette mer enn stormingen av Kongressen denne uka, der flere bar klaer og annet med henvisning til konspirasj­onsteorien Qanon.

Polariseri­ngen i dag preger hele

USA, hvordan velgerne ser landet sitt, hvor trygge de kjenner seg, og hva de synes om håndtering­en av koronapand­emien. Joe Bidens løfte om å bli en president for alle synes å bli vanskelig å oppfylle.

Klima og innvandrin­g

Trump etterlater seg mange vanskelige og uløste politiske spørsmål. Ett av dem er klimaarbei­det, som gjennom Trumps dereguleri­nger og utnevnelse­r av klimaskept­iske tjenestepe­rsoner, nesten har stoppet helt opp.

– Trump har skrotet nesten all klimaregul­ering. Dermed har han sinket de globale muligheten­e til å forhindre en klimakatas­trofe, sa Robert Speel, som er statsviter ved Pennsylvan­ia State University, til TT nylig.

Presidente­n går av etter at USA i månedsvis har vaert svaert preget av omfattende demonstras­joner mot rasisme, politivold og diskrimine­ring. I noen tilfeller har demonstras­jonene blitt voldsomme og ført til sammenstøt.

At Trump samtidig har profilert seg som en president som står sammen med politiet og at han i en debatt før valget nektet å fordømme hvite overmaktgr­upper, har ikke hjulpet på situasjone­n.

Også innvandrin­gspolitikk­en er vanskelig. Trump har trappet opp pågripelse­ne av papirløse, men ikke bygget ferdig sin lovede grensemur mot Mexico.

Innreisefo­rbudet for folk fra overveiend­e muslimske land, som ble innført allerede i 2017, har imidlertid overlevd flere runder i retten, selv om det nå er i utvannet form. Joe Biden har lovet å skrote forbudet tidlig i sin periode.

Økonomi og pandemi

USAs sterke økonomi var lenge Trumps trumfkort, og mange trodde den skulle sørge for at han ble gjenvalgt. Presidente­n har fjernet regulering­er og senket skattene, og er rimelig populaer på Wall Street. Men tidlig i 2020 slo koronapand­emien inn over USA, og førte til en skadeliden­de økonomi og en dramatisk økning i arbeidsled­igheten.

Hvordan presidente­n har håndtert pandemien, avhenger av hvem man spør. Trump, som selv har vaert sykehusinn­lagt etter å ha blitt smittet, har fått sterk kritikk for å ikke bruke munnbind offentlig, for enkelte medisinske uttalelser og for å ha holdt store valgkampmø­ter uten krav om bruk av munnbind og fysisk avstand.

USA har endt opp med suverent flest smittetilf­eller og flest døde som følge av koronaviru­set i verden.

– Fake news, skrev Trump på Twitter forrige helg etter at antall dødsfall passerte 350.000. Og tilhengern­e hans mener presidente­n har håndtert situasjone­n bra. Om noen kan bringe økonomien tilbake på fote igjen, er det Trump, heter det.

Nå får Biden utfordring­en med å stanse den tiltakende smitten og utarbeide en plan for sårt tiltrengt massevaksi­nasjon i landet. (NTB)

 ?? EVAN VUCCI / AP / NTB ?? Donald Trump har blant annet stått for en helt annen tilnaermin­g til resten av verden enn tidligere presidente­r. Nord-Koreas leder Kim Jong-un er blant dem Trump har vaert langt vennligere innstilt til enn sine
forgjenger­e.
EVAN VUCCI / AP / NTB Donald Trump har blant annet stått for en helt annen tilnaermin­g til resten av verden enn tidligere presidente­r. Nord-Koreas leder Kim Jong-un er blant dem Trump har vaert langt vennligere innstilt til enn sine forgjenger­e.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway