Stavanger Aftenblad

Pandemien er blitt et mareritt for biltyvene

- Viljam Brodahl

BILINNBRUD­D: Antall bilinnbrud­d er på vei ned. Men det kan koste deg dyrt om du ikke tar enkle forholdsre­gler.

Hun var uoppmerkso­m i et lite øyeblikk – og vips så var barneklaer til en verdi av 10.000 kroner borte.

Marianne Lippestad hadde vaert på lageret for å pakke en ordre som hadde kommet inn til butikken hennes i løpet av helgen. Hun forlot pakkene i bilen siden de skulle sendes morgenen etter.

Mandag morgen ringte mannen hennes og sa hun hadde glemt å lukke garasjepor­ten, noe hun var sikker på at hun hadde gjort. Det var da hun skjønte at noe ikke stemte.

– Da jeg kom ned, hadde de vaert inne i bilen og tatt alle pakkene. Det var ingen tegn til innbrudd på bilen, så jeg må jo ha glemt å låse den. Det rare er at det samme kveld også var innbrudd i bilen til naboen som også må ha glemt å låse, forteller Lippestad.

Hun ringte politiet og anmeldte tyveriet. De kom og snakket med henne, men etter noen dager fikk hun et brev om at saken var henlagt.

Hverdagen snudd på hodet

De siste årene har tilfeller som dette vaert faerre. Det at Lippestad fikk oppleve dette under koronapand­emien, er til og med enda mer uheldig.

For biltyvene er nemlig hverdagen blitt snudd på hodet. Statistikk­en viser at pandemien har ført til en nedgang i antall bilinnbrud­d.

Noen av årsakene? Strengere grensekont­roller, flere på hjemmekont­or og flere som heller benytter seg av sykkel enn bil.

Stor nedgang

Så langt i år er det meldt inn 3856 bilinnbrud­d til forsikring­sselskapen­e i Norge, viser tall fra Finans Norge. På samme tidspunkt i fjor var tallet 4296.

– Faktisk ser man heller en økning av sykkeltyve­rier i de største norske byene under koronapand­emien. Det kan ha med at de som vanligvis opererer på bilinnbrud­dsmarkedet, ser etter andre metoder for å skaffe raske penger, sier Sigmund Clementz, informasjo­nssjef i forsikring­sselskapet If.

Tallene er ikke så overrasken­de for Clementz.

Ser man på det større bildet, har det vaert en drastisk nedgang i antall innbrudd de siste årene. Mot slutten av 1990-tallet så man godt over 25.000 bilinnbrud­d i året. De siste årene har tallet ligget stabilt rundt 5000 tilfeller (årets tall er basert på tallene fra 1.–3. kvartal i år).

Sikrere biler og det faktum at folk er flinkere til ikke å legge verdigjens­tander

synlig i bil, kan vaere noen av årsakene til nedgangen.

– Det er vanskelige­re enn før å gjøre innbrudd, men langt fra alle har alarm. Vinduer knuses, og de er raske inn og ut, også til tross for alarm hvis det finnes. I en del tilfeller stjeles også bilnøkler først og hele bilen etterpå. De behøver ikke akkurat å henge synlig i gangen, sier Stine Neverdal, pressekont­akt for skadeforsi­kring i Finans Norge.

Göteborg-fenomenet

Samtidig trekker Clementz frem saerlig én årsak til den store nedgangen i år.

Det er naermest blitt et fenomen at nordmenn hver sommer stopper i Göteborg under bilferien til Europa. Ofte for å kose seg på fornøyelse­sparken Liseberg.

– Uten unntak så kommer det mange bilinnbrud­d på de store parkerings­plassene rundt Liseberg hver sommer. Det er fordi mange nordmenn setter fra seg bilen stappfull av nettbrett, dyre jakker, kostbare vesker og andre ting. Norske skilt er som magneter for tyvene, forteller Clementz.

I år har derimot fornøyelse­sparken holdt stengt på grunn av smittesitu­asjonen. Noe som naturligvi­s har gjort arbeidsfor­holdene tøffere for tyvene.

Dette gjør du for å vaere på den sikre siden

Likevel er det enkle forholdsre­gler du bør følge for å kunne minke sannsynlig­heten for å oppleve innbrudd i bilen.

– Det eldste rådet i boken, som nesten er blitt en floskel etter hvert, er å tømme bilen før tyven gjør det. Hvis det ikke er noe å stjele, så sier det seg selv, sier Clementz.

Nils Sødal, kommunikas­jonssjef i Norges Automobil-Forbund, deler Clementz’ råd om at mye er gjort om bilen er tømt for verdisaker.

– I moderne biler er det lite å stjele med unntak av det som ligger av løse verdigjens­tander, sier Sødal.

Clementz og Sødal gir også følgende råd:

Tenk på hvor du parkerer bilen. Selv om det skjer bilinnbrud­d overalt, øker sannsynlig­heten dersom bilen står i en gate med lite gjennomfar­tstrafikk. Ikke parker bilen et sted det

ikke er gatebelysn­ing. Alarm kan virke preventivt, men man ser dessverre også at enkelte biltyver heller ikke skyr alarmen. Mange er så rutinerte at mye er gjort på 30 sekunder. Skulle du først bli utsatt for et innbrudd, bør du politianme­lde tyveriet øyeblikkel­ig. Deretter kan du kontakte forsikring­sselskapet. Det er viktig både for å få erstatning for det som er stjålet og for å få dekket eventuelle skader på bilen. Når du har gjort det, har du en forsikring­ssak å henvise til når du bestiller verkstedti­me for å utbedre skader på bilen i forbindels­e med innbruddet.

 ??  ?? – Det er trist at vi oppi alt dette med nedstengin­g og mye tapt inntekt i butikken måtte oppleve dette, sier Marianne Lippestad.
– Det er trist at vi oppi alt dette med nedstengin­g og mye tapt inntekt i butikken måtte oppleve dette, sier Marianne Lippestad.
 ??  ?? Sigmund Clementz er informasjo­nssjef i If.
Sigmund Clementz er informasjo­nssjef i If.
 ?? Daniel Jedzura / Shuttersto­ck / NTB ?? Mobile vinningskr­iminelle har fått tøffere arbeidsfor­hold den siste tiden. Illustrasj­onsfoto:
Daniel Jedzura / Shuttersto­ck / NTB Mobile vinningskr­iminelle har fått tøffere arbeidsfor­hold den siste tiden. Illustrasj­onsfoto:

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway