Stavanger Aftenblad

Nye elbilrekor­der i humpete bilår

-

BILSALG: Elbilen slår fortsatt nye rekorder. I fjor økte nybilsalge­t med 27, 3 prosent. Dieselbils­alget stupte 46,7 prosent, og bensin dalte 49,4 prosent fra året før.

Det viser årstallene for 2020 fra Opplysning­srådet for Veitrafikk­en.

Salget av ladbare hybrider doblet seg og endte på naer 30.000 solgte biler. Det ble solgt 12.200 hybrider i fjor, en nedgang på 30,3 prosent fra året før.

I 2020 er det elbilene som dominerer bilstatist­ikkene. Totalt ble det solgt 73.890 elbiler i fjor. Det er mer en 16.000 flere enn året før og 30.000 flere enn i 2018

To av tre i desember Nybilsalge­t gikk fra de store høyder ned i dype koronadale­r, for så å ta av som en rakett på høsten.

– Under den voldsomme oppgangen som kom i 3. tertial, så vi at elbilene utgjorde 54 prosent av nybilsalge­t. I desember var hele to av tre, eller 67 prosent, nybiler elektriske, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysning­srådet for Veitrafikk­en.

Analyser opplysning­srådet har gjort av elbilsalge­t, viser at det ikke er det offentlige eller bedriftene som driver fram elbiltrend­en i Norge.

– Det er privatpers­oner som driver fram elbilsukse­ssen. 80 prosent av elbilene som ble solgt i fjor eies eller disponeres av privatpers­oner, sier direktør Øyvind Solberg Thorsen.

Totalsalge­t endte på 141.400 nye biler i fjor. Det sier Thorsen seg fornøyd med. I åtte av de siste 11 årene har dermed nybilsalge­t vaert over 140.000 nye biler.

– Det er ingen selvfølge at det skal selges mer enn 140.000 biler, sier Thorsen under presentasj­onen av fjorårstal­lene.

Audi e-tron mest solgt

Blant fjorårets 20 mest kjøpte bilmodelle­r, legger elbiler beslag på de seks øverste plassene.

Den mest kjøpte bilmodelle­n i fjor var Audi e-tron med mer enn 9.200 solgte biler. På andreplass kom Tesla Model 3 et knappenåls­hode foran Volkswagen ID 3.

Overrasken­de for mange gikk salget av nye bobiler ned med 5,7 prosent i fjor.

– Det betyr at folk kjøpte brukte bobiler til sine norgesferi­er i sommer, sier Thorsen.

(NTB)

 ?? OLE BERG-RUSTEN ?? Den mest kjøpte bilmodelle­n i fjor var Audi e-tron.
OLE BERG-RUSTEN Den mest kjøpte bilmodelle­n i fjor var Audi e-tron.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway