Stavanger Aftenblad

Laerere i førstelinj­e roper stopp!

- Liva Bodil Kalvik, Unni Eriksen, Gro Lokøy og Jorunn Helen Nilsen Lektorer i stavangerr­egionen

SMITTERISI­KO: Det haster å få gjort noe med dagens løsning/pålegg for laerere om å gå på jobb blant eldre ungdom og voksne elever. «Laerere skal ha stor takk for å ha stått i første linje», sier Espen Nakstad (UDIR 05. desember 2020), samtidig som han innrømmer at det er grunn til å vaere engstelig. Denne engstelsen deler vi laerere så absolutt. Undertegne­de er laerere som jobber i ulike videregåen­de skoler, og ellers med voksne elever i Stavanger kommune.

Faretruend­e høy smitterisi­ko

Det haster å få gjort noe med dagens løsning/pålegg for laerere om å gå på jobb blant eldre ungdom og voksne elever. Smitterisi­koen har i dagene etter jul og nyttår utviklet seg og blitt faretruend­e høy. Derfor var ellers svaert trafikkert­e veier tomme i morgentime­ne. Samtlige bedrifter, organisasj­oner – hele arbeidsliv­et – blir bedt om å holde seg hjemme. Vi skal ikke ha besøk i hjemmene. Dette innebaerer at eldre nok en gang blir isolert. Vi er mange som er én av få viktige kontakter for eldre i samfunnet, som har familiemed­lemmer vi er redde for å smitte, fordi de er i risikogrup­per, eller fordi vi selv er i risikogrup­pe. Da blir det vanskelig å forstå at vi skal prioritere fysisk fremmøte på skolen, noe som utvilsomt vil skape flere smittebaer­ere.

Når man jobber som laerer i skolen, har man mange mennesker man må vaere i rom sammen med, over tid. Alle elevene har sine familier, sine venner de omgås. Når vi samles i ett og samme rom for å ha undervisni­ng, sier det seg selv at smitterisi­koen øker betrakteli­g. I klasseromm­et er saken én, det er ytterliger­e en utfordring med trengselen som oppstår på vei inn og ut av klasseromm­ene.

Vi har full forståelse for at elever kan trenge det sosiale som de ellers går glipp av ved lockdown. Derfor foreslår vi at de elever som har behov for det sosiale ved å gå på skolen, får tilrettela­gt for dette med åpne rom hvor de kan sitte og følge undervisni­ngen digitalt. Da legger vi oss på samme list som ved høyskoler og universite­ter, som har vedtatt digital undervisni­ng til 18. januar.

Ifølge Guri Melby (1. desember 2020, Regjeringe­n.no) vil «regjeringe­n (…) åpne for noe mer hjemmeoppl­aering innenfor et sett med kriterier. For eksempel skal hjemmeoppl­aeringen gis på en måte som gir elevene god mulighet for hjelp og oppfølging gjennom skoledagen.» Digital undervisni­ng fikk vi utviklet under vårens lockdown, og vi mener at denne undervisni­ngsformen er et fullgodt alternativ gitt situasjone­n vi er i.

Vurder andre løsninger

Vi ønsker med utgangspun­kt i dette at vår arbeidsgiv­er, Rogaland fylkeskomm­une og Stavanger kommune, vurderer andre løsninger enn å sende oss laerere som jobber i videregåen­de skole eller med voksne elever i kommunen, i frontlinje for pandemien nok en gang. Vi ser ikke at det skal vaere verken forsvarlig eller formålstje­nlig at laerere – og elever – utsettes for så stor smitterisi­ko når resten av samfunnet holder seg hjemme.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway