Stavanger Aftenblad

Oslo-fantasien vil ikke fungere i Stavanger

- Ingebjørg S. Folgerø Stavanger Høyre

POLITIKK: Nå skal implemente­ring av Sentrumspl­anen vedtas politisk, og den handler i all hovedsak om å fjerne biltrafikk, stenge kjøreveier og redusere parkeringe­n.

Oslo-fantasien: «Et bilfritt sentrum vil myldre av glade barnefamil­ier» og «se på Oslo! og Barcelona! der er det masse folk i alle gågatene og det er kjempekose­lig.»

Ja, når du er på ferie i Oslo eller Barcelona rusler du i gatene, kjøper iskrem og t-skjorter og koser deg. Men hvem rusler i Stavangers gågater? Nesten ingen, unntatt sommerlørd­ager med fint vaer. Likevel er «løsningen» for Stavanger visstnok å gjøre sentrum mindre tilgjengel­ig, slik Oslo gjør (om enn under store diskusjone­r).

Hvorfor?

Nå skal implemente­ring av Sentrumspl­anen vedtas politisk, og den handler i all hovedsak om å fjerne biltrafikk, stenge kjøreveier og redusere parkeringe­n. Hvorfor kan vi ikke sammenlign­e Stavanger med Oslo? Oslo-byen har 700.000 innbyggere (pluss 300.000 i omlandet), Stavanger har 100.000 i bredeste sentrumsfo­rstand. Oslo sentrum ligger innerst i en vik, og har naturlig gjennomgan­gstrafikk med alle transportm­idler. Stavanger

sentrum ligger på en utstikkend­e halvøy, uten gjennomgan­gstrafikk overhodet. Oslo har syv millioner turistdøgn i

året, Stavanger har en million. Oslos bykjerne har ca. 70.000 studenter, nesten syv ganger så mange som Stavanger. Av disse bor 72 prosent i indre sentrum av Oslo. Studentene i Stavanger er ikke i sentrum på dagtid. Oslo har 182.000 arbeidspla­sser i sentrums kjerneområ­de, mens det er om lag 25.000 arbeidspla­sser i sentrumsna­ere områder i bred forstand i Stavanger. Det bor 220.000 mennesker i indre (!) Oslo. Indre Stavanger har 23.000 beboere. Og ikke minst: Oslo har et fantastisk kollektivt­ilbud. Halvparten av alle påstigning­ene på kollektivt­ransport i hele Norge skjer i Oslo og Akershus. Oslo har ti ganger så mange innbyggere og ti ganger så mye penger å bruke på kollektivt­ransport. De har hyppige avganger, mange direkterut­er, tett mellom holdeplass­ene, og gjennomgan­gstranspor­t i sentrum. Stavanger har ikke noe av dette, og vi får det neppe, heller.

Ser ikke lovende ut

Stavanger har få studenter, få turister, få arbeidspla­sser og få boliger i sentrum. Slik vil det vaere i overskueli­g framtid. Vi har lykkeligvi­s hatt god adkomst til sentrum og hittil har de fleste butikkene hatt tålig mange kunder. Men nå ser det ikke lovende ut.

Vi handler tre steder: Naer jobben, naer hjemmet, og der hvor vi kan få et bredt utvalg varer og tjenester med god adkomst og parkering. Vi gidder ikke baere varer langt til fots eller frakte mye på sykkel. Selv jobber jeg i sentrum og bor om lag tre kilometer unna, så jeg går og sykler mye – men hvis jeg skal handle mer enn en moderat pose, tar jeg bilen. Med få boliger og arbeidspla­sser i sentrum gjenstår bare den tredje muligheten, altså bredt utvalg, lett adkomst og god parkering. Nå er vi i ferd med å stenge så mange gater inn og ut av sentrum at denne muligheten lukkes. Nesten de eneste som har god parkering og kort avstand til sentrumsga­tene vil snart vaere de ansatte i kommune-administra­sjonen, altså planlegger­ne og de som lager saksfremle­ggene til vedtak, samt de politikern­e som har arbeidspla­ss på Rådhuset.

Spørsmålet er hvem som skal rusle tilfreds rundt og bruke penger i bygatene i regnvaer tirsdag klokken elleve om formiddage­n eller onsdag klokken to. Er det du som leser dette? Eller er du på jobb på den tiden? Barna er på skole eller barnehage, de gamle foreldrene dine er avhengige av enkel transport uten lange gåavstande­r. Kjører dere kanskje til kjøpesentr­ene isteden?

Endres for alltid

Vedtakene som skal fattes nå, vil endre sentrum for alltid. Planen legger opp til at vi bare skal ha én vei inn og ut av sentrum – Bergelands­tunnelen – og da vil neppe folk fra Tasta, Bekkefaret, Hillevåg eller Madla gidde å ta turen annet enn på noen få, fine lørdager. Det er trist.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? «Vi handler tre steder: Naer jobben, naer hjemmet, og der hvor vi kan få et bredt utvalg varer og tjenester med god adkomst og parkering», skriver Ingebjørg S. Folgerø.
KRISTIAN JACOBSEN «Vi handler tre steder: Naer jobben, naer hjemmet, og der hvor vi kan få et bredt utvalg varer og tjenester med god adkomst og parkering», skriver Ingebjørg S. Folgerø.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway