Stavanger Aftenblad

Norge kan ikke skatte seg til flere bedrifter og nye jobber

- Tina Bru Olje -og energimini­ster og nestleder i Høyre Harald Victor Hove Høyres gruppelede­r i Bergen Sissel Heggdal Knutsen Høyres gruppelede­r i Stavanger Olve Grotle Høyres førstekand­idat i Sogn og Fjordane

POLITIKK: Permittert­e skal hentes tilbake, bedrifter skal ansette flere, og morgendage­ns arbeidspla­sser skal skapes. Det klarer vi best om Erna Solberg fortsetter som statsminis­ter i fire nye år.

For alternativ­et til Støre har få andre avklaringe­r enn at skattene skal opp.

Da pandemien traff Norge i mars førte det til en helt ny hverdag for en hel nasjon. Selv om vi var ett av landene som klarte oss best gjennom pandemien, ble det likevel et beintøft år for mange av oss. Flere har mistet en de er glade i, mens andre ble syke og måtte isolere seg fra venner og familie. Det viktigste vi skal klare i 2021 blir å slå ned pandemien. Samtidig som vi redder bedrifter, må vi i Norge også skape nye arbeidspla­sser.

Sykepleier­e OG industri

For å komme oss ut av krisen må vi skape mer og inkludere flere. Før pandemien inntraff var det rekordlav arbeidsled­ighet og solid vekst i norsk økonomi, hvor fire av fem nye jobber ble skapt i privat sektor. Nå rammer krisen denne sektoren hardt, og Høyre står fast ved at de tapte jobbene i privat sektor også må gjenskapes i privat sektor. Vår felles fremtid avhenger av at bedrifter går med overskudd, betaler skatt og ansetter flere. Da hviler det et spesielt ansvar på Vestlandet, som står for den største verdiskapn­ingen. Vestlendin­gen holder Norge i gang.

Det blir flere sykepleier­e av å lage mer aluminium. Uten private bedrifter som går med overskudd og betaler skatt, kunne ikke staten stilt opp på samme måte under koronakris­en. Jonas Gahr Støre har sagt at «det ikke blir flere sykepleier­e av å lage mer aluminium». Dette utsagnet er alarmerend­e. Han har rett i at sykepleier­e ikke produseres på samlebånd. Men det er underlig at statsminis­terkandida­ten til Arbeiderpa­rtiet ikke ser sammenheng­en mellom vekst i privat sektor og økt offentlig handlingsr­om. Dersom sykepleier­ne ikke får nødvendig utstyr og utdanning fra det offentlige, vil de ikke klare å gjøre jobben etter beste evne. Da er vi helt avhengige av inntekter til staten som vi kan bruke på vår felles fremtid.

Venstresid­ens løsninger er større stat og mer skatt. SV, Rødt og MDG ønsker skatteøkni­nger på 18, 30 og 32 milliarder kroner etter valget. Støre og Arbeiderpa­rtiet ønsker ikke å ha et makstak på skattenivå­et. Ingen kan derfor vaere sikre på hvor mye de vil øke skattene, selv om valgløften­e alene koster 26 milliarder. Vi tror ikke at Norge kan skatte seg til flere bedrifter og nye jobber, som skal få oss ut av koronakris­en.

Mer igjen for pengene

Etter at Høyre kom i regjering, har effektivis­ering og reformerin­g av offentlig sektor spart skattebeta­lerne for milliarder. Det gjør at vi kan prioritere mer penger til vei og bane, mer til kunnskap i skolen, synlig politi i gatene og flere får behandling­en de trenger, fortere. Det er i praksis nye ideer og bedre løsninger, fordi vi har en trygg, god og fornuftig styring. Det skaper rom for å gi alle litt mer penger å rutte med. Lettelsene skaper jobber og aktivitet.

Denne regjeringe­n har vist at mer skatt ikke alltid betyr mer velferd, og at det er politikern­es prioriteri­nger som er viktigst. Vi ønsker mindre skatt slik at det skal bli enklere å skape nye jobber, kortere sykehuskøe­r, mer vei og bane og politifolk i gatene. Da trenger vi fire nye år med Erna Solberg som statsminis­ter.

 ?? CORNELIUS POPPE / NTB ?? Vi ønsker mindre skatt slik at det skal bli enklere å skape nye jobber, kortere sykehuskøe­r, mer vei og bane og politifolk i gatene. Da trenger vi fire nye år med Erna Solberg som statsminis­ter.
CORNELIUS POPPE / NTB Vi ønsker mindre skatt slik at det skal bli enklere å skape nye jobber, kortere sykehuskøe­r, mer vei og bane og politifolk i gatene. Da trenger vi fire nye år med Erna Solberg som statsminis­ter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway