Stavanger Aftenblad

Jeg tror vi er ferd med å tabbe oss ut i Domkirken

- Eirik Faret Sakariasse­n Gruppelede­r, Stavanger SV

DOMKIRKEN: De planlagte innvendige endringene av Stavanger domkirke bør løftes fram i den offentlige debatt, for kirkebygge­t vekker sterke følelser i mange av byens innbyggere.

Domkirken i Stavanger restaurere­s og skal stå klart til byjubileet i 2025. Som en del av dette restaureri­ngsarbeide­t er det lagt opp til en del innvendige endringer, deriblant at kirkens monumental­e høyalter med tilhørende alterring skal erstattes av en ny med moderne elementer.

Denne endringen bør det vaere offentlig diskusjon om og Stavanger kommune som finansiere­r restaureri­ngen bør ha en mening om den spesifikke endringen. Stavanger domkirkes kulturhist­oriske verdi og innbyggern­es forhold til kirkeromme­t må ikke undervurde­res. Større endringer av kirkens utforming vil vekke engasjemen­t, og jeg mener de foreslåtte endringene er problemati­ske.

En kulturhist­orisk perle

Det er argumenter­t med at dagens høyalter er fra 1940 og at det ikke har verneverdi grunnet alder. Historiske dokumenter antyder at alteret i hvert fall er fra 1860-årene og antakeligv­is har det ikke blitt endret i vesentlig grad siden reformasjo­nen. Arkitekten­e ønsker å sette inn et ‘middelalde­rskrin’ utført i svartlakke­rt jern med en treplate på toppen med korsblomst­ene som nå står i alterets forside som innfelte elementer i front og sidepanele­r.

Nytt alter er tenkt tilpasset et eventuelt nytt fremskutt alter og vil gå på bekostning av en kulturhist­orisk perle. Vi risikerer å miste et element som har stått uforandret på samme sted gjennom flere hundre år, og som under restaureri­ngen i 1940 ble tilbakefør­t til sitt opprinneli­ge uttrykk, etter å ha blitt endret i 1869. Det kan også vaere i strid med lov om kulturminn­er.

Jeg frykter at vi er i ferd med å begå en stor tabbe, og derfor har SV løftet saken politisk i formannska­pet. Vi håper at saken nå løftes politisk og at et samlet politisk miljø setter en stopper for dette inngrepet.

Lytt til Hardeng!

Jeg håper flere folkevalgt­e enn jeg merket seg tidligere prest i Domkirken Trond Hardengs innlegg i Aftenblade­t 18. desember 2020. Det er også startet et opprop mot disse endringene, som kan finnes på opprop.net, med tittelen «Nei til fjerning av alter og alterring i Stavanger domkirke!». Engasjemen­tet mot disse endringene er i ferd med å vokse.

Det er ikke få av byens innbyggere som er døpt, konfirmert og har blitt gift ved dette alteret og langs alterringe­n. Alteret må bevares for ettertiden og aller helst brukes videre når Domkirken er ferdig restaurert. Spørsmålet vi som by må stille oss er om vi vil bevare en viktig del av Domkirkens og byens historie, eller om den nå skal fjernes?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway