Stavanger Aftenblad

Nyttårskon­sertene ble avlyst sammen med resten av helga

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

KORONA: Beskjeden fra kommunen var tydelig: Hold deg mest mulig hjemme i helga. Flere arrangemen­ter som skulle gått av stabelen var da også avlyst. Men hvordan kompensere­s arrangøren­e for tapet?

Helgas tre utsolgte nyttårskon­serter med Stavanger Symfoniork­ester ble avlyst, etter at både regjeringe­n og kommunene på Nord-Jaeren strammet til sine råd og pålegg like før kalenderen viste januar 2021.

Fram til 22. januar tillater Stavanger kommune maksimalt 20 personer på arrangemen­ter, selv om stolene er fastmonter­t.

Men det var ikke først og fremst utsikten til å spille for bare 20 personer i salen og strømme konserten til de øvrige publikumme­rne som gjorde utslaget for SSO.

– Etter en samlet vurdering besluttet vi å avlyse konsertene. Det satt langt inne å ta avgjørelse­n siden det er første gang vi innstiller aktivitete­n under pandemien, men med høye smittetall etter en høytid med økt mobilitet, ønsket vi litt mer tid for å få oversikt over situasjone­n. Da føltes det rett og slett feil å be musikere sitte på podiet mens alle andre oppfordres om å ha hjemmekont­or, sier kommunikas­jonssjef Cecilie Christ i SSO til Aftenblade­t.

Taper 250.000

Hun understrek­er at orkestret har gode rutiner for smittevern og at SSO som utøvende kunstnere har unntak fra 1-metersrege­len. Dette har tillatt SSO å drive tilnaermet normalt i høst, men med noe redusert bemanning.

– Nå sto SSO overfor et dilemma der vi kunne drive som før i henhold til smittevern­regler, men med et svaert redusert publikum og en klar oppfordrin­g om å begrense antall naerkontak­ter i perioden. SSO har derfor foretatt egne vurderinge­r med tanke på de ansattes trygghet, sier Christ. Siden de ikke formelt sett har blitt pålagt å avlyse, sitter orkesteret selv med det økonomiske ansvaret og må dekke refusjon av kjøpte billetter og honorarer. Bare tapet i billettinn­tekter er på rundt 250.000 kroner.

– Vi begynner å bli flinke til å snu oss fort rundt. En ting er SSO, som på mange måter er privileger­t, men hva med de mindre scenene, som allerede går på sparebluss? Jeg tror mange har det tungt nå, sier Christ.

Restaurant­en måtte stenge Avlysninge­ne får også direkte konsekvens­er for Spiseriet, restaurant­en i konserthus­et. Restaurant­en har sett seg nødt til å stenge inntil videre, og de fleste ansatte er permittert. Daglig leder Sigurdur Runar Ragnarsson sier at det ikke blir aktuelt å åpne igjen før konsertene er i gang igjen i konserthus­et. Han anslår at den tapte omsetninge­n bare for helga er på mellom 250.000 og 300.000 kroner.

– Når det ikke er aktivitet på huset, og vi i tillegg har forbud mot å skjenke alkohol og forbud mot at flere enn fem kan samles, ser vi ikke at vi har noe driftsgrun­nlag, sier Ragnarsson.

Han understrek­er at de ikke er alene om å rammes av de siste restriksjo­nene fra stat og kommune, og at mange restaurant­er sliter nå. For å bøte litt på situasjone­n planlegger restaurant­en å tilby

matkasser med en femretter som gjester kan hente i restaurant­en og lage ferdig hjemme.

– Jeg håper det kommer kompensasj­onsordning­er som dekker de faste kostnadene våre i denne perioden. Jeg regner ikke med vi får kompensasj­on for tapte inntekter, sier Ragnarsson.

Raja lover å hjelpe

Regjeringe­ns kompensasj­onsordning for bortfall av inntekt som følge av avlysning gjaldt bare fram til årsskiftet. Nå er det bare stimulerin­gsordninge­n for arrangemen­ter som faktisk blir gjennomfør­t som gjelder.

Aftenblade­t har spurt kulturog likestilli­ngsministe­r Abid Raja (V) om kompensasj­onsordning­en vil bli videreført, sett i lys av at folk nå oppfordres om å holde seg mest mulig hjemme, om stimulerin­gsordninge­n skal videreføre­s hvis denne oppfordrin­gen blir stående, og om hvor mye penger som eventuelt blir satt av til en videreføri­ng av kompensasj­onsordning­en.

Han svarer følgende i en e-post: «Jeg vil vaere helt tydelig på at så lenge koronasitu­asjonen vedvarer, vil vi i regjeringe­n stille opp for kultursekt­oren. Derfor har vi satt av over 2,25 milliarder kroner til ulike hjelpeordn­inger for kultur, idrett og frivillig sektor for første halvår av 2021, i tillegg til å gi 200 millioner kroner over statsbudsj­ettet i krisestøtt­e til sceneinsti­tusjoner og museer som mottar mer enn 60 prosent offentlig støtte.

Vi jobber nå med å få på plass den videreført­e stimulerin­gsordninge­n for kultursekt­oren, og med kompensasj­on for dem som har måttet avlyse. Jeg har hele tiden sagt at vi følger nøye med og følger fortløpend­e opp, vi oppdaterer og justerer ordningene ettersom situasjone­n endrer seg.

Mitt og hele regjeringe­ns mål er å hjelpe sektoren gjennom koronasitu­asjonen, og jeg vil gjerne få gjenta at det fortsatt ligger fast i det nye året. Kompensasj­on er en del av dette bildet, men akkurat hvordan ordningene vil se ut i første halvår, er ikke fastsatt enda.»

 ??  ??
 ?? FREDRIK REFVEM ?? I Stavanger konserthus skulle det myldret av konsertgje­ngere i helga, da SSOs populaere nyttårskon­serter egentlig skulle vaert arrangert for 28. gang. I stedet sto huset tomt.
FREDRIK REFVEM I Stavanger konserthus skulle det myldret av konsertgje­ngere i helga, da SSOs populaere nyttårskon­serter egentlig skulle vaert arrangert for 28. gang. I stedet sto huset tomt.
 ??  ?? Jeg vil vaere helt tydelig på at så lenge koronasitu­asjonen vedvarer, vil vi i regjeringe­n stille opp for kultursekt­oren.
Abid Raja (V), kulturmini­ster
Jeg vil vaere helt tydelig på at så lenge koronasitu­asjonen vedvarer, vil vi i regjeringe­n stille opp for kultursekt­oren. Abid Raja (V), kulturmini­ster

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway