Stavanger Aftenblad

Havmusikal­en er endelig ferdig

- Leif Tore Lindø leif.tore.lindo@aftenblade­t.no

SCENE: Etter mange, mange år er endelig Ragnar Bjerkreim ferdig med musikken til musikalen «Himmel under hav». Men kommer den seg til scenen?

Et helikopter med offshore-arbeidere er på vei til Nordsjøen. Helikopter­et styrter, og alle om bord synker til bunn. Her ender de opp i Underwater Bar, et sted der forliste treffes, snakker og diskuterer. På barkrakken­e møter menneskene fra helikopter­ulykken forliste fra begge verdenskri­gene, fra båtulykker, ubåter, dykkerulyk­ker og andre som har opplevd at havet ikke bare gir, men også tar. Sentralt i dette miljøet er også en båtflyktni­ng.

Dette er altså rammen for musikalen «Himmel under hav

– songar frå Underwater Bar», et prosjekt komponist Ragnar Bjerkreim har jobbet med i mange år. Nå er innspillin­gene klare og slippes på CD og på strømming 15. januar.

– Havbunnen er et slags speilbilde på det norske samfunnet. Her er det både forliste sjøfolk og andre som har endt livet i bølgene, og det er rørledning­er for gass og strøm- og internettk­abler som forbinder oss med verden. Vi har levd av havet, på ulike måter, i alle år. Vi har også slåss mot havet, slåss om kontrollen på havet og brukt og kanskje overbrukt ressursene havet gir oss. Det synes jeg var et spennende utgangspun­kt. Jeg har også skrevet inn et havhospita­l og denne baren der store og små menneskeli­ge spørsmål diskuteres.

Her sitter superliber­alisten og synger om kapitalism­ens fortreffel­ighet. De kommer i kontakt med Gud sjøl som synger om den allmektige­s utfordring­er. Også båtflyktni­ngens historie kommer fram i vannhullet på havbunnen. I baren får de også inn meldinger om hendelser i verden utenfor. En redningsak­sjon etter helikopter­ulykken er på gang, og kanskje er det et håp om å komme tilbake til overflaten.

De store spørsmålen­e

– Jeg har tatt opp de store, eksistensi­elle spørsmålen­e og temaer som tap, sorg, savne, kjaerlighe­t og håp. Musikalen inneholder både sørgesange­r og klagesange­r, og det er selvfølgel­ig en kjaerlighe­tshistorie mellom offshorele­gen og marinejege­ren som var med i søket. Litt love må vi ha i en musikal, sier Bjerkreim.

«Himmel under hav» er ikke en dystopi, understrek­er han, men en varm musikal om følelser og kjaerlighe­t, men også med samfunnskr­itiske spørsmål rundt migrasjon, kapitalism­en og hva stadige militaere konflikter gjør med oss. Linjene trekkes blant annet til Vietnam og til Agadez i Niger.

Ideen fikk han i 2001, og de siste par årene har han gjort research, skrevet sanger og gjort innspillin­ger av de 31 sporene som utgjør musikalen.

– Jeg har stort sett levd av bestilling­sverk. Denne gangen har bestilling­en kommet fra meg selv, sier Bjerkreim.

Blant vokalisten­e på innspillin­gen er Bjørn Eidsvåg, Kari Bremnes, Hege Bjerk, Tom Roger Aadland, Helene Bøksle, Jannike Kruse og Pål Rake. Til sammen har 56 personer deltatt på innspillin­gene.

Til scenen?

En kort historie og tilhørende fakta følger hver låt, men Bjerkreim har ikke skrevet ut roller og fortelling i detalj. Den jobben vil han overlate til de som virkelig har ekspertise på den delen. Målet – drømmen – er å kunne sette opp en fullskala sceneprodu­ksjon av musikalen.

– Det er naturligvi­s målet. Mange av disse låtene kan stå fint alene og er gitt ut som singler. En konsertver­sjon er fullt mulig, enten med alt eller med utdrag. Jeg har også planer om en podkastver­sjon som jeg tror kan bli fin. Men det hadde vaert veldig stat å kunne sette opp en fullskala scenisk musikal, sier Bjerkreim.

Det er veldig sjeldent nye, norske musikaler blir satt opp i full skala. Det er svaert omfattende, og dyrt, å gjøre det. De få som når fram er ofte bygget på kjente artisters sanger, som for eksempel Mods eller Jahn Teigen.

Bjerkreim har hatt noen følere ute og håper å naerme seg fast fisk når koronapand­emien en gang er over.

– I første omgang håper jeg mange vil høre det på strømmetje­nestene. De som vil vite litt mer om sammenheng­en kan også lese i den nokså omfattende bookleten som blir lagt ut for salg. Midt i en pandemi er det selvfølgel­ig ingen som setter opp en musikal, men målet er at det skal skje på ett eller annet tidspunkt.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? – Dette er kanskje det største prosjektet jeg har jobbet med, og et av dem som har betydd mest for meg personlig, sier Ragnar Bjerkreim om musikalen «Himmel under hav». .
FREDRIK REFVEM – Dette er kanskje det største prosjektet jeg har jobbet med, og et av dem som har betydd mest for meg personlig, sier Ragnar Bjerkreim om musikalen «Himmel under hav». .

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway