Stavanger Aftenblad

Lokaloppgj­ør er fotballens godbit

-

FOTBALL: Fotballen byr på så mangt, og godbiten er lokaloppgj­ørene. Se på oppgjør som Liverpool mot Everton, Celtic mot Rangers, Milan mot Inter og Real Madrid mot Barcelona.

Men du trenger ikke dra til utlandet. Vi har dem her hos oss også: EIK – Eiger i Eigersund, Finnøy – Fogn i Ryfylke, Kopervik-Åkra på Karmøy og Ålgård – Figgjo.

Om vi går mange år tilbake i tiden – da var Stavanger delt i to fotballmes­sig. SIF var det store laget i byen. Selv om Viking ble stiftet i 1899 og SIF i 1905, må vi helt fram til 1927 før Viking tok plassen opp til topplassen.

Fra 1933 har Viking vaert det store laget i byen. Byen var delt i to – familier var delt i to. På Våland bodde siffane, Viking hadde taket på østre bydel – men Reidar Kvammen gikk på Solvang skole.

I dag er bildet noe annerledes. SIF ligger bortgjemt nede i divisjonen­e, og Viking befinner seg på maktens tinde. Noen av oss minnes med glede tilbake til 70- og 80-tallet da Viking – Bryne var sesongens store oppgjør. Sandnes Ulf og FKH får ha oss unnskyldt, men deres oppgjør mot Viking i dag er fortsatt ikke det samme som Viking – Bryne noen år tilbake ...

Vårt bilde er hentet fra juli 1979. Viking mot Bryne på Stavanger stadion. Det hadde regnet mye, banen sto under vann og på tribunen var det 13.000 tilskuere – delt på de som heiet på hjemmelage­t og resten fra Jaeren.

Hoveddomme­r Kaare Lindboe, Vidar, og linjedomme­rne Svein-Inge Thime og John Knutsen, begge fra SIF, var i tvil. Forholdene var vanskelige – det var neppe noen som ville protestert om kampen var blitt avlyst. På bildet droppes ballen i gresset før avspark – og der ble den liggende. Noen form for dabb var det ikke.

Dommertrio­en valgte å si «Me prøve, me spele!» Moro ble det. Forholdene var vanskelige, men spillerne godtok forholdene som de var.

Inge Valen forsøkte seg på svømmeknap­pen i en stooor vanndam like foran hovedtribu­nen – til publikums store begeistrin­g, og Tor Reidar Brekke scoret kampens eneste mål fem minutter før slutt slik at Viking vant 1–0.

Dagen etter skrev Aftenblade­t at «Dette var en kamp ingen av lagene skulle ha tapt – kampen var en seier for fotballen!»

 ??  ?? John Knutsen, til venstre, Kaare Lindboe og Svein-Inge Thime tester gressmatte­n før Viking – Bryne i 1979.
John Knutsen, til venstre, Kaare Lindboe og Svein-Inge Thime tester gressmatte­n før Viking – Bryne i 1979.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway