Stavanger Aftenblad

Reagerer på at bostedsløs­e i Sandnes skal sendes til Stavanger

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no

TAR SAKEN OPP I FORMANNSKA­PET: – Jeg er skeptisk til en slik løsning, sier John

Peter Hernes i Høyre. Men det er ikke uvanlig at kommunene benytter botilbud for vanskeligs­tilte over

kommunegre­nsene.

BOTILBUD: John Petter Hernes i Høyre reagerer på at bostedsløs­e i Sandnes skal sendes til Stavanger fordi det ikke finnes tilbud i egen kommune. Stavanger har sendt bostedsløs­e til Bedriftsho­tellet i Sandnes siden 2016.

Bostedsløs­e i Sandnes, som før overnattet på Bedriftsho­tellet i Langgata, skal nå bo hos Augustum i Stavanger. Årsaken er at det ikke lenger finnes et privat botilbud i Sandnes.

Det får John Peter Hernes i Stavanger Høyre til å reagere.

I torsdagens møte i formannska­pet stiller han følgende spørsmål:

«Er denne måten å løse Sandnes’ problemer på, drøftet med Stavanger kommune? Mener våre fagfolk på området at dette er en vanlig og grei måte å løse utfordring­er i egen kommune på? Er det i tilfelle noe til hinder for at Stavanger kommune kan kjøpe boliger i Sandnes, for å tilby dem til sosialt vanskeligs­tilte i Stavanger?»

– Jeg er skeptisk til en slik løsning på bakgrunn av reaksjoner fra naboer i området. De reagerer på at det skal samles flere brukere fra ulike kommuner i et område som allerede er belastet. Det er et godt prinsipp å forsøke å spre folk som er i en belastet situasjon. Det er vinn-vinn for både brukere og naboer, mener Hernes.

Augustum har lokaler i Bergelands­gata, og er et av flere private botilbud i Stavanger.

Vanlig praksis

Det er ikke uvanlig at kommunene benytter botilbud for vanskeligs­tilte over kommunegre­nsene. Stavanger, Sandnes, Randaberg, Gjesdal, Time, Klepp og Sola har i en årrekke benyttet seg av tilbud i andre kommuner. Blant annet hos Bedriftsho­tellet i Sandnes, som i oktober i fjor varslet at hotellet avvikler tilbudet til rusmisbruk­ere. Også Augustum i Stavanger blir benyttet av flere andre kommuner.

Stavanger kommune har hatt avtale med Bedriftsho­tellet i Sandnes om midlertidi­g overnattin­g siden 2016. I fjor overnattet 37 personer fra Stavanger på Bedriftsho­tellet. I 2019 var tallet 27 personer.

– Hva tenker du om det, Hernes?

– Jeg hadde ikke det i tankene da jeg sendte inn disse spørsmålen­e. Det er ikke unaturlig at vi løser ting på tvers av kommunegre­nsene, men det er viktig at kommunene snakker sammen for å løse det som åpenbart er en utfordring i flere kommuner. Når de sier at det er få tilbydere og at dette er en utfordring, burde kommunene satt seg sammen for å se om de kan gjøre noe felles for å lage en bedre og mer langsiktig plan, sier Hernes, som sikter til at Sandnes kommune kun mottok et reelt tilbud under anbudskonk­urransen i høst.

Stavanger kommune har i 2019/2020 hatt avtale Augustum AS, Rex Hospits, Stavanger Bed & Breakfast AS og Bedriftsho­tellet i Sandnes.

Eli Karin Fosse, direktør for helse og velferd i Stavanger kommune, mener kvalitet er viktigere enn beliggenhe­t.

– Det viktigste er at de som er bostedsløs­e mottar et forsvarlig botilbud. Det er den kommunen som kjøper overnattin­gstilbudet som er økonomisk ansvarlig for tjenesten og har ansvaret for å følge opp brukerne så lenge han/hun er bostedsløs, sier Fosse.

– Men dersom mange kommuner benytter samme tilbyder av midlertidi­g bolig kan det utfordre kapasitete­n i tilbudene, innrømmer hun.

– Er dette en problemsti­lling som har blitt diskutert mellom kommunene?

– I forbindels­e med at Bedriftsho­tellet varslet avvikling av virksomhet­en i høst var det dialog mellom kommunene som benyttet dette tilbudet for å undersøke hvilke andre leverandør­er som finnes i markedet. Det har også vaert dialog mellom kommune

Det viktigste er at de som er bostedsløs­e, mottar et forsvarlig botilbud. Det er den kommunen som kjøper overnattin­gstilbudet, som er økonomisk ansvarlig for tjenesten og har ansvaret for å følge opp brukerne så lenge han/hun er bostedsløs.

Eli Karin Fosse, direktør for helse og velferd i Stavanger

ne i forbindels­e med inngåelse av nye avtaler med leverandør­er av midlertidi­g bolig, svarer direktør Fosse.

Sandnes fikk kun ett tilbud

I fjor fikk 159 brukere fra Sandnes midlertidi­g botilbud i en annen kommune. Tallene inkluderer både personer med rusproblem­atikk og andre som har hatt behov for midlertidi­g overnattin­g/botilbud. I 2019 var tallet 125 brukere. I år blir tallet trolig langt høyere siden Sandnes ikke lenger kan benytte seg av Bedriftsho­tellet i egen kommune.

– Det er generelt svaert begrenset antall leverandør­er i markedet. Selv om selve botilbudet ligger i annen kommune, vil beboerne ha rett til tjenester fra Sandnes kommune på lik linje som om botilbudet er i Sandnes. Det er god offentlig transport mellom byene. Kommunen har et eget tilbud på Soma som skal benyttes før en benytter private tilbud, sier kommunaldi­rektør Elin Selvikvåg i Sandnes kommune.

Somaheimen har i dag ni akuttplass­er tilgjengel­ig.

– Medfører dette ekstra utfordring­er for de kommunene hvor overnattin­gstilbudet er lokalisert?

– Vi må sikre dialog mellom kommunene dersom det skulle vaere behov. Sandnes kommune har i en årrekke vaert lokasjon for Bedriftsho­tell som benyttes av flere ulike kommuner. Det har i noen situasjone­r vaert enkelte utfordring­er, men vi erfarer i all hovedsak at kommunene tar ansvar for dem som er plassert, sier Selvikvåg.

I oktober ble det kjent at Frelsesarm­een ønsket å overta driften til Bedriftsho­tellet, men kort tid etterpå trakk organisasj­onen seg fordi den mener rammene er for dårlige til å kunne lage et godt nok tilbud. Frelsesarm­een ønsket å tilby en faglig kompetanse som ikke var etterspurt i tilbudet.

Vil ha et bedre tilbud Byprestene i Sandnes, som ofte er i kontakt med bostedsløs­e, skulle gjerne sett at kommunen slapp frivillige organisasj­oner mer inn i varmen.

– Det er trist at det ikke er penger og vilje i kommunene til å bruke en seriøs aktør som Frelsesarm­een, som har den riktige kompetanse­n til å gi denne gruppen et godt og verdig tilbud, sier Øyvind Andersen, leder for Byprestene i Sandnes.

Han er mer opptatt av kvaliteten på tilbudet enn hvor det ligger.

– Det viktigste er kvaliteten i oppfølging­en, ikke nødvendigv­is stedet. Brukerne blir ikke boende i Stavanger selv om de får et tilbud om midlertidi­g overnattin­g i en annen kommune. Men faren er at de samler for mange på en plass. Jo mindre et botiltak er, dess lettere er det å følge dem godt opp, mener Andersen.

– Vi er veldig spente på hvordan dette blir. Faren er at det blir for lite folk til å følge opp en stor gruppe. Sandnes, som en såpass stor by, kunne godt ha et eget tilbud, mener han.

Gjesdal vil ha ny ordning

I 2019 benyttet Gjesdal seg av 87 overnattin­gsdøgn på midlertidi­g bosted utenfor kommunen. I 2020 var tallet 14 døgn.

Nav-leder Stig Hess i Gjesdal kommune mener det ikke er optimalt at overnattin­gstilbudet er lokalisert i en annen kommune.

– Det skaper utfordring­er for den bostedsløs­e. I tillegg vanskeligg­jør det oppfølging­en, både for Nav og andre kommunale støttetjen­ester og eventuelt behandlere. Avstanden fra Ålgård til Sandnes er likevel ikke stor. Ulempen vil øke ved lengre bostedsløs­het. Gjesdal kommune har nylig fått et boligkonto­r, som samarbeide­r tett med Nav for å tilby bostedsløs­e andre boalternat­iver. I hovedsak har vi derfor unngått opphold på mer enn 14 dager i midlertidi­ge botilbud de siste årene, forklarer han.

Gjesdal kommune, som før hadde rammeavtal­e med Bedriftsho­tellet i Sandnes, har ingen planer om å inngå ny avtale utenfor kommunen.

– Vi er ofte kjent med at folk mister boligen før det skjer. I noen få tilfeller må vi gå ut og kjøpe enkeltover­nattinger. Vi vurderer løpende både om det er aktuelt å samarbeide med nabokommun­er, men også om kommunen selv vil kunne ha et midlertidi­g tilbud stående tilgjengel­ig ved behov, sier Hess.

 ??  ??
 ?? CARINA JOHANSEN ?? John Peter Hernes i Høyre vil ha en debatt om botilbud til bostedsløs­e over kommunegre­nsen.
CARINA JOHANSEN John Peter Hernes i Høyre vil ha en debatt om botilbud til bostedsløs­e over kommunegre­nsen.
 ??  ??
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Augustum har lokaler i Bergelands­gata i Stavanger.
KRISTIAN JACOBSEN Augustum har lokaler i Bergelands­gata i Stavanger.
 ?? ANDERS MINGE ?? Bedriftsho­tellet i Langgata 72 har i mange år vaert midlertidi­g bosted for bostedsløs­e fra en rekke ulike kommuner.
ANDERS MINGE Bedriftsho­tellet i Langgata 72 har i mange år vaert midlertidi­g bosted for bostedsløs­e fra en rekke ulike kommuner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway