Stavanger Aftenblad

Vil laere av smittespre­dningen på gudstjenes­tene i Raege kirke

- Ove Heimsvik ove.heimsvik@aftenblade­t.no

SOLA: 32 personer er så langt registrert som smittet av koronaviru­set etter de tre gudstjenes­tene i Raege kirke julaften og 1. juledag. Sokneprest Håkon Kessel er en av dem.

– Vi vet hvem det var som brakte smitten med seg inn i Raege kirke, og har så langt kartlagt 31 naerkontak­ter som ble smittet, opplyser assisteren­de kommuneove­rlege i Sola kommune, Roman Benz, til Aftenblade­t.

Under en pressekonf­eranse første nyttårsdag gikk Sola kommune og kirken ut og bekreftet at minst 25 personer var rammet av koronasmit­te etter gudstjenes­tene.

Fem kommuner berørt Naerkontak­tene er spredt over fire kommuner: Stavanger, Sandnes, Klepp og Hå, i tillegg til Sola.

– Dette kan bety at disse naerkontak­tene har smittet flere, men dette har vi ingen informasjo­n om nå, sier Benz.

Han opplyser at virusteste­r er sendt inn til Folkehelse­institutte­t (FHI), for å finne ut om smitten i Raege kirke skyldtes den spesielt smittsomme virusmutas­jonen som først ble oppdaget i Storbritan­nia.

– Jeg regner med vi tidligst får svar på dette i slutten av denne uken eller i neste uke, sier Benz.

Smittebaer­er i tre gudstjenes­ter

Personen som hadde med seg smitten inn i kirken, var involvert på arrangørsi­den i alle de tre gudstjenes­tene, opplyser Benz.

Mange av de smittede naerkontak­tene er andre som var involvert på arrangemen­tssiden.

Benz understrek­er at personen som brakte med seg smitten inn, ikke hadde noen forutsetni­ng for å skjønne at vedkommend­e var smittebaer­er.

– Det er ikke snakk om noen form for uaktsomhet fra vedkommend­es side, sier Benz.

– Har dere oversikt over smitteveie­n, altså hvordan denne personen ble smittet?

– Ja, vi kjenner smitteveie­n. Av personvern­hensyn kan jeg ikke kommentere dette ytterliger­e.

– Har noen av de smittede blitt alvorlig syke?

– Nei, det har kun vaert snakk om lette symptomer, sier Benz til Aftenblade­t.

Presten en av de smittede Sokneprest Haakon Kessel forrettet i alle de tre gudstjenes­tene – to julaften og én 1. juledag. Han bekrefter at han er en av dem som ble smittet.

Kessel sørget selv for å bli testet 3. juledag, etter at han ble kjent med smitteutbr­uddet, og har vaert i isolasjon siden.

– Jeg er først og fremst lei meg for at denne situasjone­n oppsto, sier Kessel, som var ferdig med isolasjone­n sist fredag.

Han ønsker minst mulig oppmerksom­het rundt sin egen person i denne saken. Kessel har nå startet i ny jobb, i Det Norske Misjonssel­skap.

– Vi må laere det vi kan

Prost Tomas Mjelde Røsbak i Tungenes prosti understrek­er at Raege menighet har fulgt alle smittevern­regler.

– Vi har hatt stor oppmerksom­het rundt smittevern og fulgt alle nasjonale og lokale regler. Jeg kan ikke se annet enn at Raege har løst dette på en veldig god måte, sier han.

Prosten er glad for at ingen er blitt alvorlig syke etter smitteutbr­uddet.

– Det er godt å høre at det har gått bra med alle. For øvrig håper vi at smitteutbr­uddet kan vaere med og bringe ny kunnskap om hvordan dette viruset sprer seg. Vi må laere det vi kan av dette, sier Mjelde Røsbak til Aftenblade­t.

Han opplyser at Kirkerådet har bedt om, og fått, en egen rapport om smitteutbr­uddet etter de tre julegudstj­enestene.

Benz understrek­er at personen som brakte med seg smitten inn, ikke hadde noen forutsetni­ng for å skjønne at vedkommend­e var smittebaer­er.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Det var tre gudstjenes­ter i Raege kirke julaften og første juledag, koronasmit­te ble spredt i forbindels­e med alle. Bildet er fra en annen anledning.
FREDRIK REFVEM Det var tre gudstjenes­ter i Raege kirke julaften og første juledag, koronasmit­te ble spredt i forbindels­e med alle. Bildet er fra en annen anledning.
 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Første nyttårsdag informerte prost Tomas Mjelde Røsbak, fra venstre, Sola-ordfører Tom Henning Slethei og assisteren­de kommuneove­rlege Kristian Høines i Sola om smitteutbr­uddet etter julegudstj­enestene i Raege kirke.
KRISTIAN JACOBSEN Første nyttårsdag informerte prost Tomas Mjelde Røsbak, fra venstre, Sola-ordfører Tom Henning Slethei og assisteren­de kommuneove­rlege Kristian Høines i Sola om smitteutbr­uddet etter julegudstj­enestene i Raege kirke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway