Stavanger Aftenblad

Andelen private skoler har økt med 62 prosent siden 2010

-

OSLO: Oslo: Både andelen private grunnskole­r og andel elever i private grunnskole­r går opp. Det samme gjelder for videregåen­de skoler, viser en ny rapport fra Statistisk sentralbyr­å (SSB). Tallene viser også at mens det var 3,5 prosent private grunnskole­r i 2003, hadde andelen økt til over 9 prosent i 2019. Økningen er på 61,8 prosent fra 2010 til 2020.

– En dobling av godkjente privatskol­er under snart åtte år med borgerlig regjering bør få varsellamp­ene til å blinke. Fortsetter denne utviklinge­n i samme tempo, vil fellesskol­en om få år ligge i ruiner, sier SVs utdannings­politiske talsperson Mona Fagerås. Hun sier SV vil endre friskolelo­ven og gjøre det vanskelige­re for private aktører å starte opp.

Andelen private videregåen­de skoler har økt fra i overkant av 18 prosent i 2008 til over 22 prosent i 2019, viser rapporten. Statssekre­taer Anja Johansen (V) i Kunnskapsd­epartement­et påpeker at SSB-statistikk­en viser at andelen private skoler øker betydelig mer enn andelen elever.

– Utviklinge­n er moderat om man ser på andelen elever, som har økt fra 2 prosent til 4,3 prosent fra 2003 til 2020, sier hun i en kommentar. Hun sier årsaken er at det er lagt ned flere kommunale skoler enn det er opprettet private. I skoleåret 2019– 2020 gikk 4,25 prosent av elevene i grunnskole­n og 8,2 prosent av elevene i videregåen­de skole i friskoler. (NTB)

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Drøyt 4 prosent av norske elever gikk på privateide skoler i fjor.
FREDRIK REFVEM Drøyt 4 prosent av norske elever gikk på privateide skoler i fjor.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway